Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotkův seznam: Zeman se Havlovi také nezpovídal, říká Březina

Karel Březina okomentoval blíží se jednání mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zeman
Karel Březina okomentoval blíží se jednání mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zeman  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
20. ledna 2014
14:40

Karel Březina (ČSSD) vedl za Miloše Zemana coby premiéra Úřad vlády a poté se stal nejmladším Zemanovým ministrem. Nyní však stojí za svým kamarádem Bohuslavem Sobotkou, který se dnes chystá na Hrad odnést svůj seznam s ministry. Březina připomíná, že ani Zeman v roce 1998 nečekal, že mu bude prezident Havel dělat nějaké velké problémy. A rozhodně se nechystal Havlovi ustupovat.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes vyrazí na Pražský hrad, aby prezidentu Zemanovi oficiálně předložil seznam s kandidáty na ministry. Zeman již tahle jména zná, nečeká ho tedy žádné překvapení. Co se naopak čeká, jsou Zemanovy výhrady a připomínky k několika jménům - Stropnický (ANO), Dienstbier a Zaorálek (ČSSD), možná i Jurečka (KDU-ČSL), kterému prezident nezapomíná jeho přirovnání k ruskému mužikovi během kauzy viróza.

Zeman již předem avizoval, že nemusí jmenovat všechny ministry, které mu Sobotka navrhne. Sobotka však v tomto případě hrozí, že bude dělat problémy - a sáhnout může až ke kompetenční žalobě na prezidenta!

Zeman měl vůči Havlovi jasný postoj, tvrdí Březina

Bývalý šéf úřadu Zemanovy vlády z roku 1998 a její pozdější nejmladší ministr bez portfeje Karel Březina však připomíná: "Zeman v roce 1998 si také nenechal mluvit do sestavy vlády, byť se Havlovi ta konstelace vůbec nelíbila." Březina, který je Sobotkovým spojencem v ČSSD, na to upozornil v rozhovoru pro časopis Týden. "Nepamatuji si, že by Miloš Zeman někdy byť jen na vteřinu připustil, že by Václavovi Havlovi v nominaci na členy vlády ustoupil," dodává Březina.

Situace však tehdy byla přece jen o něco jiná. Havlovi se nezamlouvalo uzavření opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS, kdy Zeman vládl s veřejnou podporou Klausovy "opozice". Zeman se však prý k výběru ministrů "stavěl tak, že je právem premiéra vybrat si své ministry." I Havel měl údajně několik výhrad ke členům vlády. "Ale nakonec Havel všechny jmenoval," upozorňuje Březina.

Březina ministerským náměstkem?

V souvislosti s exministrem a zastupitelem na pražském magistrátu Březinou se přitom spekuluje, že sám Sobotka pro něj najde uplatnění - Březina by se mohl stát ministerským náměstkem. Sám to nevylučuje. "Bude-li Sobotka coby premiér potřebovat s čímkoli pomoci, rád mu pomůžu," tvrdí přitom mnohoznačně Březina.

hyundaista ( 20. ledna 2014 17:43 )

Ty jsi učůrával z Husáka

hyundaista ( 20. ledna 2014 17:41 )

Křupan Bonmoťák je neštěstí pro zastupitelskou demokracii,ale pitomci ho uznávají

hejhej ( 20. ledna 2014 17:05 )

Kdyby se Zeman zpovídal Havlovi, tak by nikdy nula Březina nemohl sedět ve vládě. Byl tam naprosto k ničemu, vlastně bráním platu za nic okrádál stát a ještě má drzost někoho kritizovat.

ipsace ( 20. ledna 2014 16:41 )

Březina od válu, chceme hlavně Zemana a jeho lidi !

ipsace ( 20. ledna 2014 16:40 )

Zemanovi to pálí, je schopný dříč a myslí to s námi dobře, netuneluje, nekrade.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa