Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel šéfkuchař známý z pořadu MasterChef: Zabil ho mozkový nádor

Autor: ital - 
23. ledna 2019
05:01

V roce 2005 diagnostikovali britskému šéfkuchaři Andrewu Fairliemu mozkový nádor a musel chodit na chemoterapii a radioterapii. V červnu 2018 podstoupil operaci, ale již neabsolvoval žádnou další léčbu. V listopadu, kdy se nemoc ukázala jako dále neléčitelná, odešel ze své vlastní restaurace. Profesionální kuchař zemřel v úterý v ranních hodinách. Zanechal po sobě manželku a několik vlastních i nevlastních dětí.

Šéfkuchař Andrew Fairlie (†55) se narodil  ve skotském městě Perth. V 15 letech nastoupil do učení k šéfkuchaři Keithu Podmorovi. Poté, co jej odmítl zaměstnavatel ve Francii, se zúčastnil prestižní kulinářské soutěže Roux Scholarship a vyhrál. Tento triumf ve 20 letech odstartoval jeho kuchařskou kariéru.

Po návratu do rodného Skotska začal Farlie provozovat restauraci a hotel Gleneagles. V roce 2002 se stal skotským šéfkuchařem roku a časopis Hotels Magazine ohodnotil jeho restauraci jako jednu z nejlepších na světě. Ta se také stala jedinou restaurací v celém Spojeném království, která získala 2 Michelinovy hvězdy.

I když Farlie se nikdy osobně soutěže MasterChef neúčastnil, poskytl na sklonku roku soutěži svou restauraci. Dva soutěžící v rámci semifinále vařili po jeho boku během rušné polední špičky a jeho samotného soutěž v Británii ještě více proslavila.

Na shromáždění G8 (sdružení ekonomicky nejvyspělejších států světa) v roce 2005 vařil pro britskou královnu a další světové vůdce. Během své kariéry získal řadu ocenění.

V roce 2005 však lékaři Farliemu diagnostikovali mozkový nádor, kvůli němuž musel začít docházet na chemoterapie a radioterapie. Podstoupil také operaci, ale v červnu 2018 mu sdělili, že žádná další léčba už není možná. V listopadu proto odešel z práce a oženil se svou dlouholetou partnerkou Kate.

Manželka a Andrewovy dcery Ilona a Leah se vyjádřily jménem rodiny: „Jsme naprosto zdrcení, že Andrew již s námi není, ale těší nás, že byl tento neobyčejný muž součástí našeho života. Byl to velice laskavý, štědrý a milující syn, otec, manžel, bratr a přítel. Obohatil život komukoliv, kdo měl to štěstí a potkal se s ním.  Pracoval neuvěřitelně tvrdě a jeho nejoblíbenější činností bylo předvádět nám kouzla doma v kuchyni. Postrádáme jeho klidného a silného ducha, jeho drzý smysl pro humor a milující povahu.“

Otec slavného kuchaře Jim napsal na Twitteru: „S obrovským smutkem já a moje žena Kay oznamujeme, že zemřel náš milovaný syn Andrew. Jeho žena Kate a zbytek rodiny s ním trávily čas po několik týdnů. Zemřel poklidně dnes ráno, ale vzpomínky na něj a na jeho úspěchy budou žít dál.“

Hold mu vzdala i předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová: „Byla to pro mne čest poznat jej. Je mi velice líto, že jsem se doslechla o jeho smrti a přeji rodině upřímnou soustrast. Odešel velice brzy, ale jeho úspěchy si budeme navždy pamatovat a jeho dědictví zajisté inspiruje příští generace šéfkuchařů světové třídy.“

Současný hlavní šéfkuchař Adrewovy restaurace Gleneagles řekl: „Jsme zdrcení Andrewovou smrtí a soucítíme s rodinou. Ztratili jsme kolegu, učitele a kamaráda, který byl vždy po ruce, když jsme potřebovali poradit, inspirovat nebo rozesmát. Budeme se snažit ze všech sil, abychom uchovali odkaz jeho kuchyně.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 23. ledna 2019 11:56 )

jdi do píí íČII

petrw ( 23. ledna 2019 06:30 )

to je hruza co dneska vari za blafy a kdoví co se jim pak v palici vyroste nebo i jinde rakovina!! není nad ceskou starou kuchyni!

Zobrazit celou diskusi