Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi se „mstí“ dětem otřesnými jmény: Análie, Investice nebo Ferrari

Češi se „mstí“ dětem otřesnými jmény: Análie, Investice nebo Ferrari
Češi se „mstí“ dětem otřesnými jmény: Análie, Investice nebo Ferrari  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: lut - 
6. ledna 2016
15:31

Po stále větší originalitě prahnou Češi při výběru jména pro své dítě. V nemocnicích se loni setkali i s tím, že rodiče pojmenovali přírůstek do rodiny Investice, Ferrari nebo Análie. Úředníci tomu naštěstí udělali přítrž!

Mezi novorozeňaty v loňském roce byli například Leonardo, Dexter, Matteo, Brian, Fernando, Theo, Jacobo nebo Giovanni. Děvčátkům zapsali rodiče do rodného listu jména jako Gaia, Laila, Thea, Scarlett, Leticie, Jeannine, Maia nebo Tabita. S Análií, která se narodila ve Vítkovické nemocnici v Ostravě, a Investicí ale rodiče u matrikářky následně nepochodili.

„Jména musí být oficiálně existující a pravopisná, což tyto jména nejsou,“ uvedla znalkyně na jména Miloslava Knappová. Pokud by ale byla Análie s dvěma n, matrika by jméno uznala. „Nebo by se také mohla jmenovat polsky Analia,“ dodala Knappová. Jméno Investice vybral tatínek pro svoji dcerku s vysvětlením, že dítě je přeci velká investice.

Letí čísla

Rodiče se také řídí numerologií, takže pak vymýšlejí jména jako Zdeňňka, protože věštkyně jim řekla, že dítě bude mít lepší život. A proč rodiče dávají svým novorozencům čím dál častěji netradiční jména? „V dnešních domácnostech žijí rodiče, kdy jeden je cizinec, druhý Čech. Cizinci pak chtějí, aby jejich dítě mělo jméno z oblasti, odkud rodič pochází,“ doplnila Knappová.

Zdvojená jména jsou „in“

Těmito jmény se rodiče svým dětem pomstili! U holčiček frčí třeba Samanta Nicol, Johana Elektra, Lily Anne a Caitlín Ingrid, u chlapců je to například Sean Fabio, Walter Andreas, Oskar Song nebo Maxim Louis.

Top 10 dívčích jmen v roce 2015

Eliška
Anna
Tereza
Adéla
Karolína
Kristýna
Ema
Sofie
Natálie
Viktorie

Top 10 chlapeckých jmen v roce 2015

Jakub
Jan
Tomáš
Adam
Filip
Lukáš
Vojtěch
Matyáš
David
Matěj

Rozhodne znalec

Pokud chtějí rodiče nějaké speciální jméno, musí zažádat o znalecký posudek, který stojí kolem tří až pěti tisíc korun. Matrika a odbornice přes jména Miloslava Knappová pak pátrají, jestli je jméno zapsané někde v zahraniční matrice. Pokud ne, jméno většinou zamítnou.

EvelynStanley ( 10. ledna 2016 16:12 )

Polovina jmen, která jsou považována za česká jsou původně židovského původu (např. Eva, Adam, David, Monika, Jana, Anna, Jakub, Hana, Zuzana, Tobiáš...) takže takhle byste do držky kopal do držky asi polovinu národa

spocus ( 9. ledna 2016 12:52 )

 než se mi narodil syn tak jsem si přál ať se jmenuje Atrej a nějaká kráva v Praze mi to zakázala.A teď tohle.

stacho ( 6. ledna 2016 21:34 )

Ne každý druhy ale všichni.Anál jak silniční kanál...

stacho ( 6. ledna 2016 21:32 )

A blbců přibývá je to vidět všude.Hlavně ve vyšších funkcích..

soorry ( 6. ledna 2016 19:44 )

Jméno Ema se používalo ve slabikáři, ale jinak je to jako Eva. Emílie taky znám.

Zobrazit celou diskusi