Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecký ministr financí: VaruFAKIS ukázal Německu prostředník?!

Autor: simao - 
16. března 2015
13:53

Opět pobouřil Němce. Tentokrát však nikoli proto, že po nich chce odpuštění části řeckého dluhu. Šéf řecké kasy Varufakis totiž na videu ukázal Německu prostředník. Jde sice o pár let starou nahrávku, ale radikální názory tohoto „zbloudilého marxisty“ přetrvávají. Varufakis se však nyní k videu nehlásí. Jde podle něj o podvrh. Opravdu?!

Tohle gesto je mezinárodně známé a určitě neznamená: Němci, jste jedničky. Současný ministr financí Řecka Janis Varufakis podle záběrů, které kolují po internetu, ale i v německé televizi, ukázal Německu prostředníček. A to na videu, které má pocházet z května 2013 z přednášky v Záhřebu.

Tehdejší uznávaný levicově smýšlející profesor vysvětloval svůj postoj k řecké krizi slovy: „Řecko mělo v roce 2010 jednoduše sdělit, že není schopno plnit své závazky v eurech – jako to udělal Argentina – a Německu mělo ukázat prostředníček a říci: ‚Teď si své problémy můžete řešit sami!‘“

A přidal právě ono kontroverzní gesto. Vytažení této nahrávky přitom přilévá další olej do ohně – napětí mezi Řeckem a Německem totiž přetrvává dodnes. Pikantní na tom nyní je, že se Varufakis z univerzitního teoretika stal praktikem. Šéfuje řeckému ministerstvu financí, a tak se jako jedna z hlavních postav „řecké tragédie“ stal nyní hostem v show moderátora Güntera Jaucha v televizi ARD. A byl konfrontován se svým gestem z roku 2013.

Varufakis však šokoval, když oznámil, že video s jeho prostředníčkem je podvod. „Dovolte mi říci něco velmi jednoduchého. Video je montáž! Něco takového jsem nikdy neudělal. Je to falešné. To jste jistě nevěděli,“ tvrdil Varufakis moderátorovi a dalším hostům.      

V Německu však nejen Varufakisovo gesto, ale i následné vysvětlení vyvolaly vlnu nevole. Bild upozornil, že podle expertů nejde o „fake“, podvrh. Bild citoval řeckého odborníka na film a video Kostase Nomikose: „Není absolutně pochyb o tom, že video je originální a bylo zpracováno bez speciálních efektů a střihů.“ Klamal tedy řecký politik, kterého díky až hollywoodské image v Německu připodobňují občas mj. k hlavnímu záporákovi z Harryho Pottera, lordu Voldemortovi?

Ministr financí Varufakis jedná s Němci rázně i přes problémy své země. Minulý týden však musel připustit, že řecká vláda bude muset „některé“ předvolební sliby zmrazit nebo odložit, aby splnila podmínky mezinárodních věřitelů pro získání další úvěrové pomoci. „Naše vláda není populistická, neslíbili jsme všechno všem, nebudeme platit ani euro navíc těm, kteří vydělávají více než 700 eur, a pokud je to nutné, můžeme pozastavit nebo odložit některé sliby,“ citovala italská televize Rai Varufakise, kterého čekají další vyjednávání s představiteli EU.

Situace se pro Řecko nadále nevyvíjí ideálně. Pomoc od evropských věřitelů má prodlouženou o 4 měsíce, jenže co pak? Již v květnu 2010 se země ocitla na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Výměnou za prodloužení záchranného programu musí Athény dál pokračovat v úsporných opatřeních. Vládní lídr SYRIZA v čele s premiérem Tsiprasem a ministrem financí Varufakisem přitom slibovala konec radikálního šetření. Jenže státní kasa je prázdná. Peníze jsou pryč. Stejně jako Varufakisovy vlasy. Takhle mimochodem současný řecký ministr vypadal v roce 1993.

babcaa ( 16. března 2015 17:56 )

Všichni? Z těch co se referenda zúčastnili jich do EU nechtěla skoro celá čtvrtina. Ti co chtěli do EU a ti co se neobtěžovali zúčastnit by zasloužili nakopat. Jistým zadostiučiněním je, že dost z těch co hlasovali pro vstup si teď sype popel na hlavu....jenže teď už to nepomůže.

babana ( 16. března 2015 17:24 )

Jeden z překladů slova "revoluce": "násilný převrat, který se děje ... silami vnitřního rozkladu." Podstatné na tomto přiléhavém překladu je slovo "násilný". V roce 1989 šlo o "revoluci"??? Nikoliv. Násilné převzetí moci uvnitř "státu" se logicky neobejde bez "násilí", kdy jedna "skupina obyvatel" násilně převezme veškerou moc druhé (vládnoucí) skupině. Jde dojít k závěru: revoluce bez "krve" není revolůucí, je to obdoba: menstruace bez krve není menstruací.... A tak "našinci" koumali, a koumali - až vykoumali. "Sametová" revoluce.... Oblafnutí národa!!! Kbelík písku přesypali do druhého kbelíku a tomu "přesypovému zvuku" dali název "revoluce".

babana ( 16. března 2015 17:10 )

"Všichni" ??? Mě vynech, děkuji.

babana ( 16. března 2015 17:05 )

Pro franta.onan franta.onan:Mohli jsem být jednou z nejbohatších zemí světa. "Dluhy spřátelených komunistických zemí v rublech jsou o několik řádů vyšší a nebyly nikdy splaceny! Vždy se vykazovaly do výnosů i když mělo jít o náklady, které měly jít do odpisů." Ano, souhlas. Tyto dluhy a jejich splacení.... Kapitola sama pro sebe. Uran... Naše země z jeho těžby v dané době mohla být: jednou z nejbohatších zemí světa, (nabídky, které jsou v příslušných archivech to jasně a nepochybně dokazují) nebo + již známá a "odkoupitelná" technologie k tomu... výsledek je jasný. USA, Rusko.... utřeli by a seděli by tiše na svých zadcích... Jo, dokumenty promlouvají i po tolika letech...

petrkramnypresident ( 16. března 2015 16:43 )

"Komunisté šli proti vlastním lidem obdarováváním svých komunistických bratří ze SSSR českým uranem a dalšími surovinami, potravinami, léky a spotřebním zbožím. Atd." Evropská Unie pracuje na stejném principu, tak proč jste do ní všichni tolik chtěli?

Zobrazit celou diskusi