Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čech Tomáš (†37) umrzl v argentinských horách: Táta dvou dětí se odmlčel před 8 dny!

Autor: dce - 
23. ledna 2019
11:08

Láska k horolezení se mu stala osudnou. Sedmatřicetiletý Čech Tomáš K. z Brna zemřel na argentinské hoře Cerro Chaltén patrně kvůli špatnému počasí. Smrt otce dvou dětí nahlásil kamarád, který na horu vystoupal s ním. Dlouho plánová expedice tak skončila velkou tragédií.

Výpravu do Patagonie si Tomáš s kamarádem Honzou plánovali na celý měsíc leden. Vyrazili ještě před koncem loňského roku a hlavním cílem jim bylo právě zdolání vrcholů v masivu Fitz Roy. Jeden z nich se jimi ale nenechal pokořit.

Na téměř tříapůltisícovou horu vyrazili minulý týden, jenže je překvapilo špatné počasí a oni byli nuceni předčasně sestoupit. Bohužel ale zabloudili, přičemž se ocitli na jižním svahu, který je velmi obtížně přístupný.

Smrti unikl jen Honza, který předal tragickou zprávu záchranářům. Uvedl, že Tomáš už nejevil známky života a jeho tělo zůstalo vysoko na jižní stěně. "Patrně zemřel na podchlazení, když při sestupu udělal chybu," řekla argentinským médiím místní koordinátorka záchranných operací Carolina Codó.

Dvojice dobrodruhů o své výpravě informovala na Facebooku. "Tentokrát jsme to museli otočit bez vrcholku. Dobré počasí mělo zpoždění, takže jsme se ocitli tak trochu ve špatný čas na špatném místě. Hlavně silný vítr a nízké teploty znemožňovaly lezení a postup nahoru," napsali 15. ledna a přidali i pár fotek. Byly to jejich poslední...

Honza se pod úpatí hory vrátil v pátek. Místní autority nyní řeší, co bude s tělem zesnulého Tomáše. "Z důvodů mimořádně nepříznivého počasí nebylo možné prozatím zahájit pátrání," řekl Blesku mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Robert Řehák. Záchranáři kontaktovali pozůstalé, aby vyřešili, co bude s tělem. Podle našich informací po Tomášovi doma zůstala partnerka s dvěma dětmi.

Na sociálních sítích už se objevují vyjádření soustrasti. "Byl skvělým člověkem, veselým kolegou, milujícím tátou a také oblíbeným lektorem mnoha z vás. RIP, Tomáši, a krásnou cestu...," napsali jeho kolegové ze vzdělávací společnosti s připomínkou Tomášova životního motta: "Hledat je lepší než najít - i cesta je cíl".

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání