Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pašeráci převáželi obří zásilku českých zbraní za miliony: Komu je chtěli prodat?

Autor: dce - 
22. dubna 2016
10:51

Velký zátah na pašeráky zbraní provedly britské policejní síly v posledních dnech. Gang zločinců chtěl do Británie převézt jednu z největších zásilek na obyčejném motorovém člunu. Cena zbraní se vyšplhala až na neuvěřitelných šest milionů korun. Policisté si na pašeráky ovšem počkali přímo v přístavu.

Pašeráci si zbraně nakoupili na Slovensku, od stejného dodavatele, který zásobil teroristy na útoky v redakci Charlie Hebdo v lednu 2015. Přes půlku Evropy zbraně bez problémů dovezli až do přístavu ve Francii. Cestou dokonce projeli přímo přes Prahu.

Zásobu českých zbraní tvořilo 22 samopalů VZ58, devět škorpionů, 1 500 nábojů a dva tlumiče – vše v hodnotě šest milionů korun. Gang, který pochází z britského Kentu, projel minimálně pět zemí, aniž by museli ukazovat pasy. Partička pašeráků si navíc stihla i posílat e-maily, ve kterých se takříkajíc plácali po zádech nad svým úspěchem.

Poslední odeslali z francouzského přístavu, když zbraně přesunuli na malý motorový člun, který je měl přepravit přes kanál La Manche. „A teď jsme oficiálně gangsteři,“ napsal jeden. „Hahahahaha, to je teda hustý. Krejte se, sv*ně, jsme sakra drsný!“ napsal jeho kolega.

Policisté na pašeráky čekali už v britském přístavu, kde je také hned pozatýkali. Podle všeho šlo o největší zadrženou zásilku zbraní v celé Británii. Přitom tentýž den byli u soudu dva další členové téhož gangu, a opět za pašování zbraní.

„Nejsme schopní říct, co by s tím nějaká organizovaná zločinecká skupina mohla udělat… Důkazy ovšem hovoří o tom, že tento gang by neměl problémy zbraně sám použít, aby rozšířil své pole působnosti. Můžeme pouze spekulovat, že tyto zbraně plánovali dál prodávat,“ uvedl velitel zásahové skupiny.

Zbraně na Slovensku zakoupili podle všeho jako neaktivní. Jenže není nic jednoduššího, než je znovu aktivovat tím, že vyrazíte ven železo, kterým byla zalita hlaveň zbraně.

abaron ( 22. dubna 2016 13:03 )

fotrpjotr ( 22. dubna 2016 12:00 )

Nikdo nic nebude vědět,nikdo si na nic nevzpomene.

Zobrazit celou diskusi