Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo je muž, který v Česku burcuje proti islámu: Docent, radikál a provokatér!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. ledna 2015
13:53

Naše německé sousedy šokovalo pořádné faux pas zakladatele protiislámské Pegidy, který se nechal vyfotit jako Adolf Hitler. Jde o muže s pochybnou, kriminální minulostí. Kdo je však tváří protiislámských tendencí v Česku? Stále více vidět je docent Martin Konvička. Vědec, který se zabývá motýly. A islámem. Má na něj hodně radikální názory.

"Přírodovědec (zoolog a ekolog), vysokoškolský učitel, lenoch, věčný rebel, provokatér a amatérský deislamizátor." Tak sám sebe, možná v lehké nadsázce, označuje Martin Konvička, který stojí na pozadí protiislámské iniciativy "Islám v ČR nechceme". Právě ta svolala 16. ledna na Hradčany velkou protestní akci. A Česko se rázem přiblížilo k Německu.

I u našich západních sousedů se totiž množí akce bouřící proti islámu. A to pod hlavičkou hnutí Pegida, které však utrpělo tvrdou ránu. Skončil jeho šéf Lutz Bachmann. Po aféře s fotkou, na které se nechal vyfotit jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Na rozdíl od Bachmanna, který má pestrou kriminální minulost a před zákonem se skrýval pod falešnou identitou i v JAR, je hlavní česká tvář protiislámského hnutí jiná. Konvička je přírodovědec, pracuje v Entomologickém ústavu na Jihočeské univerzitě.

Věnuje se hlavně motýlům. A příliš osobních zkušeností s islámskými zeměmi nemá. "Byl jsem jen v Turecku v roce 1991 stopem. Turecko mi přišlo jako středomořská Evropa, říkal jsem si, že za deset let budou na tom stejně jako v Řecku, kde mám z matčiny strany půl rodiny. Ale to byly naivní představy," říká Konvička v rozhovoru pro Právo. Přesto (anebo právě proto) nešetří radikálními názory. Islám je dle něj jednoznačně hrozba.

"Teror, přátelé, byl součástí islámu od jeho vzniku. Náboženství, které stojí na teroru, náboženství jménem islám, v naší zemi nechceme," bouřil Konvička na nedávné protestní akci a dodával: "Naším dlouhodobým cílem je právní postavení islámu na roveň nacismu: zákaz jeho šíření, propagace a veřejného vyznávání, tvrdé potlačení jeho veřejných projevů, současně jeho společenské odsouzení."

Konvička odmítá, stejně jako německá Pediga, přirovnání k "náckům" a xenofobům. "Islám je podle mě ideologie zrůdná," tvrdí v aktuálním rozhovoru pro idnes.cz. Islám označuje Konvička za totalitní hnutí. Ale někdy zachází ještě dál, to když na iDNES.cz popisuje islám jako "úchylárnu postavenou na donucení". Konvička se ve svých vyjádřeních pohybuje často na hraně, někdy za hranou. Což se ovšem stává i v případě některých zastánců islámu.

Konvička se pustil i do Mohameda

Konvička nešetří ani proroka Mohameda. "Islám znamená především podřízení – podřízení člověka pravidlům, které údajně diktoval jakýsi Alláh, ve skutečnosti však jistý Mohamed, chlap, který měl problém především sám se sebou, jehož životopis vypadá jako sbírka psychiatrických diagnóz a jehož činy by stačily na osádku středně velkého vězení," říkal Konvička demonstrantům na Hradčanech a islámského proroka osočoval ze všeho možného včetně "sadistické likvidace protivníků", "neuvěřitelně hnusného chování k ženám" a "sexuální perverze". Neváhal Mohameda označit za "mrtvého zoufalce," radikální následovníky pak za "fanatické trapáky".

Při vzpomínce, co vyvolaly karikatury Mohameda od francouzské satirické redakce Charlie Hebdo, velmi silná slova... Konvička začal vzestup islámu vnímat prý po útoku na americká Dvojčata 11. září 2001. Iniciativa "Islám v ČR nechceme", která má dnes na Facebooku přes 112 tisíc sympatizantů, však vznikla "až" před pěti lety. "Jako banda žvanilů na internetu," řekl Konvička Právu.

Na pražskou demonstraci však vyrazili i politici. V davu se tísnil Tomio Okamura, nechyběl ani jeho kolega z Úsvitu Marek Černoch či jeho jmenovkyně Jana Černochová z ODS. "Budeme se snažit víc kooperovat s každým politikem, který vidí islám jako nebezpečí a svobodu v této zemi," říká k tomu Konvička, který si dal odvážný cíl. Zaplnit příští rok v lednu Letenskou pláň. A sám zvažuje politickou kandidaturu, neboť prý chce porazit islám demokraticky. Jak to za rok bude s jeho iniciativou? A jak s německou Pegidou?

mandat ( 4. října 2015 18:28 )

Dnes 4.10. 2015 bylo ve zpravach, ze Nemecko muze prijmput 2 miliony utecencu, mame se na co tesit.A kdyz se k nim pridaji jejich rodiny,tak mame okamzite 5 milionu, tak kvoty 120 000,co rozhodla Angela, ty davno neplati.

308win ( 4. října 2015 10:48 )

Ps. i naši nemilovaní indiáni z těch nejhorších lokalit jsou čistotnější a přívětivější než 99% těch co se žene do Evropy

308win ( 4. října 2015 10:45 )

Zkuste si vegetovat mezi vyznavačema tohoto kultu aspoň půl roku a poznáte, já byl mezi tzv. umírněnýma a za sebe a rodinu říkám v Evropě tento mor nemá co dělat.

217radi ( 2. září 2015 18:28 )

tohoto pana neznam ale bohuzel mu musim dat za pravdu! Zila jsem urcitou dobu mezi nima a mela jsem moznost videt a porovnavat! At v jejich zemich ci jako zadatele o asyl! To je uplne sokujici rozdil! V kazdem pripade tezko ztravitelne! Mohu vsem doporucit, zkuste se pokusit s nima zblizit a uvidite sami,ze je to nezkloubytelne s nasim zpusobem zivota, nasim myslenim a cinenim! Mohu jen dodat! Budte ve strehu a opatrni!!!!

akko ( 2. září 2015 17:33 )

Zamysli se nad sebou a nad budoucnosti CR...Konvicka vidi mnohem dal,nez ty...On neco dela...ty jen blafes a nechapes "Problem Islamske spiny"...

Zobrazit celou diskusi