Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Suverénní Sobotka na Hradě: Zeman nikoho neodmítne! Mýlí se?

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka se těší na jmenování nové vlády, prezident Miloš Zeman se těší na olympiádu do Soči
Zatímco premiér Bohuslav Sobotka se těší na jmenování nové vlády, prezident Miloš Zeman se těší na olympiádu do Soči  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: simao - 
20. ledna 2014
20:07

Bohuslav Sobotka po večerní návštěvě u Miloše Zemana na Hradě působil suverénně: Prezident podle něj chce i nadále vládu jmenovat do konce ledna a Sobotka nemá obavy, že by některého z ministrů odmítl jmenovat. Stropnický, Zaorálek i Dienstbier u Zemana projdou? 

"Pan prezident ode mně dostal písemný návrh na jmenování jednotlivých členů vlády. Návrh přesně odpovídá koaliční smlouvě," uvedl po dnešním setkání s Milošem Zemanem šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Seznam ministrů se prý nijak nezměnil oproti tomu, v jaké podobě jej oznámili předsedové koaličních stran. Jen radního Petra Krčála (ČSSD) v čele ministerstva práce a sociálních věcí nahradila Michaela Marksová Tominová. Šlo o nucenou výměnu, Krčál se po sebevraždě bratra kandidatury vzdal.

Zeman by však tuhle změnu mohl kvitovat, Sobotkovi totiž doporučoval, aby ČSSD do vlády dodala také nějakou ženu. "Jsem přesvědčen, že návrh, který jsme panu prezidentovi předložili, odpovídá výsledkům voleb," uvedl pak dnes dále Sobotka. Na otázku, zda se Sobotka nebojí odmítnutí některého z adeptů, odpověděl suverénně: "V tuto chvíli nemám obavy tohoto typu."

Sobotka: S Babišem a Bělobrádkem jsme se dohodli NEUSTUPOVAT!

Jednotlivých jmen se však patrně Zeman se Sobotkou dotkli. "Určitě nechci upírat panu prezidentovi právo, aby jednotlivá jména komentoval," uvedl Sobotka. Na svém návrhu však měnit nic nehodlá. "Dohodli jsme se jak s panem Babišem, tak panem Bělobrádkem, že budeme trvat na personálním návrhu, který panu prezidentovi předkládáme," potvrdil premiér.

Jednání se Zemanem se však nečekaně protáhlo. Mělo původně jít jen zhruba o dvacetiminutovou schůzku, novináři si však na Sobotku pěkně počkali. Co premiéra zdrželo? "Pokud jsme diskutovali, tak to nebyly konfliktní záležitosti. Možná jsme se spíše dotkli budoucnosti a spolupráce mezi vládou a prezidentem republiky," prozradil Sobotka s tím, že se Zemanem řešili především záležitosti zahraniční politiky. "Je důležité, aby ČR navenek působila a vystupovala jednotně," vysvětlil Sobotka. Prý aby ČR "mluvila když ne jedním hlasem, tak velmi podobně."

Co si Zeman myslí o nové vládě? Připomeňte si kliknutím na video:

Video Zeman o vládě: Kdo nic neví, nemá být ministr! - Petr Soukup, Vera Renovica
Video se připravuje ...

bm00790 ( 21. ledna 2014 22:51 )

ano, ale ještě není vyřešeno jak přišel Sobotka k moci? Proč ryhle a zběsile se zbavil 3 jak říká pučistů. Ten trouba prohrál i ve skore s Haškem vždyť Hašek měl na jihu více preferenčníh hlasů než Sobotka. A pocit strachu, že se nestane premierem byl obrovský.Proto ryhlokvaška Chovanec musel být tou jeho spásou, proto ta fukce ministra vnitra. Trafika za podraz. Vždyť Hašek, Tejc byli vždy větší autority než Sobotka. a to jsem ČSSD nevolila.

ipsace ( 21. ledna 2014 19:23 )

Sobotka je nezkušený, mocí ovíněný. Nikdy nepracoval jako my. Proto za ministra policajtů navrhuje plzeňského rychlostudenta Chovance (9 měsíců místo 5 let). Tluchoře, Šnajdra, Fuksy, Singera, 4 Klausovic, Topolánka, Dalíka, Nečase + kantýnské Nagy, Janouška, Béma, Grygárka, Rampuly, Grosse + bufeťačky Šárky a dalších ev. tunelářů máme plné zuby. Hanba pravičákům ! Chceme Zemana, Ištvána, Benešovou, Okamuru, Babiše. Ti snad nekradou, jsou erudovaní, zkušení a netoužící po penězích. Mají zájem lidu pomoct

dzery ( 21. ledna 2014 12:28 )

Man jde na maškarní?

bm00790 ( 21. ledna 2014 09:38 )

no, je zvláštní, že záběry z ambasády nebyly vidět, že p. Zemna je opilý, ale stále o tom hovoříme. Buďme skutečně objektívní, a máme možnost srovnat všechny prezidenty. A nevykládejte zde, že p. Havel byl abstinent, to vážně snad ne.

zabibol ( 21. ledna 2014 08:59 )

Zeman plete nesmysl za nesmyslem. Už ani neví jak se jmenuje on sám. Chlastá na ruské ambasádě a bere tam rozumy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa