Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf muslimů v Česku: Chceme v Evropě naše právo šaría!

Autor: Etienne Blaha, lmk - 
12. ledna 2015
05:00

Šéf Muslimské unie v Česku Mohamed Abbas poslední dny v televizi obhajuje kamenování i nižší postavení ženy. A po masakru v pařížské redakci přidal i myšlenku, že za vším stojí jakési tajné služby!

Abbas v České televizi minulý týden přišel s nápadem, že by se pro muslimskou komunitu měla udělat výjimka z právních norem evropských států. Muslimové by se tak soudili dle práva šaría.

„A to je takový pokus i v Kanadě, a dokonce i o tom mluví v Anglii. Ale to je cesta, pro Brity by to nemělo být něco cizí, protože to dělali v Súdánu třeba. Když tam vládli, byl tam angloindický zákon, ale lidi, když chtěli vzít zákonná dědictví...,“ hájil svůj postoj lámanou češtinou.

Když se ho moderátor Bohumil Klepetko zeptal, jestli by lidé, kteří přicházejí do cizí země, neměli spíše respektovat zdejší zákony než žádat výjimku, rozčílil se: „V čem je problém, jako proč, proč by to nemohli?“

Kdo je Mohamed Abbas?

Narodil se v Súdánu a do Česka přijel začátkem 90. let, protože jeho otec tu byl velvyslancem. Po revoluci tu zakládal Českou muslimskou komunitu a nyní je šéfem Muslimské unie v Česku, přestože dosud nemá naše občanství. Podniká jako směnárník, realitní agent a vlastník stánku s kebabem.

V polovině 90. let pomáhal s registrací organizaci TWRA, která prokazatelně financovala muslimské teroristy, podle experta na islám Lukáše Lhoťana jde ale o umírněnějšího muslima.

Poprvé výrazněji vystoupil veřejně 20. listopadu v pořadu ČT Máte slovo, kde hájil myšlenku, že výpovědní hodnota ženy má poloviční hodnotu muže.

V letech 2008–9 se rozhádal se zbytkem komunity, která je sdružená pod Ústředím muslimských obcí, pravděpodobně tak za ním stojí menší část českých muslimů.

Jeho žena pochází z Moravy. Seznámili se, když pracoval jako realitní agent. Už v té době byla muslimkou a s jeho názory na právo šaría souhlasí.