Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ztratili jste občanku? Podvodníci vám mohou nasekat dluhy. Víme, jak se bránit

Ztratili jste doklady? Podvodníci je mohou zneužit k půjčce!
Ztratili jste doklady? Podvodníci je mohou zneužit k půjčce!  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
14. dubna 2016
06:21

Ztratili jste osobní doklady? Neváhejte a nahlaste to policii. Nikdy nevíte, komu se může vaše občanka dostat do rukou a on ji může zneužít třeba k půjčení peněz – samozřejmě na vaše jméno. Pozor byste si měli dávat i v případě, že posíláte své osobní údaje přes internet. Víme, co dělat, pokud občanku ztratíte.

Pokud se vaše osobní údaje dostanou do rukou podvodníků, může člověk přijít o peníze na účtu, zodpovídat za dluhy, které nezpůsobil, či nést následky trestných činů, které sice spáchala cizí osoba, ale jménem poškozeného.

„Ztrátu osobních dokladů je člověk povinen neprodleně ohlásit kterémukoli obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu,“ říká Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial. Ve chvíli oznámení ztráty se doklady stanou neplatnými a jejich čísla budou zanesena do celostátní databáze neplatných dokladů. 

Pokud vám někdo osobní doklady ukradne, ohlaste to policii, abyste předešli jejich zneužití. Pokud nemáte služebnu v dohledu, ohlaste ztrátu aspoň telefonicky. Přijaté hovory se nahrávají. Na policii si pak povedou záznam o ztracených dokladech. „V případě sporu, kdy se vede kvůli dluhům, které s vašimi ztracenými doklady a na vaše jméno nadělá nějaký podvodník, vám právě tento záznam může hodně pomoci,“ uvedl Šváb.

Jak předejít ztrátě dokladů?

  • Nenoste všechny doklady pohromadě
  • Doklady a peníze nepatří do jedné peněženky!
  • Noste u sebe jen ty doklady, které nezbytně potřebujete
  • Nenechávejte otevřenou tašku v obchodech a tlačenicích
  • Pozor na zadní kapsy kalhot a na doklady uložené v oblečení, které během dne odkládáte.

 

Pozor na posílání osobních údajů přes internet

Svoje osobní údaje byste neměli posílat ani přes internet! Omezte zasílání např. čísla občanského průkazu přes e-mail, nikdy nevíte, ke komu se může dostat. Neposílejte žádná citlivá data přes Facebook nebo jinou komunikační aplikaci v mobilu.

Ztráta dokladů v zahraničí

Na své doklady byste si měli dávat pozor, i když jste na dovolené v zahraničí. Ztrátu byste měli oznámit místní policii, od které si nechte vystavit potvrzení o ztrátě či o krádeži. Poté vyhledejte zastupitelský úřad České republiky a spolu se žádostí o vystavení náhradních dokladů předložíte i protokol od policie.

Postupovat můžete i opačně, zvláště pokud se v zemi nedomluvíte. Zastupitelský úřad by vám měl pomoci komunikovat s policií. Pokud v zemi není zastupitelský úřad, obraťte se na kterýkoliv jiný z členských států Evropské unie. Můžete využít i asistenční službu, pokud ji máte sjednanou ke svému komerčnímu cestovnímu pojištění.