Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Pančovaný alkohol zabil od čtvrtka na 100 lidí. Počet obětí v Indii dál roste

Autor: peb, ČTK - 
10. února 2019
17:10

Na otravu metanolem z pančovaného alkoholu zemřelo od čtvrtka na severu Indie už 97 lidí. Desítky dalších jsou ve vážném stavu v nemocnicích. O nové bilanci ve čtvrtek informoval list Hindustan Times. Policie během vyšetřování zatkla přes 200 osob včetně překupníků nelegálně vypáleného alkoholu.

 

Mrtví pocházejí ze dvou sousedních okresů, které se nacházejí ve státech Uttarpradéš a Uttarákhand. Ve státě Uttarpradéš je obětí zatím 65 a ve státě Uttarákhand 32. Podle policie soudní lékaři provedli zatím 46 pitev, 36 z nich potvrdilo, že příčinou úmrtí byla otrava metanolem.

Počet obětí zřejmě ještě není konečný, protože v nemocnicích jsou desítky lidí s příznaky otravy. Podle místní policie je nejméně 14 z nich v kritickém stavu. Policie při zátahu na prodejce a distributory závadného alkoholu zatím zatkla 215 lidí a zabavila přes 10 tisíc litrů pálenky.

Hromadná úmrtí po vypití jedovatých alkoholických nápojů jsou v Indii častá. Indické oficiální statistiky uvádějí, že ročně takto přijde o život asi tisícovka osob.

Lidé ale nelegálně vyráběný alkohol dál kupují, protože je podstatně levnější než dovážené alkoholické nápoje a zavedené indické značky. Podle indického sdružení pro víno a lihoviny je z pěti miliard litrů alkoholu vypitých každoročně v Indii 40 procent vyrobeno nelegálně.

Metanol zabíjel i v Česku, přišla prohibice

Září roku 2012 odstartovalo metanolovou aféru v České republice, při níž došlo k sérii otrav a úmrtí. Do ledna 2013 následkem otravy zemřelo 47 Čechů, desítky dalších byly hospitalizovány a u některých došlo k trvalému poškození zraku.

Policie zjistila původ jedovatého metanolu a obvinila několik pachatelů, kteří měli vědomě namíchat jedovatou směs. Následkem otravy českým metanolem zemřeli i tři polští občané. Tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil dokonce prohibici.

Dannero ( 10. února 2019 17:33 )

neříká se tomu pančování, ale trávení. Pančování je pokud ten produkt nastavují levnější náhražkou. Metanol je jed a tak už se jedná o masové vraždění.

Zobrazit celou diskusi