Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko stále ve střehu kvůli teroru: Zesílené hlídky, neustálá analýza hrozeb

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. ledna 2016
06:20

Mezinárodní Letiště Václava Havla, francouzská ambasáda nebo nonstop otevřená obchodní centra. Tam všude ještě v noci ze 13. na 14. listopadu posílila policie své hlídky v návaznosti na masakr v Paříži. Kvůli strachu z teroristického útoku museli Pražané také oželet každoroční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Se zesílenými policejními hlídkami vstupuje Česko i do nového roku.

"V rámci vánočních nákupů je zřejmé, že se lidé budou shromažďovat ve větších počtech v nákupních centrech a na dalších místech České republiky a my budeme dělat maximum pro jejich bezpečnost. Policie ještě v té době, kdy samozřejmě bude větší kumulace lidí při vánočních nákupech, bude vykonávat výkon služby v rozšířené podobě," ubezpečil národ koncem listopadu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že jejich uvolnění přijde nejdříve začátkem roku.

Jenže nový rok konec obav nepřinesl a Česko je před teroristy ve střehu i dál, a to i přes opakované ujišťování, že konkrétní nebezpečí Česku nehrozí. "Hrozba terorismu na území Evropy je stále aktuální," komentoval důvody trvajícího zvýšeného dohledu mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Nikdo navíc neví, kdy by mohla zvýšená ostraha některých míst skončit. "Opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži nadále trvají, byla přijata do odvolání. Účastní se jich zpravidla policisté jednotlivých krajských ředitelství a dalších útvarů," řekl Bocán a naznačil tím, že ne vždy musí místa, kde hrozí zvýšené nebezpečí, hlídat uniformovaní policisté.

Z taktických důvodů ale policie nechce prozradit, kolik jejích členů úkoly spojené se zvýšenou hrozbou terorismu plní. Místa, která hlídají, se ale dle vývoje aktuální situace mohou měnit. "Policie ČR 24 hodin denně vyhodnocuje aktuální bezpečnostní situaci, jednotlivá krajská ředitelství následně na základě vyhodnocení určují místa, kde bude v tomto směru posílen výkon služby," informoval Bocán.

Nadále ale platí posílené hlídky u francouzské ambasády, obchodních center s 24hodinovou otevírací dobou a také na Letišti Václava Havla. Kvůli možnému zneužití informací další místa policisté zveřejňovat nechtějí.

Zobrazit celou diskusi