Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nepřijatelné, s novičokem nemáme nic společného. Kreml soptí kvůli americkým sankcím

Autor: ČTK - 
9. srpna 2018
13:10

Vyhlášení nových amerických sankcí proti Rusku se rozchází s konstruktivním ovzduším schůzky prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách minulý měsíc. Uvedl to dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Rusko podle něj nadále doufá v konstruktivní vztahy s USA a dalšími západními státy, ale Washington si počíná zcela nepředvídatelně. Jako „naprosto nepřijatelnou" mluvčí Kremlu odmítl souvislost mezi sankcemi a otravou bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Na protiopatření je podle Peskova ještě brzy.

„Považujeme za naprosto nepřijatelnou souvislost nových restrikcí, které stejně jako dřívější sankce považujeme za nezákonné a odporující mezinárodnímu právu, s případem Salisbury,“ zdůraznil Peskov podle agentury TASS. „Ještě jednou co nejrozhodněji odmítáme obvinění z možné účasti ruského státu na tom, co se stalo v Salisbury. O tom nemůže být řeč,“ dodal.

Za hranou“ je podle Kremlu také snaha amerických zákonodárců označit Rusko za „sponzora terorismu“. Terorismus podle něj ve skutečnosti podporují ti, kdo stojí za „teroristy“ v Sýrii, tedy povstalci proti režimu prezidenta Bašára Asada, spojence Moskvy v Damašku.

Ruský prezident podle mluvčího nejednou předvedl, že je naladěn konstruktivně, je připraven hledat řešení složitých situací i projednávat i nejkomplikovanější otázky. „Litujeme, že v tomto směru nenacházíme vzájemnost u našich protějšků ve Spojených státech,“ řekl Peskov.

Teď se dá od Washingtonu čekat cokoliv, je naprosto nepředvídatelný," odvětil na dotaz ohledně možnosti, že ruské společnosti Aeroflot zakážou létat do USA.

Přijde ruská odveta za sankce?

Peskov se zdržel vyjádření ohledně možné odvety za nové sankce. „Zatím jsme ještě nepochopili konkrétně a oficiálně, o čem je řeč (v nových sankcích), a tak by nebylo správné hovořit nějakých protiopatřeních,“ řekl. Ujistil také novináře, že ruský finanční systém je dostatečně stabilní, aby novým opatřením USA odolal.

Bývalého agenta Skripala a jeho dceru letos v březnu přiotrávil armádní jed novičok, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba byli v kritickém stavu hospitalizováni, ale postupně se z otravy zotavili a žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Britské tajné služby z útoku proti Skripalovým obviňují Rusko, které podíl na incidentu odmítá.

Spojené státy podle středečního vyjádření ministerstva zahraničí dospěly k závěru, že nervově paralytický jed proti Skripalovým použilo Rusko. Nové sankce vstoupí v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu. Británie rozhodnutí amerického spojence uvítala.

Televize NBC oznámila, že sankce mají mít dvě fáze. Druhá má následovat po třech měsících, pokud Rusko neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN.

První fáze sankcí, která má vstoupit v platnost v srpnu, se podle NBC bude týkat obchodní výměny a finančních transakcí. Bude ale mít jen omezený dopad, protože se bude překrývat s jinými sankcemi, vyhlášenými už proti Rusku dříve. Podstatně větší dopad by měla druhá fáze sankcí. Snížila by úroveň diplomatických styků, zakázala by ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 9. srpna 2018 15:04 )

a na ČT09 již na večer připravují velkou akci vymývání mozků některým svým tupým divákům

Tara-Tara ( 9. srpna 2018 13:28 )

nechapu, jak kvůli takovému charakterovému ***ovi se pomalu obraci svet naruby...uz jen to, ze je rus a za prachy donasel protistrane. Krom toho nikdo nemá zadne poradne a padne důkazy, tak co se tim porad zaobiraji a rozesiraji svet ???

Zobrazit celou diskusi