Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka bude mít co vysvětlovat: Pane premiére, proč máte fiktivní adresu?

Autor: Ondřej Požár, Eva Pospíšilová - 
24. ledna 2014
05:03

Premiér Bohuslav Sobotka (42) žije v luxusním bytě v Praze. Přesto jako trvalé bydliště uvádí ve Slavkově u Brna, kde ho už ale roky neviděli. A Sněmovně účtuje přes 300 tisíc ročně cestovních náhrad…

Sobotka jako adresu trvalého bydliště uvádí Slovanskou ulici číslo 1304 ve Slavkově. Když se Blesk na místo vypravil, zjistil, že nového premiéra v menší družstevní bytovce hledá marně. „Viděl jsem ho tu naposledy snad v roce 2011, kdy se tu zastavil,“ zavzpomínal jeden ze sousedů, který si ale nepřál uvést své jméno. Další se pak přidali. V bytě prý dlouhodobě žije rodina Pavlíkových…

Kapesné?

Je proto v pořádku, že Sobotkovi Sněmovna vyplácí cestovní náhrady jako kdyby do Slavkova  jezdil každý den? Podle dostupných informací si tak ročně přijde na minimálně 310 800 korun, což za pět let od doby, co si politik v Praze pořídil bydlení, vyjde na zhruba 1,5 milionu korun?

Pan Neviditelný

Nastupující premiér se brání. „Výše víceúčelové paušální náhrady na dopravu se odvíjí buď od místa trvalého pobytu, nebo od místa, kde má poslanec poslaneckou kancelář. Já mám kancelář po celou dobu výkonu mého poslaneckého mandátu ve Vyškově, který leží ve volebním jihomoravském kraji, za který jsem byl zvolen. Pokud bych tedy neměl trvalý pobyt ve Slavkově a měl trvalý pobyt v Praze, vypočítávala by se náhrada podle vzdálenosti Praha Vyškov a její výše by se tedy nijak nezměnila,“ napsal Blesku v SMS zprávě Sobotka a dodal, že trvalý pobyt má ve Slavkově u Brna od osmdesátých let minulého století proto, že zde „více jak dvacet let žil a chce i nadále zůstat se Slavkovem v kontaktu jako jeho občan“. Proč ho v trvalém bydlišti už minimálně dva roky sousedé neviděli, už nevysvětlil.

Přiznání

Sobotka už při pořízení pražského luxusního bytu ve Stodůlkách za více než sedm milionů korun přiznal, že ke spoření na něj zneužíval i poslanecké náhrady. Jenže která civilizovaná země má premiéra s fiktivní adresou a takovou chutí na peníze za cesťáky?

muzatka ( 1. června 2017 14:24 )

Cože ten šmejd už taky bydlí na obecním úřadě??

hedvicka ( 22. května 2017 21:11 )

Jarda 304,ohledně front, cožpak se nyní nestojí fronty? Vezmu poslední fronty, takže fronty na kotlíkové dotace, celé noci tam prostojí žadatelé o tyto dotace a navíc se v těchto frontách ještě podvádělo, což mě v naší kotlině nepřekvapuje, protože tu funguje rčení "kdo nekrade, okrádá svoji rodinu", co na to Jardo 304????

nabob ( 16. května 2017 08:48 )

nedávno jsem dostal mail , kde byly zveřejněny všechny odběry náhrad , ale Babiš tam měl všude 0

jiri.ohanka ( 7. května 2017 15:34 )

Babiš má trvalě bydliště na Slovensku,to bude náhrad.Ale nejdříve to bude muset vysvětlit sněmovně.

majka60 ( 6. května 2017 09:47 )

..jj, v každé pol. straně se najde hromadu nenažraných,vyčuraných,arogantních grázlů.I kolikrát ze slušného člověka, který si přičuchl k plnému korytu se zanedlouho stane dacan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa