Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko v boji s terorem: Hledejte své slabiny, vybízí audit vnitra

Cílem teroristů mohou být například obchodní centra (ilustrační foto).
Cílem teroristů mohou být například obchodní centra (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
5. května 2016
15:59

Při řešení ochrany proti terorismu je podle bezpečnostního experta Zdeňka Kalvacha zásadní soustředit se na prevenci útoků a na zmírnění jejich dopadu. Vyplývá to z výstupů z národního bezpečnostního auditu ministerstva vnitra, které dnes Kalvach představil novinářům. „Cyklus před útokem“ totiž podle něj trvá měsíce až roky, tudíž je větší šance v tomto období útok překazit. Celkové výsledky auditu chce ministerstvo předložit do konce roku.

„Nesoustředíme se na útok jako takový, ale naopak se soustředíme na to, jak se útok připravuje,“ uvedl Kalvach. Útočníci totiž během přípravy sbírají informace o cíli, testují jeho zabezpečení a ověřují si své plány. Důležité je podle Kalvacha posilovat prevenci, potenciální cíle mohou například standardizovat postupy pro případ ohrožení nebo připravit konkrétní plány evakuace.

Možné cíle, například obchodní centra, letiště nebo nádraží, mohou podle Kalvacha výrazně přispět k tomu, aby na ně nikdo nezaútočil. Důležité je poznat vlastní slabiny. Musí se zabývat i prostorem v okolí a spolupracovat se sousedy. „Tyto cíle jsou nepostradatelné pro tvorbu účelného systému ochrany proti teroru, potřebují však metodickou podporu,“ dodal Kalvach.

Dnešním teroristům podle Kalvacha nejde o zasažení konkrétní (například náboženské) skupiny, ohrožena je celá veřejnost. „Jde jim o co největší efekt za co nejmenší cenu,“ dodal expert. Primárně tak útočí na místa s velkou koncentrací osob nebo místa jinak atraktivní. Důležitá je pro ně také mediální pozornost, kterou mohou útokem získat.

Bezpečnostní audit Česka má prověřit, jak je země připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost země při přímé konfrontaci s nebezpečím. První výstupy, které dnes ministerstvo vnitra prezentovalo, se týkají terorismu, extremismu, bezpečnostních aspektů migrace a antropogenních a přírodních hrozeb. Zbytek témat, tedy organizovaný zločin, stabilitu finančních trhů a bank, energetickou, průmyslovou a surovinovou bezpečnost, kyberbezpečnost, působení cizích mocností nebo hybridní hrozby, by mělo ministerstvo zpracovat do konce června.

O audit loni v listopadu požádal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v návaznosti na teroristické útoky ve Francii a další hrozby v Evropě. Celá zpráva má být podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) hotová do konce roku.

mirkli ( 5. května 2016 17:32 )

Hledejte své slabiny, vybízí audit vnitra! A hned ty slabiny zveřejněte pitomci, tak jak to umíte!

Dannero ( 5. května 2016 16:44 )

existuje jedno velmi levné a účinné řešení problému s tzv. terorismem.Prostě sedět doma na zadku a nestrkat frňák do záležitostí cizích zemí.Jsem si jistý že drtivá většina všech těchto extremistů vůbec ani netušila o existenci ČR a nedokázali by ji ani najít na mapě. Ovšem až do té doby než tam jeli dělat import demokracie vojáci NATO a začalo se s pozvánkami do Evropy.Už je pozdě cokoli dělat, máme jen štěstí že jsou natolik hloupí, že jim nejde tak dobře plánování strategie a vývoj nových zbraní, bohužel jim stačí jen čekat až jim Evropu naservírují na zlatém podnosu.

Zobrazit celou diskusi