Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš, polských potravin se zbavíš? Zlomyslnost, zlobí se miliardář na Poláky

Nový postrach polských výrobců potravin? Ministr Andrej Babiš
Nový postrach polských výrobců potravin? Ministr Andrej Babiš  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. února 2014
20:31

Šéf úspěšného ANO, velkopodnikatel a miliardář, který má v současné době na starosti státní kasu. To je Andrej Babiš. Pro Poláky se však stal také něčím jiným - hrozbou. Prý bude znevýhodňovat jejich potraviny a upřednostňovat české. Nesmysl a zlomyslnost, hájí se vicepremiér.

Obavy polských potravinářů, že se je bude Andrej Babiš jako člen nové české vlády snažit vytlačit z českého trhu, jsou nesmyslné. "Je to nesmysl a zlomyslnost, nemám na to žádný vliv, o nákupu potravinářského zboží rozhoduje maloobchod," sdělil dnes ČTK Babiš.

Český ministr financí reagoval na nedělní zprávu polského týdeníku Wprost, že se polští výrobci potravin po nástupu Babiše do funkce místopředsedy české vlády "třesou strachy".

A to kvůli tomu, že je Babiš bude chtít s pomocí koaličních partnerů vytlačit z českého trhu. "Pro polské potravinářské výrobce je to neblahá zpráva. Ten člověk je schopen všeho. Máme velké obavy, protože tento český podnikatel vede už dva roky bezohlednou válku s polskými potravinami," řekl o Babišově vstupu do vlády ředitel Polského svazu výrobců potravin Andrzej Gantner.

Potravinová válka s Poláky obnovena?

Šéf Agrofertu Babiš si přitom z vedení své obří zemědělsko-průmyslové skupiny sám dal výpověď. Majitelem však zůstal. "Potraviny a potravinová politika jsou plně v kompetenci ministra zemědělství. Stejně jako kontrola jejich kvality. Nechápu obavy z polské strany," dodal Babiš pro MF Dnes.

Proti tvrzením polských potravinářů se pak ohradila i Potravinářská komora ČR. Její mluvčí Jarmila Štolcová se brání i nařčení Poláků, že jsou české technologie zastaralé a proto jsou polské výrobky levnější. Mluvčí upozornila, že polští výrobci nebyli schopni v mnoha případech vyhovět předpisům Evropské unie týkajících se minimálních standardů. "Příkladem z poslední doby můžeme uvést nedodržení standardů chovu nosnic dle nařízení EU v roce 2012 či výrobu masných výrobků z uhynulých zvířat v polském Biala Rawska, která byla odhalena v loňském roce," uvedla mluvčí.

Sérii zpráv o problematických polských potravinách v ČR započala v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Loni se například na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.

honza1965 ( 11. února 2014 12:51 )

Jenže to by Babiš musel vyrábět nejen levné, teda spíš za přijatelnou cenu, než vyloženě levné potraviny v dobré kvalitě. Ovšem podle toho, jaké v současnosti vyrábí předražené podřadné šmejdy vyhovující normám s odřenýma ušima (někdy ani to ne ale oficiální kontroly se mu nějak "zázračně" vyhýbají ) , tak se od něho kvality za přijatelnou cenu nikdy nedočkáme. Vytlačením Poláků z českého trhu jenom vytvoří víc prostoru pro svoje vlastní podřadné výrobky za vyšší cenu než jsou ty polské

abzk ( 11. února 2014 11:50 )

Stále ti nedochází, že pro zdraví a zdravý vývoj dítěte uděláš mnohem víc prospěšného když mu koupíš půlku toho kvalitního za vyšší cenu, která ovšem není dvojnásobná, než jeden celý šmejd, co stejně víc nezasytí, jelikož jsou v něm prázdné kalorie, nedá nic přínosného pro organizmus a navíc jsou v něm škodliviny ve vysoké koncentraci?????

lalia ( 11. února 2014 10:56 )

Raděj bych měla české potraviny,než Polské,ale ta cena.Stačí,když budou poctivě kontrolovat polské zboží,aby nebylo vadné a mohou vozit dál.Dovedou vyrobit levněji.Pro mnoho lidí je to prvořadé,cena.Za co máme kupovat to drahé,každý kouká na peníze ikdyž ví,že to drahé je lepší a kvalitnější,něčím ty děti nakrmit musí.

lalia ( 11. února 2014 10:52 )

Bývávalo,mohli jsme se uživit sami.Dnes máme na polích,soláry,cizí fabriky,nové silnice,mosty,přejezdy,víš kolik je zabrané hodnotné zemědělské půdy a kolik jik zabírá církev ? Kde se chceš uživit ? zapomeň.

lalia ( 11. února 2014 10:51 )

Bývávalo,mohli jsme se uživit sami.Dnes máme na polích,soláry,cizí fabriky,nové silnice,mosty,přejezdy,víš kolik je zabrané hodnotné zemědělské půdy a kolik jik zabírá církev ? Kde se chceš uživit ? zapomeň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa