Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Keňa zavře největší uprchlický tábor světa. Půjde 600 tisíc lidí do Evropy?

Autor: mb - 
10. května 2016
06:25

Keňa oznámila, že uzavře dva uprchlické tábory, jeden z nich je údajně největší na světě. Zhruba 600 tisíc uprchlíků převážně ze Somálska by podle plánů vlády muselo opustit Keňu. Záměr uzavřít tábory a vyhostit utečence kritizují mezinárodní organizace, většina uprchlíků by se dle odhadů do Somálska stejně nevrátila. Čeká Evropu další imigrantská tsunami, tentokrát z Afriky?

„Keňa poté, co vzala v úvahu bezpečnostní rizika státu, dospěla k rozhodnutí, že pobyt uprchlíků (na území státu) musí být ukončen,“ uvádí dokument, který podepsal vysoký úředník ministerstva vnitra Karanja Kibicho. A který se následně objevil na sociální síti Twitter.

Jako důvod uvádí Keňa bezpečnostní rizika, někteří ze Somálců jsou údajně napojeni na islámské extremisty. Kromě toho prý pobyt uprchlíků pro zemi znamená „velmi těžké ekonomické břímě“. Uzavřeny mají být dva uprchlické tábory, konkrétně Dadaab a Kakuma.

Utečenecká střediska přitom fungují už čtvrt století, mnozí z jejich obyvatel se v nich narodili a svou domovskou zemi ani neznají. Keňa však trvá na tom, že 600 tisíc lidí bude muset zemi jednoduše opustit. Keňská vláda zároveň očekává, že pomůžou bohatší státy. „Vláda Keni si uvědomuje, že rozhodnutí bude mít negativní dopad na život uprchlíků, a mezinárodní společenství proto musí společně převzít odpovědnost,“ stojí ve zmiňovaném dokumentu.

Kam se uprchlíci vydají, zatím není jasné, ale do rodného Somálska většina z nich nechce. „Do Somálska nepůjdu,“ přiznal mezinárodním médiím Shidad Abdinoor (43). Další utečenec, pro změnu z Jižního Súdánu, také návrat do vlasti odmítá. „Přišli jsme sem, protože život doma byl nebezpečný. Nemůžu jít zpět do Jižního Súdánu, i kdyby mě k tomu nutili,“ říká Miyat Chang.

Experti na mezinárodní migraci varují, že kromě uprchlické vlny z Blízkého východu se do Evropy mohou vydat miliony lidí z chudých afrických zemí. Mezinárodní humanitární organizace mezitím záměr vlády kritizovaly. „Toto nezodpovědné rozhodnutí keňské vlády je rezignací na její povinnost chránit lidi v ohrožení. Jednalo by se o porušení závazků mezinárodního práva,“ tvrdí Muthoni Wanyeki z Amnesty International.

Keňa už podobně zahrozila i loni

Není to poprvé, co Keňa oznamuje záměr uzavřít uprchlické tábory. Podobné prohlášení vydala i loni, ale po mezinárodním tlaku nakonec od svého záměru upustila. Nyní ovšem hovoří o uzavření utečeneckých středisek v „co nejkratší možné době“. Je ovšem také dost dobře možné, že se Keňa inspirovala dohodou EU s Tureckem, a snaží se tak získat více financí od mezinárodního společenství.