Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Chcete si vzít půjčku pro někoho jiného? Exekutor pak zazvoní u vás

Chcete si vzít půjčku pro někoho jiného? Dobře to zvažte.
Chcete si vzít půjčku pro někoho jiného? Dobře to zvažte.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
17. března 2016
05:17

Někdo vám blízký má problém a požádá vás, zda byste si pro něj nevzali půjčku na své jméno. Je to člověk, kterému věříte, a tak neváháte a uděláte to. Odborníci ale ví, jak obvykle tyhle příběhy končí. Ten, kdo půjčku využije, přestane splácet a dluhy zůstanou na krku jen vám. Pokud uvažujete, že si vezmete půjčku pro někoho jiného, měli byste se pořádně zamyslet.

Podle Markéty Fixové ze společnosti KRUK Česká a Slovenská republika, která se zabývá správou pohledávek, si častěji půjčky pro někoho jiného berou ženy, zejména pro svého partnera, muži si berou půjčky nejen pro partnerku, ale i pro své kamarády. „Velmi časté jsou i půjčky rodičů pro děti, častěji si půjčují starší generace, průměrná částka se pohybuje okolo 50 tisíc korun a půjčují si spíše od nebankovních subjektů,“ řekla Blesk.cz Fixová.

Cizí půjčka? Váš podpis = váš dluh

Podle Fixové lidé chtějí často pomoci svým blízkým v nouzi, jenže si neuvědomují, jaké následky to může mít. „Pokud si vezmete půjčku pro někoho jiného, musíte počítat s tím, že ji musíte sami splatit. Věřitel bude vždy považovat za dlužníka toho, kdo je na smlouvě podepsaný,“ upozorňuje Fixová a dodává: „Brát půjčku pro někoho jiného není dobrým rozhodnutím, vždy si musíte uvědomit, že veškerá zodpovědnost padá na vás!“

Lidé většinou slib, že půjčku vrátí, nedodrží. Nejen že na vás zůstane splácení, ale pokud budete v budoucnu chtít hypotéku nebo úvěr pro sebe, snižujete si pravděpodobnost, že je dostanete. Pokud navíc nebudete dluh splácet, dostanete se do registru dlužníků opět jen vy.

Co dělat, pokud jste si vzali půjčku pro někoho jiného a ten nesplácí?

V podstatě se nemůžete dluhu vyhnout. Můžete se zkusit domluvit s tím, pro koho jste si půjčku vzali, ale jak odborníci podotýkají, málokdy se stane, že dotyčný převezme své závazky. Pak už se jen nesmíte bát komunikovat s věřitelem, vysvětlit mu svoji situaci a dohodnout se na splátkovém kalendáři, který bude vyhovovat oběma.

Zkuste smlouvu

Chcete si skutečně ještě pořád vzít půjčku pro někoho jiného? Sepište s ním smlouvu, kterou případně později prokážete předání peněz. Případ můžete poté předat občanskoprávnímu soudu a rozhodnutí o vrácení peněz lze vynutit i v exekučním řízení. „Ta smlouva je něco navíc, že vy máte právo vymáhat peníze po tom, komu jste je předali,“ uvádí Fixová. Jenže pro věřitele bude dlužníkem skutečně stále jen ten, kdo podepsal smlouvu.

Pokud vás někdo prosí o půjčku na své jméno, zkuste se oprostit od všech citů a řekněte si, zda se chcete skutečně kvůli někomu dostat do finančních problémů, i když mu důvěřujete sebevíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi