Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turisty ohrožují stovky krokodýlů u nejvyšší sochy světa. Indové je pochytají a odvezou

Autor: Mii - 
29. ledna 2019
17:48

Co je víc – ochrana životního prostředí, nebo bezpečnost turistů? Tato diskuze se od loňského října vede v Indii, kdy v jejím státě Gudžarát vyrostla nejvyšší socha světa. Stavba se rychle stala oblíbenou turistickou atrakcí a denně k ní míří davy turistů. Přístup ale nemají jednoduchý, jelikož v přilehlé řece žijí stovky krokodýlů. Indie se nyní rozhodla je násilně přesunout, čímž si vysloužila kritiku ochránců zvířat, informuje Telegraph.

O vznik sochy se zasadil indický premiér Narénda Módi, který projekt prosadil navzdory kritice, že si jej Indie nemůže dovolit. Konstrukce vyšla a 9,2 miliardy korun a se svými 182 metry je nejvyšší sochou světa.

Vyobrazuje indického bojovníka za nezávislost Vallabhbháího Patéla, jenž působil jako indický vicepremiér pro získání na nezávislosti na Británii v roce 1947. Znám je také jako „indický želený muž“, protože dokázal přesvědčit rozhádané státy, aby se spojily a daly vzniknout sjednocené Indii.

Socha mu měla jednak vzdát hold a jednak vytvořit turistickou atrakci. Nikdo ale při vybírání místa nevzal v potaz, že pokud si Indie přeje u stavby davy turistů, bude se muset vyřešit problém místních krokodýlů – v řece, která protéká u sochy, se jich nachází stovky a v tuto chvíli není možné použít k přivážení turistů hydroplán, což byl původní záměr.

Začátkem letošního roku tak odstartovala snaha vyjmout krokodýly z jejich přirozeného prostředí a odvézt je na druhý konec země. Již jich bylo chyceno minimálně 15, kdy všichni byli zavřeni do železných klecí a odvezeni pryč.

Krokodýlové jsou v Indii chránění

Toto úsilí se mezi odborníky setkalo se silnou kritikou. „To jste se všichni úplně pomátli?“ ptal se na Twitteru Bittu Sahgal, editor environmentálního časopisu Sanctuary Asia. „Každý ochránce vám řekne, že tohle je naprostá blbost!“ komentoval přesun krokodýlů novinář a aktivista Pritish Nandy.

Další lidé spekulovali, zda náhodou snaha nekoliduje s indickými ochranářskými zákony. Krokodýlové jsou totiž v zemi chráněnými zvířaty, což znamená, že by s nimi nemělo být manipulováno, dokud „to nebude nutné pro zlepšení jejich života“, jak stojí v zákoně.

Místní správce lesů Anuranda Sahu to jen komentoval slovy, že nařízení přišlo přímo od vlády. „Je to kvůli bezpečí, protože množství turistů se zvyšuje,“ uvedl pro agenturu AFP. Sama vláda k přesunu nic nesdělila.

srtpetr ( 29. ledna 2019 18:55 )

-_--Najděte nahé ženy ve vašem městě zde: My.Su/Zeny

Zobrazit celou diskusi