Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Říkají si o krádež identity? Češi se chlubí vysvědčením, sdílejí i rodná čísla

Autor: Mii - 
1. února 2017
20:44

V pondělí 31. 1. se na většině základních a středních škol předávala vysvědčení za první pololetí školního roku. Studenti, hrdí na svoje studijní úspěchy, okamžitě začali zahlcovat sociální sítě fotografiemi svých vysvědčení. Mnohým ale nedošlo, že do světa posílají i svoje osobní údaje, jako je rodné číslo, které může být jednoduše zneužito.

Touha pochlubit se veřejnosti pěknými známkami na vysvědčení je tak velká, že lidé zapomínají na fakt, že zveřejňují i svoje osobní údaje. Hlavička vysvědčení totiž obsahuje nejen jméno, ale i rodné číslo, datum narození a místo narození. Jsou to téměř kompletní osobní údaje – chybí jen adresa bydliště. Mnoho lidí přitom zveřejňuje fotografie s kompletní hlavičkou.

Lidé by si měli uvědomit, že cokoli zveřejněné na internetu, stane se součástí jejich digitální stopy. Tu většina z nás nezná a určitě ji neumí ani vymazat. V žádném případě není bezpečné sdílet skrze sociální sítě rodné číslo, přístupová hesla ani adresu svého bydliště. Je potřeba hlídat, co sdílíme se světem a být obezřetní, pokud po nás někdo takové údaje chce,“ řekla pro Blesk.cz expertka na sociální sítě Jana Leitnerová.

Zveřejněné osobní údaje mohou být velmi jednoduše zneužity. Zejména rodné číslo je pro nejrůznější útočníky atraktivním artiklem, pomocí kterého se mohou obohatit – například si na vaše jméno můžou vzít půjčku nebo uzavřít těžko vypověditelné smlouvy.

Všichni známe pravdivé či filmové příběhy o ukradených identitách. Nevím o podobném případu v Česku, ale vím o spoustě případů, kdy někdo zneužil cizí rodné číslo pro podvody. Pro některé instituce je totiž rodné číslo identifikátorem, ve spojitosti se jménem a adresou je pak opravdu snadné údaje zneužít – ať už pro nástroj pomsty nebo pro převedení vlastních problémů na někoho jiného. Takže pokud lidé nechtějí skončit s dluhy za někoho jiného, doporučila bych si své osobní údaje bedlivě hlídat. Ať už na sociálních sítích nebo celkově v online prostředí, doplnila Leitnerová.

Rodné číslo je totiž unikátním identifikátorem člověka, a proto je nutné mu věnovat zvláštní pozornost a zvýšenou úroveň ochrany. Není sice citlivým ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů, jeho užívání ale upravuje zvláštní zákon o evidenci obyvatel a rodném číslu. Citlivé údaje jsou podle zákona informace o sexuální orientaci, vyznání nebo členství v odborových organizacích.

Lidé jsou schopní vyfotit si např. platební kartu a nasdílet ji. Problém může být i to, když nadšeně vyfotíte letenku s oznámením, že se někam chystáte. I tam totiž může kdokoliv vidět vaše údaje a zneužít je,“ varuje Eliška Vyhnánková, specialistka na sociální sítě a dodává: „Dětem je třeba vysvětlit, že pokud se chtějí pochlubit vysvědčením, měly by si dát na citlivé údaje pozor, ale je to těžké, pokud se tímto poučením neřídí ani dospělí.“

Ministerstvo financí na svých internetových stránkách popisuje, jak ke zneužití osobních údajů může dojít.

Nejčastější způsob zneužití osobních údajů podle ministerstva financí:

1) Pachatel získal osobní údaje jiné osoby tak, že na internetu inzeroval nabídku poskytnutí nebankovní půjčky a od zájemce vylákal fotokopie občanského a řidičského průkazu a výpisu z účtu (vedeného u jiné banky na zájemcovo jméno).

2) Takto získané kopie dokumentů pak pachatel zaslal bance, u níž si chtěl na cizí jméno založit účet. Banka pachateli spolu s číslem jeho nově založeného účtu sdělila, že účet aktivuje až poté, co na něj pachatel zašle alespoň jednu korunu z jeho již existujícího účtu. Tím bance podle zákonem stanovených pravidel potvrdí shodu identifikačních údajů s údaji na zaslaných kopiích.

3) Ke splnění této podmínky pachatel vyzval zájemce o nebankovní půjčku, aby ze svého účtu převedl na konkrétní účet (který pachateli nově založila banka) alespoň jednu korunu. Po připsání platby banka zasláním klíče a hesla k internetovému bankovnictví pachateli umožnila ovládání účtu, aniž by původní zájemce o nebankovní půjčku o existenci účtu založeného na jeho identitu vůbec věděl.

4) V konečné fázi podvodu pak pachatel již jen sdělil žadateli, že mu půjčka nebyla poskytnuta a další komunikaci s ním přerušil.

V první řadě obezřetnost

Že rodné číslo není to samé jako kopie občanského průkazu? To je sice pravda, ale tento fakt podvodníky neodradí, doklady mohou například zfalšovat a cizí rodné číslo tam vložit. Dalším problémem je, že ne všichni obchodníci jsou při kontrolování průkazů a ověřování důslední.

Z toho vyplývá, že zveřejňovat rodné číslo se na internetu nevyplatí. Při příští fotografii vysvědčení raději svému okolí sdělte, ať obsažené osobní údaje skryjí.

Pokud ale i přes možná rizika chcete osobní údaje zveřejňovat, můžete si pořídit pojištění proti internetovým rizikům. Pak v případě, že někdo vaše rodné číslo opravdu zneužije, vám pojišťovna s řešením následků pomůže.

Vysvědčení, která na Instagramu sdílejí Češi. Jejich údaje Blesk.cz odstranil:

deep_ass_flsting ( 2. února 2017 04:55 )

A určitě jim to nařídil Babiš, ty tupá krávo!

adorator ( 1. února 2017 21:52 )

na každé účtence EET (pokud firma není sro ap.) musí být zveřejněno právě rodné číslo podnikatele (ve formě DIČ), tak jaká ochrana osobních údajů.

jojone ( 1. února 2017 19:56 )

jojo

z57a ( 1. února 2017 19:48 )

Rodné číslo je na každém daňovém dokladu živnostníka, plátce DPH a to z rozhodnutí státu jako DIČ. A nic s tím nenaděláte. To není dobrá ochrana osobních údajů.

Zobrazit celou diskusi