Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Sex s albínem HIV neléčí.“ První keňský poslanec-albín potírá pověry

Autor: Alexandr Božilov - 
18. prosince 2016
05:30

Někteří lidé ho považují za ducha, štítí se ho a odmítají mu podat ruku. Isaac Mwaura je poslancem keňského parlamentu a jeho tělo má na černém trhu hodnotu přibližně 75 tisíc dolarů (1,9 milionu korun). Jak se žije černošskému albínovi, který to jako první dotáhl až na pozici keňského zákonodárce?

Dětem s bílou kůží, které se narodí černošským rodičům, se často říká „mzungu“, což v překladu znamená bílý muž. Svahilština má pro tyto děti ještě jedno mnohem zlověstnější označení – „zeru“ neboli duch.

Albíni za svůj vzhled „vděčí“ špatné tvorbě melaninu – pigmentu, který je zodpovědný za barvu kůže, vlasů i očí. Vrozenou vadu často doprovází také slabozrakost a nedostatek přirozené ochrany před slunečním zářením, čímž se výrazně zvyšuje výskyt rakoviny kůže.

Albíni to v Africe nemají vůbec lehké! Albíni to v Africe nemají vůbec lehké! | Profimedia, Internet

Albíni  navíc čelí neustálému riziku únosu a zabití. Mnoho Keňanů totiž věří, že části těla albínů mají čarovnou moc. Podle jedné pověry umí například noha albína detekovat drahé kovy v zemi. Jiná zas říká, že ruka albína pomůže rybářům k lepším úlovkům. Díky těmto pověrám se cena albínského těla pohybuje na černém trhu okolo 75 tisíc dolarů. A to už je suma, pro kterou by nejeden chudý Keňan bez váhání vraždil.

„Rituální zabíjení tu stále přetrvává. U nás v domě máme dvě malé děti, které by pravděpodobně někdo zabil pro rituální účely, kdybychom si je nevzali k sobě. Jejich matka totiž zmizela,“ zmínil albínský poslanec Mwaura v rozhovoru pro britský deník The Independent.

Děti odvrhnou i vlastní otcové

Situace albínů je složitá už od dětství. Většinou vyrůstají v rozvrácených rodinách a musejí překonat předsudky a diskriminaci ze strany svého okolí. Stejně tomu bylo také v případě Mwaury. „Když jsem byl malý, moji rodiče žili odděleně. Můj otec matce říkal, že nejsem jeho dítě. Byl přesvědčený, že ho podvedla s nějakým bělochem nebo Asiatem,“ zmínil Mwaura temné stránky svého dětství.

Jeho život se však kompletně změnil, když v roce 2006 pomáhal založit organizaci Keňská albínská společnost. Seznámil se totiž s tehdy neznámou herečkou keňského původu Lupitou Nyong’o. Její otec – bývalý keňský ministr – si Mwauru rychle oblíbil a pomohl mu získat členství v opoziční straně. V roce 2013 byl Mwaura zvolen do parlamentu. Zajímavostí je, že v témže roce získala Lupita Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli s filmem 12 let v řetězech.

Lupita Nyong’o s Oscarem Lupita Nyong’o s Oscarem | profimedia.cz

I přes poslanecký mandát se Mwaura stále setkává s předsudky a pověrami. „Pořád se najdou lidé, kteří vám nepodají ruku, protože si myslí, že je albinismus nakažlivý. Někdy mi zase lidé ruku podají a pak se ji snaží rychle do něčeho utřít,“ uvádí.

Přesto si myslí, že se v Keni žije albínům mnohem lépe než například v Ugandě, Malawi nebo Tanzanii. „Když cestuji do těchto zemí a vidím, jak tam lidé s albíny zacházejí, musím uznat, že tady v Keni jsme udělali velký pokrok,“ tvrdí  Mwaura.

Isaac Mwaura, první albínský poslanec keňského parlamentu Isaac Mwaura, první albínský poslanec keňského parlamentu | Facebook/Hon Isaac Mwaura CBS MP

Sex, bohatství a albíni

Největší komunita albínů žije v Tanzanii. Jejich počet se odhaduje na 30 tisíc. Právě v této zemi jsou pověry o albínech nejrozšířenější. Lidé zde například věří, že jim různé části albínů přinesou bohatství, nebo že sex s albínkou léčí nákazu virem HIV a nemoc AIDS. Šamani navíc za albínské části těl vyplácí i několik tisíc dolarů a tak se albíni mnohdy stávají lovnou zvěří. Za posledních osm let bylo v Tanzanii zavražděno přes 70 albínů a desítky dalších byly zmrzačeny.

Mwaura doufá, že se v Keni bude situace kolem albínů ubírat úplně jiným směrem. Prostřednictvím organizace Keňská albínská společnost se snaží podpořit albíny v celé Keni a ukázat jim, že i přes svůj handicap mohou dokázat velké věci. Zároveň se ze své pozice snaží o osvětu pověrčivého obyvatelstva, které se mnohdy stále zdráhá přijmout fakt, že albíni nejsou dílem ďábla, ale pouze lidé s vrozenou vadou.

djaba ( 18. prosince 2016 18:58 )

 Bejt bílej černoch v africké zemi je opravdu pech . Stejný , jako teplej Eskymák .

prycsnima ( 18. prosince 2016 10:28 )

 Mojí blonďatý sousedce se narodilo černé dítě,je to asi opak albínismu.

Zobrazit celou diskusi