Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Řecko dva dny od krachu: Premiér sliboval u kulatého stolu, potřebuje půjčit!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. března 2015
13:25

Řecko je na pokraji katastrofy, o jeho svízelné situaci se v Bruselu jednalo u kulatého stolu, kde nechyběla kancléřka Angela Merkel. Podle ní není třeba Řecko litovat a odpouštět mu dluhy. Řecký premiér Tsipras se kvůli díře v řecké kase pustil do slibování. Řecko předloží seznam reforem. Do dvou dnů však musí slib splnit!

Řecko trápí obří dluhy. Nová řecká vláda sice nejprve dělala ramena, že v Řecku skončí doba drastického utahování opasků, jenže aby Řekové dostali nějaké peníze od věřitelů z EU, musí se uskromnit. Otázku řeckých dluhů řešily evropské špičky v čele s německou kancléřkou Angelou Merkel u jednoho kulatého stolu.

Byl to malý summit na okraji velkého summitu. V Bruselu se sešlo 28 vrcholných představitelů EU, k tomuhle stolu však všichni pozvání nedostali. Řecký premiér Alexis Tsipras, ačkoli se Řecko opět ocitlo na pokraji finanční katastrofy, úsměvy zpočátku nešetřil. Pustil se však i do slibů. Ostatně, slibem nezarmoutíš.

Řecko v příštích dnech předloží evropským partnerům podrobný seznam konkrétních reforem, které udělá, aby ušetřilo. „Všechny strany potvrdily svůj zájem udělat co nejvíce pro to, aby byly řecké ekonomické problémy překonány co nejdříve,“ sdělil Tsipras při odchodu ze schůzky novinářům. Je prý optimističtější než před ní. Jenže Řecku běží drahocenný čas.

„Dříve to měl být pouze nějaký seznam reforem, tentokrát jsme se dohodli na odevzdání konkrétního, velmi detailního seznamu,“ uvedla kancléřka Angela Merkel. Řecko má předložit seznam do dvou dnů! A peníze nutně potřebuje. „Domluvili jsme se, že se budeme snažit celý proces urychlit,“ dodala německá kancléřka.

Řecku byl v únoru o čtyři měsíce prodloužen záchranný program, který zahrnuje miliardy eur. Jenže peníze z něj nyní čerpat nemůže. Na další eura dosáhne, až  se vyhodnotí právě seznam reforem, které Řecko udělá. Něco za něco. Řekové však s podrobným seznamem otálí. jenže jejich evropským věřitelům dochází trpělivost...

Potřebují půjčit, aby splatili dluhy!

Předložení seznamu reforem je přitom podmínkou pro to, aby Řecko dostalo zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun), které má obdržet ze záchranného balíčku. Řecko potřebuje peníze na to, aby uhradilo splátky, které má ve splátkovém kalendáři na příští dny a týdny. Půjčuje si tak kvůli tomu, aby splatilo, co si půjčilo. Nebezpečná řecká spirála dluhů se točí dál! 

U kulatého stolu se vedle Merkelové a šéfa krajně levicového hnutí Syriza Tsiprase, který vyhrál řecké volby a dal řeckým voličům plno slibů, také francouzský prezident Hollande, šéf euroskupiny (ministrů evropských zemí) Dijsselbloem, šéf eurokomise Juncker a šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Řecké ministerstvo financí, kterému šéfuje rázný ministr a „zbloudilý marxista“ Janis Varufakis, přitom dnes také dalo jeden slib. Chce obnovit spolupráci s kontrolory od svých evropských věřitelů. Spolupráci před dvěma dny přerušilo a to kvůli neshodám. Jenže Řekům teče do bot. A tak ministerstvo nyní slibuje, že bude „okamžitě a konstruktivně“ spolupracovat.

Na pokraji bankrotu se přitom Řecko ocitlo v květnu 2010. A od té doby se situace příliš nezlepšila. Řecko se sice dohodlo na dvou záchranných programech v celkové astronomické výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun), jenže samo se pořádně šetřit zatím nenaučilo a hospodářská krize v zemi přetrvává.

JakubFinance ( 16. října 2017 14:37 )

Ahoj, Zde je nabídka úvěru pro vás? Jsme legitimní a garantujeme družstevní záložny a poskytují půjčky jednotlivcům, vládě institucí, církví a obchodních organizací a lidí všeho druhu. Aplikujte dnes na jakýkoli druh úvěru, jako osobní, nezabezpečený, konsolidační, křesťanské, obchodní, studentské a hypoteční úvěry atd., Které odpovídají vašemu rozpočtu za úrokovou sazbu 2%. Pro více informací kontaktujte: jakubfinance.cz@gmail.com

tgbg ( 20. března 2015 18:29 )

Řekové si zvolili komunisty, mají co chtějí. Dluhy. Přibude bída a hlad.

japos22 ( 20. března 2015 16:35 )

Oprava: P O S R A L

japos22 ( 20. března 2015 16:34 )

Zase ses porral

fotrpjotr ( 20. března 2015 14:58 )

Ukrajina je v pořadí.

Zobrazit celou diskusi