Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš dostal padáka! Vyhazov z Agrofertu si podepsal on sám

Andrej Babiš si dnes podepsal vlastní výpověď z Agrofertu
Andrej Babiš si dnes podepsal vlastní výpověď z Agrofertu  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
20. ledna 2014
18:10

Když tiskovku koaličních stran, na které oznámili Sobotka a spol. jména ministrů, změnil během svého dlouhého proslovu Andrej Babiš na reklamní kampaň Agrofertu, nahnal vodu na mlýn svým kritikům. Střet zájmů jak vyšitý! Jenže teď Babiš oznámil: Sám jsem si podepsal vlastní výpověď. V čele Agrofertu prý skončil! Majitelem ale zůstává.

Miliardář Andrej Babiš se chce stát vicepremiérem a ministrem financí. Co na tom, že se ještě nedávno do vlády vůbec nehrnul. Nakonec našel společnou řeč s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL), a tak se šéf ANO naplno zapojí do správy země.

Vyvstala však otázka, jak se zvládne zabývat problémy státního rozpočtu a zároveň řídit svůj Agrofert. Babiš však dnes na sociálních sítích oznámil, že v managementu své společnosti končí. Chce zůstat jen v Nadaci Agrofert, která se věnuje charitě.

"Dnes, v pondělí 20. ledna jsem si sám podepsal výpověď, což byl zvláštní pocit," napsal Babiš na sociální síti. "Mé jméno musí zmizet ze všemožných rejstříků, zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách," vysvětlil pak na svém blogu na serveru idnes.cz.

Majitelem zůstává

Vyplývá z toho však i to, že majitelem Babiš zůstane. Agrofertu se rozhodně zbavit nehodná. Do skupiny Agrofert přitom působí přes 200 firem z oblasti zemědělství, potravinářství, chemického průmyslu i médií. Již listopadu Babiš uvedl, že v případě jeho vstupu do vlády by se předsedou představenstva mateřské firmy Agrofert stal šéf chemičky DEZA Zbyněk Průša. Nového předsedu by si však mělo představenstvo Agrofertu zvolit ve čtvrtek 23. ledna.

Umlčí tím movitý podnikatel kritiky střetu zájmů? Není to jisté. Babiš sám však má jasno. A v duchu hesla nejlepší obrana je útok, popíchl na idnes.cz. šéfa lidovců Bělobrádka: "Nakonec, KDU-ČSL a jejímu předsedovi Pavlu Bělobrádkovi, který si na schůzku s budoucím ministrem průmyslu Janem Mládkem z ČSSD vzal největšího sponzora své strany Luďka Sekyru, taky nikdo střet zájmů nevyčítá." Babiš tak připomněl setkání Mládka s Bělobrádkem z minulého týdne, ke kterému se za nejasných okolností připletl realitní magnát Sekyra. A které zachytili fotografové Blesku!

itartas ( 23. ledna 2014 17:03 )

Tohohle chlapa nám byl čert dlužen!

honza1965 ( 21. ledna 2014 15:47 )

Tak proč nejásat ještě nad někým horším nebo jak?

honza1965 ( 21. ledna 2014 15:45 )

honza1965 ( 21. ledna 2014 15:45 )

Si spadla z višně, ne? Zadluženej blbec co žije jenom z dotací má dát něco do pořádku?

wimr ( 20. ledna 2014 23:32 )

mě nadáváš do debilů a sám tady nějakýmu anonymnímu čů.r.ákovi vybleješ půlku svého curriculum vitae,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa