Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novičok mu zabil partnerku. Ruské traviče chce vidět před soudem, vzkázal z nemocnice

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. září 2018
11:39

Charlie Rowley (45), který se na konci června společně s Dawn Sturgessovou (†44) otrávil nervově paralytickým toxinem novičok, požaduje spravedlnost pro svou přítelkyni, jež na následky otravy zemřela. Z nemocnice promluvil o ruských agentech, které policie označila za pachatele v případu útoku na dvojitého exagenta Sergeje Skripala (67). Rowley, který je stále v nemocnici, vzkázal, že si přeje, aby muži za svůj čin stanuli před soudem. Chce, aby byli souzeni nejen za útok na Skripala, ale i za smrt Sturgessové, napsal deník Daily Mail.

K otravě Skripala a jeho dcery Julije (33) došlo 4. března v Salisbury, oba se i přes počáteční nepříznivou prognózu probrali a byli propuštěni z nemocnice. Dále pokračují v léčbě ukryti na bezpečném místě, pod ochranou britských bezpečnostních složek.

Hned z počátku britská vláda z útoku vinila Rusko, to obvinění odmítalo. Britové následně předložili důkazy o roli ruských agentů a včera zveřejnili jejich jména. Rusko i nadále popírá účast na útoku na Skripala. Jména mužů obviněných ze Skripalovy otravy jim prý nic neříkají.

Rowley a Sturgessová, kteří se otrávili zbytky látky, která byla použita při útoku na Skripalovy, takové štěstí jako Skripal a jeho dcera neměli. Pár byl v kritickém stavu hospitalizován 30. června v salisburské nemocnici, testy prokázaly, že se otrávili novičokem. Sturgessová o pár dní později toxinu podlehla. Rowley se probral a pomohl s identifikací nádoby, ve které zbytky jedu našel.

Místo voňavky smrtící jed

Jednalo se o cestovní flakónek parfému Premier Jour od značky Nina Ricci s rozprašovačem. Lahvičku našel Rowley v parku a v domnění, že se jedná o voňavku, ji dal Sturgessové. Ta si toxin nastříkala na obě zápěstí. Lékaři potvrdili, že kontaminace jedu v jejím těle byla podstatně vyšší než u Rowleyho. Muž se z následků otravy stále vzpamatovává v nemocnici.

Flakónek, ve kterém byl novičok použití, jak při otravě Skripala a jeho dcery, tak i při Otravě Sturgessové a Rowleyho. Flakónek, ve kterém byl novičok použití, jak při otravě Skripala a jeho dcery, tak i při Otravě Sturgessové a Rowleyho. | Reuters

Poté, co policie oznámila jména dvou podezřelých agentů ruské rozvědky GRU, Rowley pronesl, že si přeje, aby byli za útok souzeni. Útočníky podle vyšetřovatelů byli Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. „Nepoznávám je, ale chci, aby byli potrestáni. Jsem rád, že policie s vyšetřováním pokročila. Je pro mě těžké a bolestivé smířit se s Dawninou smrtí zvlášť, když její obličej vidím všude,“ uvedl Rowley, který zůstává v nemocnici kvůli meningitidě a ztrátě zraku.

Spravedlnost pro Dawn

„Chci, aby byli souzeni nejen za otravu Skripalových, ale i za Dawninu smrt. Byla to krásná žena plná života a oni jsou za její smrt odpovědní,“ dodal Rowley. Policisté nevěří tomu, že Rowley nebo Sturgessová byli otráveni záměrně. Šlo podle nich o nešťastnou náhodu a nezodpovědné zacházení se zbytky toxinu ze strany ruských agentů.

Na Petrova a Boširova byl vydán evropský zatykač, britské úřady však nepožádaly o jejich vydání. V Rusku totiž platí zákon o nevydávání ruských občanů. Britská premiérka Theresa Mayová před poslanci prohlásila, že jejich akci musel schválit někdo patřící mezi nejvyšší představitele ruského státu. Slíbila rovněž, že se postará, aby byla rozbitá síť agentů GRU působících mimo Rusko.

Ruskou diplomacii prohlášení Mayové rozzuřilo. Uvedli, že „obsahovalo řadu kategorických obvinění proti Ruské federaci a dvěma údajným našim občanům,“ nařčení z útoku na Skripala znovu odmítli. 

Agenti bydleli v nenápadném hotýlku

Vyšetřovatelé útočníky vystopovali do dvouhvězdičkového hotelu City Stay Hotel ve východním Londýně. Agenti si pronajali pokoj za zhruba 1400 korun za noc a zůstali tam 3 dny. Policie nyní pátrá po lidech, kteří v tomto hotelu pobývali počátkem března, a mohli se tak s útočníky setkat.

Policisté v pokoji, kde Petrov a Boširov zůstávali, našli stopy novičoku. Uvedli, že se jedná o minimální kontaminaci a ostatní hosté ani zaměstnanci nebyli v nebezpečí. Šéf protiteroristického oddělení Metropolitní policie Neil Basu oznámil, že k hotelu se dopátrali po dvou měsících od otravy Skripalových a že vedení zařízení s nimi od té doby plně spolupracuje.

City Stay Hotel je velmi nenápadný, nachází se na strategickém místě u železnice, hned naproti je pak půjčovna aut, hotel má volně dostupnou wi-fi a veškeré rezervace probíhají online. Jeho zaměstnanci odmítají komunikovat s tiskem, není tedy jasné, ve kterém pokoji ruští agenti bydleli. Informaci nesdílela ani policie.

 

Traviči si nejdřív prozkoumali terén

Je možné, že se jednalo o pokoj číslo 7, 8 nebo 9. Jeden z hostů, vysloužilý major Chalid z Bangladéše, který v hotelu v květnu bydlel, uvedl: „Policie je všude uvnitř hotelu, jsem v pokoji 6, oni jsou na na chodbě u pokojů 7, 8 a 9. Až doteď jsem nevěděl, co se tady stalo.“ Hotel zůstal pro hosty otevřen i během vyšetřování.

Policisté rovněž nabídli časovou osu útoku. Petrov a Borišov přiletěli do Londýna 2. března, jejich letadlo přistálo na letišti Gatwick. Odtud se přemístili do hotelu, následující den odjeli vlakem do Salisbury, zřejmě „prozkoumat terén“ a „připravit plán útoku“. Večer se vrátili na pokoj, v neděli 4. března se znovu vydali do Salisbury a otrávili Skripala.

Následně hotel opustili, odjeli na letiště Heathrow a letem SU 2585 společnosti Aeroflot se vrátili do Moskvy. Basu uvedl, že nemají žádné informace o tom, že by se po 4. březnu muži pohybovali v Británii.

Antonin Blaha ( 6. září 2018 22:07 )

Jen spina a blb muze neco co vytahne z popelnice davat jako darek a obvinovat nekoho druheho🤔💩

illyria ( 6. září 2018 12:06 )

Zabil jí ON. Neměl jí dávám věc, co jen tak našel na zemi... By mě zajímalo, jestli kdyby tam bylo třeba čokoládové vajíčko s hračkou uvnitř nebo žvejkačka tak jestli by jí to dal také... Už malým dětem se říká, že nemají zvedat to, co najdou na ulici...

Zobrazit celou diskusi