Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miliony krevních vzorků novorozenců nemocnice zlikvidují. Právník: To nestačí

Autor: bud - 
8. června 2016
06:05

Více než tři miliony krevních vzorků získaných při testování novorozenců v posledních 30 letech musí ještě letos nemocnice zlikvidovat. Nařídil to Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Opatření se týká čtyř fakultních nemocnic, ve kterých se vzorky skladují. Právníci z neziskové organice Iuridicum Remedium o to usilovali několik let. Varují však, že zákon stále dostatečně neošetřuje způsob skladování a hrozí, že by vzorky mohl někdo snadno zneužít. Krev totiž nese DNA.

Každé dítě, které se od 80. let v Česku narodí, projde v prvních dnech novorozeneckých screeningem. Je mu odebrána krev, kterou pak lékaři otestují a zjistí, jestli není ohroženo některým z vážných onemocnění. Tyto krevní záznamy se pak skladují ve čtyřech fakultních nemocnicích v Praze, Brně a Olomouci. Legislativa uvádí, že nemocnice musí tyto vzorky skladovat nejméně pět let. V praxi ale nemocnice vzorky skladovaly mnohem dále, zákon o archivnictví stanovuje lhůtu až 100 let.

„Fakticky zde existuje kompletní databáze DNA všech občanů mladších 30 let, bez jasných pravidel upravených zákonem. A v podstatě i bez účelu, který by takto masivní zásah do soukromí odůvodnil,“ řekl Blesk.cz advokát a ředitel organizace Iuridicum Remedium Jan Vobořil.

Krevní vzorky zůstanou pět let

Organizace podala k ÚOOÚ podnět už v roce 2013 a poté zastupovala matku dvou dcer, která žádala nemocnice o likvidaci jejich krevních vzorků. Na základě prvního podnětu byla kontrola provedena v nemocnicích v Brně a Olomouci, na základě druhého podnětu pak ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v nemocnici na Královských Vinohradech. Úřad nakonec rozhodl, že se musí zlikvidovat screeningové kartičky starší pěti let.

„Vychází se z toho, že jde o zdravotnickou dokumentaci. Jenže v tomto případě jde o biologický materiál, podobně jako třeba ranní moč. Problém je ten, že po provedení vyšetření se ten vzorek uchovává a ten my nevidíme,“ upozornil Vobořil. Podle něj by se v dokumentaci měly uchovávat výsledky analýzy, nikoliv samotné vzorky. „Nemyslím si, že je důvod uchovávat miliony vzorků,“ dodal.

Krev nese DNA, podle odborníků hrozí zneužití

Vobořil upozornil také, že chybí jasná právní úprava, která by ošetřila, jakým způsobem by se krev měla uchovávat a kdo by k ní měl mít přístup. Současný neurčitý stav nijak nezohledňuje, že vzorek krve, který se uchovává v podobě suché kapky na papíře, obsahuje také DNA.

„Riziko zneužití se stále zvyšuje. Tím, jak technologie postupují, si dokážu představit, že třeba zaměstnavatel si nechá takovou kartu analyzovat, aby zjistil nějaké predispozice svého zaměstnance, nebo policie to bude mít jako alternativní databázi všech občanů a bude to nějakým způsobem využívat,“ říká Jan Vobořil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mopsamanda ( 8. června 2016 09:05 )

Nikdo si bohužel neuvědomuje, že jde o cenný genetický materiál. Stává se, že rodina přijde na genetiku, že v rodině někdo zemřel na genetické onemocnění, které se ale v té době nevyšetřovalo, DNA toho člena rodiny může být opravdu už jen ve formě této kartičky. Pokud se tyto kartičky budou likvidovat, spoustě rodin bude muset genetik říci: "Sorry, ale Vám nemůžeme pomoci, materiál zemřelého už není, a není jak Vaší rodinu vyšetřit, až se Vám narodí to stejně postižené dítě, budeme chytřejší."

dumik ( 8. června 2016 07:10 )

 podle mne je to naprosto o ničem a naprosto k ničemu, je to ukázka toho, jak se všichni strašně tváří, že dělají něco důležitého, proč například nenapřou svoji pozornost na katastry nemovitostí, kde si kdokoliv může dohledat jak jméno,. tak bydliště a také rodné číslo: tady hrozí zneužití. Suchá kapka krve na papíře mlže třeba za sto, dvěstě let nebo později pomoci v rozličných průzkumech, statistikách a podobných, třeba to taky bude to jediné, co po Češích na tomto území zbude

Zobrazit celou diskusi