Lidé dnes budou demonstrovat na podporu využití bývalého objektu polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově jako Autonomního sociálního centra Klinika. Původně měla objekt získat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), o pronájmu ale teď uvažuje hlavní město a dál ho chce pronajmout aktivistům.

Dnešní program začne ve 14:00 demonstrací před poliklinikou. Pokračovat bude koncertem na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde vystoupí kapely Prodavač a kuchař Kittchen. Další akce budou také na několika dalších místech v Praze a také v Brně, Ostravě, Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou, Plzni a Vsetíně nebo slovenských Košicích a Žilině.

V objektu v Jeseniově ulici, který dříve obývali narkomani a bezdomovci, chtějí aktivisté vybudovat autonomní sociální centrum. Bez státních dotací by chtěli provozovat nízkoprahový objekt, kde by se konaly přednášky, koncerty či promítání. Měla tam sídlit také například knihovna, lidová jídelna nebo svépomocná opravna.

Areál vlastní stát, spravuje ho prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle úřadu už běží jeho převod na GIBS. Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ) předložil radě hlavního města návrh, aby si objekt pronajala Praha, o pronájmu jednal také s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a se zástupci ÚZSVM i ředitelem GIBS. Rada zatím rozhodnutí odložila, musí se projednat s radními pro majetek a sociální oblast a školství.