Své exponáty vystavuje Václav Šmíd, legenda nauky o labužnictví a kuchařském umění, v klánovické Střední škole hotelnictví a gastronomie. Tam také sám učí nepřetržitě již od 7. srpna 1964. „Prohlédnout si sbírku gastronomické historie může prakticky kdokoli, koho obor a jeho minulost zajímá,“ řekl Šmíd Aha!.
Jediná místnost je do posledního místa zaplněná artefakty a připomíná pracovnu gastronomického alchymisty. Stovky kusů stříbrných příborů, nádobí a dalších předmětů přebíjí sbírka jídelních lístků z různých období i typů podniků. První přírůstky do ní Šmíd získal ještě coby učeň. „Rozvíjela se hlavně po mém nástupu do této školy. A po několika vystoupeních v médiích, to mi začaly chodit desítky dopisů s jídelními lístky,“ prozradil. Všechny dnes mají své stálé místo mezi vzácnými kousky.
Od Titaniku po papeže
Celá sbírka čítá téměř čtyři tisíce „jídeláků“, které mohou mapovat dějiny. Jsou mezi nimi unikáty jako menu, které si dopřávali cestující na Titaniku před jeho potopením, nabídky českých hospůdek z doby normalizace, ale třeba i menu z návštěvy papeže Jana Pavla II. (†84) v Praze. Toho ostatně Šmíd také obsluhoval, byl i na recepci při návštěvě prince Charlese a princezny Diany v roce 1991. Jaké dobroty si osobnosti dopřávaly v naší metropoli? „Překvapivě nic unikátního, neměly nesplnitelná přání. Nejčastěji prostě ochutnávaly českou klasiku,“ prozradil Šmíd.
Nejstarší? Menu z nádraží a korunovace!
Skutečným skvostem sbírky je originál jídelního lístku z korunovace anglického krále Jiřího VI. (†56) 12. května 1937. Historicky nejstarší je ale jídelní lístek z roku 1878 z restaurace na nynějším Masarykově nádraží a zmíněná kopie jídelního lístku z Titanicu. Následují jídelní lístky z první republiky, které byly nápomocné i při letošních oslavách a posloužily jako vzor pro slavnostní menu v Obecním domě.
Radil oscarovému Menzelovi
Sám Šmíd je studnicí historek a vzpomínek. Na Pražském hradě obsluhoval pohlaváry komunistické i polistopadové éry. On sám byl pak přizván jako poradce k natáčení snímku Obsluhoval jsem anglického krále (2006) oscarového režiséra Jiřího Menzela (80). „Hrabalovy představy často neodpovídaly tomu, jak by podobné recepce skutečně měly probíhat. Od použitého nádobí po samotný servis,“ řekl Šmíd, který se nebál Menzelovi zasahovat do scénáře a opravovat nepřesnosti přímo na place.
Víte, že...
...jídelní lístek z korunovace Jiřího VI. je ozdoben kresbami korunovačních klenotů, ale třeba také obrázkem slánky. Klenoty jich totiž obsahují rovnou 13.