Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Běženci jsou invaze, zotročí nás,“ hrozí Volfová. „Obohatí,“ tvrdí Abbasová

Autor: simao - 
5. května 2016
11:10

Uprchlíci jsou prý invazní armáda, do Evropy jdou proto, že jim budeme sloužit. I na taková slova došlo během ostré diskuze o migrační krizi na obrazovce České televize, kde se střetly místopředsedkyně Bloku proti islámu Jana Volfová na jedné straně barikády a na té druhé Lejla Abbasová, dcera Češky a Súdánce. Abbasová slova odmítla, varovala před šířením strachu i před ztrátou velkorysosti. A dodala, že Evropa novou krev potřebuje.

„Jakou roli ve světě má současná migrační vlna? Samozřejmě záleží na tom, na jakém pólu vyhraněného světa dnes jste. Pro někoho to může být opravdu tou hrozbou, pro někoho to může být moment zastavení, zda-li bychom neměli být přístupnější k přemýšlení nad tím, kam ten svět opravdu spěje,“ uvedla Lejla Abbasová v pořadu Události, komentáře na ČT24. 

Kam svět spěje, však má jasno Jana Volfová. „Jsem přesvědčena, že Evropa tohle nemůže vydržet,“ míní místopředsedkyně Bloku proti islámu. A dodala, že jde o „boj o přežití naší kultury“.

Volfová: Vycházím z informací Islámského státu

Boj o přežití Volfová zdůvodnila tím, že sem podle ní přichází „invazní armáda“. „Většina z nich – a o tom jsem přesvědčena – jsou skutečně ti, kteří sem jdou čistě jako migranti ekonomičtí, a v nich jsou ještě ti migranti, kteří přicházejí tuto zemi pohltit, a jsou to často extremisté, kteří sem přicházejí za naprosto jiným účelem, než je žít tady s námi v míru,“ uvedla Volfová. 

Na dotaz moderátora Lukáše Dolanského, z čeho vychází, uvedla: „Z informací třeba Islámského státu, který tvrdí, že má dnes nasazené vojáky přímo v těch lidech, kteří přijíždějí na člunech, přicházejí jako migranti.“

„Nezlobte se na mě, vy se snažíte akorát tady ze spousty lidí, kteří opravdu potřebují pomoc, udělat tu – jak vy říkáte – invazní armádu. Na základě – jak vy říkáte – nějakých informací, které máte nepodložené,“ reagovala na ni Lejla Abbasová.

Volfová však ještě „přiložila pod kotel“, když se rozhodla mluvit o údajné touze zotročit Evropu. „Tihle lidé přicházejí s tím, že my jsme jejich otroky, že oni mají nárok na to, abychom my jim sloužili,“ pokračovala ostře Volfová.

Moderátorovi to opět nedalo, aby se nezeptal na pramen, ze kterého Volfová čerpá. „Ty informace mám už i z našich migračních zařízení..., že ti lidé tímto způsobem jednají,“ tvrdila. A další „neochvějný“ důkaz podle Volfové? „Na internetu běží velká anketa z Turecka, kde na ulici se ptali lidí, jestli půjdou, nebo nepůjdou do Evropy,“ zmínila Volfová. Lidé prý v té anketě běžně odpovídali, že „my tam půjdeme, protože tam nám budou sloužit, my jsme ten nadřazený národ“.

Abbasová: Mám africké i evropské kořeny. A vím to

Někdejší tisková mluvčí pro ministra pro lidská práva a exmanželka Michaela Kocába Abbasová upozorňovala, že se na migrační krizi objevuje řada názorů, které jsou z extrémní strany často postavené na strachu a právě na nepodložených informacích.

Projevuje se také podle ní i ztráta velkorysosti či lásky k bližnímu. Abbasová upozorňovala, že každý z nás má právo žít důstojný život a že uprchlíci často skutečně prchají kvůli tomu, že nechtějí žít pod totalitním státem.

„Naše evropská společnost doslova a do písmene potřebuje novou krev, uvedla Abbasová.

„Já si troufám říci, že moje existence vychází z celé podstaty naší debaty... To, že tu jsou lidi, jako jsme my, tak společnost do určité míry obohacujeme i v té diskuzi. Vím, že mám kořeny africké, vím, že mám kořeny i české, vím, co mi to přináší, vím, kam mě to naopak v té společnosti stahuje na negativní stranu,“ dodala.   

Abbasová však také upozornila na problém nereálných očekávání migrantů. „Pro mě osobně je to dopad toho, jakým způsobem bílý západní svět dlouhodobě působí v rozvojových zemích,“ uvedla Abbasová. „Oni byli neustále bombardováni, že západní svět je to jediné dobré a to jediné, které by pro ně mělo být jakýmsi vzorem,“ pokračovala.

„Nemají správné informace, nedokáží vyhodnotit, jaká opravdu západní společnost je. Často ty představy vedou prostě k tomu, že si neuvědomují, že je tady nečeká ten nejlepší možný svět, pokud sami nepřiloží ruku k dílu. Pokud ta očekávání jsou spojena s tím, že sem opravdu mohou přijít jenom za těmi lepšími podmínkami a že budou žít v tom světě bez jakékoli vlastní iniciativy, tak to je prostě mýlka,“ dodala Abbasová.

Během debaty jí sekundoval miliardář Karel Janeček, který migrační vlnu považuje za výzvu, která v konečném důsledku může přinést pozitiva, i když zároveň hrozí průšvih. Názory Volfové označil za extrémní, zároveň upozornil, že uprchlíci jsou stejní lidé jako my, ale žijí jiné životy, mají jiné hodnoty a principy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině