Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak reklamovat řemeslnické práce? Uzavírejte smlouvu, radí odborník

Neodvedl řemeslník svou práci podle vašich představ? Reklamujte ji!
Neodvedl řemeslník svou práci podle vašich představ? Reklamujte ji!  (Autor: shutterstock)
Autor: Andrea Ulagová - 
4. srpna 2015
06:00

Čeká vás rekonstrukce střechy nebo si objednáváte ručně dělanou poličku? I na malé zakázky uzavírejte s řemeslníky smlouvu! Předejdete tak problémům s případnou reklamací, pokud výsledný efekt nebude podle vašich představ.

Jak si poradit, pokud řemeslníci neodvedou práci tak, jak jste chtěli, radil na chatu Blesk.cz právník Petr Novák z Vašenároky.cz. Stejně jako u zboží zde platí reklamační lhůta 2 roky. Neplatí to u kompletních staveb, tam je reklamační lhůta 5 let.

Bez smlouvy ani úder kladivem

„I v případě menších zakázek radím uzavřít smlouvu,“ říká Novák. „Může být jednoduchá, ale měla by obsahovat nezbytné věci, jako je sjednání ceny a dokončení díla,“ dodal.

Zásadní je ovšem přesné popsání díla a také postupu a měl by být také uveden použitý materiál. Ten by měl obstarat zhotovitel, je ale zodpovědný za to, aby byl kvalitní a takový, na jakém se dohodnete ve smlouvě.

„Co se týče popsání díla, tak lze odkázat na internetové stránky firmy, pokud propaguje svoji práci a výsledky, na fotografie či vzorník, podle kterého by se dalo určit, jak bude výsledek vypadat,“ popisuje právník. „V těchto případech je totiž problém, že lidé se pak sejdou až u hotového a řeknou, že to nedopadlo tak, jak si přáli,“ uvedl Novák.

Pokud nemáte smlouvu, je velmi těžké se domáhat reklamace. I když jste třeba uzavřeli dohodu s řemeslníkem ústně, dbejte na to, aby u dohody byl někdo třetí, svědek, který vám dosvědčí, na čem jste se dohodli.

Peněžní částka se nemění!

Řemeslník by se měl vejít do ceny, která je uvedena ve smlouvě, nebo na které jste se dohodli. „Pokud zjistí, že tomu tak není a cena může být vyšší, měl by vám to včas oznámit,“ upozorňuje Novák. Vy pak můžete odstoupit od smlouvy.

Stejně tak máte nárok na vrácení zálohy, pokud by řemeslníci z nějakého důvodu práci nedodělali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi