Leonardo da Vinci, autor slavných obrazů Mona Lisa a Poslední večeře, se proslavil také jako vynálezce. Zajímal se ovšem i o gastronomii, a to nikoliv nezanedbatelným způsobem.

„Vynalezl struhadlo na sýr, sekačku na česnek, otáčivý rošt a mnoho dalších praktických pomocníků do kuchyně. Některé jeho poznámky o jídle a stolování jsou možná první na světě. Vymyslel například ubrousek i sušičku na ubrousky, aby si stolovníci u panských tabulí neotírali příbor do šatů,“  podtrhl kulinářskou genialitu italského mistra organizátor festivalu Pavel Maurer.

Nejvíce restaurací z celkového počtu 91 se letos jako obvykle zapojilo v Praze, ty nejslavnější byly vyprodané během několika minut a zájem byl dokonce tak velký, že se na půl hodiny systém zhroutil. „V některých případech jsme ještě domluvili zvýšení kapacity,“ upozornil Maurer.

Čtyři zástupci z jižní Moravy

Na jižní Moravě se letos zapojily čtyři restaurace, všechny z Brna, prodaných je více než 1000 menu. „Nejde o zábavu jen pro návštěvníky, ale i pro šéfkuchaře, který se vytrhne ze stereotypu. Zkouší něco nového,“ uvedl Maurer.

Tříchodové menu stojí 600 korun a je nejoblíbenější, lze zakoupit i jedno- a dvouchodové. „Některé restaurace si přidávají i další chody ve vlastním zájmu a lidé tak mohou za vyšší cenu ochutnat i více,“ poznamenal Maurer.

Zahájením festivalu bude slavnostní galavečeře, kterou připraví italský šéfkuchař Leonardo di Clemente ve stylu jídel z doby Leonarda da Vinci v pražské restauraci Cotto Crudo hotelu Four Seasons.

Epilog ve stylu Poslední večeře

Zakončení se uskuteční ve stylu obrazu Poslední večeře. Maurer se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem bude objevovat umělecká i kulinářská tajemství té doby. Festival nabídne i další zážitky, které najdete ZDE

Organizátoři se snaží každý rok i o charitativní činnost či osvětu. „Letos jsme vypracovali desatero, jak člověk může šetřit pitnou vodou a spočítat si v aplikaci vlastní spotřebu,“ podtrhl Pavel Maurer.

Fotogalerie
10 fotografií