Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranti na D1 a „manuál smrti“. Vezli si nákresy k odpálení bomby mobilem?

Autor: zst - 
21. listopadu 2015
10:50

Ministr vnitra Milan Chovanec i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) přiznali, že před několika lety projížděl Českem nebezpečný džihádista. Vše ale bylo pod kontrolou. Podle informací Lidových novin to ale nebyla výjimka. Letos na jaře zadržela policie na dálnici D1 dva podezřelé Syřany. Se sešitem s nákresy na propojení mobilu s elektronikou, na stejném principu funguje přitom i odpálení bomby na dálku.

Je Česko pro teroristy vhodnou tranzitní zemí? Tahle otázka se přetřásá čím dál tím častěji. Bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ve Studiu Blesk tento týden řekl, že „Česká republika je zcela určitě jednou z variant, přes kterou se pašují zbraně i lidé. Ta opatření, která jsme přijali vzhledem k migrační vlně, jsou velice správná, i když jsme za ně kritizováni.“

Co přesně měli v sešitě „návštěvníci“ ze Sýrie?

Jeho slova potvrzuje i případ z letošního jara, kdy podle Lidových novin cizinecká policie zadržela v autobuse dvojici podezřelých Syřanů. „Jeden měl u sebe papírový sešit s možnými podezřelými informacemi. Neprodleně jsme informovali útvary v rámci policie i mimo ni, které jsou věcně příslušné k řešení podobných událostí. Spolupracovali jsme také s rakouskými kolegy přímo z rakouské protiteroristické jednotky,“ řekla k případu mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

Policisty zajímal pravděpodobně hlavně onen sešit. Co v něm bylo ale nechtěl nikdo oficiálně komentovat. „Nemohu specifikovat nic, protože to není případ, jenž jsme zpracovávali my,“ poznamenal mluvčí protimafiánského útvaru ÚOOZ Pavel Hanták, který jen vypomáhal krajskému policejnímu ředitelství.

Podle informací deníku u sebe ale cizinci měli podrobné návody a schémata, jak zapojit různá elektronická zařízení k mobilnímu telefonu. Vezli s sebou také radikální islamistickou literaturu. „Materiály si převzala rakouská policie k další analýze,“ uvedla Ledabylová. Do Rakouska putovali také oba podezřelí muži. Předání podle české policie proběhlo za přítomnosti specialistů a odděleně od zbytku uprchlíků.