Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinářka na útěku a pod palbou Asadových tanků: „Najednou z nás byly terče“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. května 2019
08:23

Britská novinářka Alex Crawfordová, nositelka několika novinářských ocenění a Řádu britského impéria, popsala svou zkušenost ze syrské provincie Idlib, kde se ona a její tým dostaly pod palbu armády syrského prezidenta Bašára Asada. Crawfordová natáčela reportáž ve vesnici Hbit pro britskou televizní stanici Sky News, když je vystopoval syrský dron a zahájil bombardování, na místo dorazily i tanky. Podle novinářky šlo o záměrný útok, kterým chtěl Asad zabránit vzniku autentické reportáže. Zprávu přinesl deník The Guardian.

Crawfordová uvedla, že v Hbitu, který je chápán jako demilitarizovaná zóna mezi vládou a opozičními silami, tedy místem, kde se neválčí, společně s kolegy natáčeli trosky vesnice. Právě zabírali hořící tank, chtěli ukázat, že se v oblasti bojuje, když ho zasáhla rána. „Najednou z nás byly terče,“ řekla novinářka. 

Provincii Idlib se na konci loňského roku sice díky zářijové dohodě o příměří mezi Ruskem a Tureckem vyhnuly tvrdé boje. Oblast, kde žijí tři miliony lidí, se ale stala terčem intenzivního bombardování od letošního ledna, když nad ní získala kontrolu skupina Haját Tahrír aš-Šám. 

Tanky novináře překvapily

„Stáhli jsme se a běželi jsme se schovat. Létal nad námi dron a my jsme slyšeli zvuk blížících se stíhaček. Skrývali jsme se v rozbořené budově, věděli jsme, že nemůžeme být na otevřeném prostranství. Pak nás překvapila první střela z tanku,“ popsala Crawfordová.

Doprovázel ji producent Martin Vowles, kameraman a dva syrští aktivisté. I přes nebezpečí dál točili, na záběrech je vidět, jak prchají skrze prach a kouř. „Běžte, běž, běž, běž!“ ozývá se na záznamu Vowlesův hlas. „Kam jdeme, kam běžíme?“ ptá se další člen týmu. „To je jedno, prostě běž,“ zní následná odpověď.

„Zpozoroval nás vojenský dron, pak jsme byli pod palbou ruského tanku T-72,“ doplnila Crawfordová. Ruský prezident Vladimir Putin vojensky podporuje Asadův režim. „To je to, co si obyvatelé Idlibu prožívají denně,“ komentovala incident Crawfordová.

Novináři nevyvázli bez zranění

„Zatímco jsme se snažili vesnici opustit, dál stříleli,“ jeden člen týmu měl na sobě ochrannou vestu s výrazným nápisem „TISK“. Útok je podle Crawfordové jasným porušením mezinárodních norem. „Ve Hbitu a okolí nejsou naštěstí žádní civilisté,“ vysvětlila, sama byla oblečená v tradiční abáji, dlouhém svrchním oděvu zakrývajícím celé tělo, který muslimky nosí. „Chtěla jsem sledovat kulturní citlivost při ramadánu,“ uvedla Crawfordová.

Jeden z aktivistů, Bilal Abel Karím, byl zasažen šrapnelem do hrudi. Celému týmu se podařilo dostat do auta, pokusili se ujet před útočníky, kteří ale pálili dál. „Dojeli jsme do dalšího skoro opuštěného města, naštěstí tam byla nemocnice. Karíma jsme tam nechali a pokračovali jsme dál. Vojáci nás sledovali,“ vypověděla novinářka.

Asadův režim má na svědomí už několik reportérů

Z provincie Idlib kvůli množícím se útokům uprchlo na 700 tisíc lidí. Podle Crawfordové k nim pravidelně dochází i v demilitarizované zóně ve Hbitu. Počátkem tohoto roku americký soud rozhodl, že Asadův režim je odpovědný za zabití válečné zpravodajky Marie Colvinové a nařídil, aby syrská vláda zaplatila odškodné ve výši necelých 7 miliard korun.

Rozsudek shledal Asadovu vládu vinnou z toho, že během občanské války úmyslně útočila na novináře, aby „zastrašila zpravodaje“ a potlačila disident. Americká novinářka Colvinová a francouzský fotoreportér Rémi Ochlik zemřeli v roce 2012 při útoku na provizorní zpravodajské centrum v západosyrském městě Homs.

marais ( 25. května 2019 10:24 )

Novinářka se motá v té zoně a pak se diví? Z Idlibu zase teroristi střílí na syrské vojáky.

Taurus70 ( 25. května 2019 10:00 )

Je to stejne jako kdyz Nemcouri dostavali na *** u Stalingradu a v nasich novinach vychazeli zvasty jak udatni Nemecti vojaci jsou napadani zakernymi Rusi👿👿👿

fotrpjotr ( 25. května 2019 09:39 )

Poděkujte za všechno zlo ušákům,kteří rozsévají svoji demokracii po celém světě.

hackoff ( 25. května 2019 08:56 )

v clanku chybi jedna mala, ale dost podstatna informace, ktera by cele to vyzneni absolutne zmenila. ona tam byla na pozvani islamistickych teroristickych organizaci. to se to pak toci proti asadovi

drazor ( 25. května 2019 08:42 )

Má tam prd co dělat, motá se kde nemá a pak si ztěžuje.

Zobrazit celou diskusi