Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident si snížil plat, vzdal se paláce, ochranky i letadla. Voliči šílí nadšením

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. července 2018
20:15

Nově zvolený mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (64), kterému lidé podle jeho iniciál přezdívají Amlo, slíbil, že si sníží prezidentský plat. Rovněž se vzdal přidělené ochranky. „Lidé mě ochrání,“ nechal se slyšet. Zavázal se také, že v polovině svého funkčního období uspořádá referendum o setrvání v čele státu, napsal deník Daily Mail.

Obrador se po několika desetiletích stane prvním levicovým prezidentem kriminalitou zmítaného Mexika. Za poslední desetiletí ve válce drogových gangů přišlo o život více než 200 tisíc lidí. O to více Mexičany šokovalo, když oznámil, že nechce žádné bodyguardy. Podle vlastních slov, chce být „blíže k lidem“.

„Nechci ochranku, občané se o mě postarají a ochrání mě,“ prohlásil Obrador, který při nedělních volbách porazil své soupeře a získal přes 53 % hlasů. Během kampaně si budoval image muže z lidu, který bude 53milionovému Mexiku vládnout chudý. „Nechci být obklopený bodyguardy, chci, aby se o mě postarali mí lidé,“ hlásal už od května.

Politický analytik José Antonio Crespo jeho rozhodnutí označil za „akt naprosté nezodpovědnosti“. „Je to zavádějící, když říká: Jsem jako každý druhý, nemám žádná privilegia. To je lež, není jen obyčejný občan, je prezident země a má určité povinnosti,“ sdělil Crespo agentuře AP. „Podstatná část stability vlády a země závisí na tom, že prezident je v bezpečí a v pořádku,“ vysvětlil.

Budoucí mexický prezident také slíbil, že bude přísně hlídat státní výdaje. „Utáhneme si opasky, aby bylo na sociální politiku,“ řekl po volbách Obrador, který už v kampani slíbil, že po nástupu do úřadu sníží prezidentský plat i platy senátorů a nebude bydlet v prezidentské rezidenci. „Nebudu bydlet v žádném paláci,“ uvedl Obrador.

V rozhovoru s TV Azteca Obrador zopakoval, že prodá prezidentský letecký speciál. Ten koupila současná vláda před dvěma lety v přepočtu za asi osm miliard korun a podle mexických médií byl tehdy jedním z nejdražších prezidentských speciálů na světě. „Tohle musí skončit, nemůžeme mít bohatou vládu a chudý lid,“ dodal.

Jeho dalším krokem je zvyšování platů učitelů, lékařů, zdravotních sester, policie, vojáků a také uklízečů. „Prezidentský a senátorský plat snížíme na polovinu a peníze půjdou na platy,“ uvedl. „Dodržím také svůj slib a po třech letech v úřadu se zeptám občanů, zda chtějí, abych zůstal prezidentem,“ řekl Obrador, který referendum slíbil už v předvolební kampani. „Tak jak mě zvolili, mě mohou i odvolat. Jsem si jistý, že mě podpoří, protože budu mít výsledky,“ doplnil.

Podle mexického deníku El Universal bude mít Obrador také silnou podporu v obou komorách parlamentu. I do nich se v neděli 1. července konaly volby. Z výsledků po sečtení 90 procent hlasů vyplývá, že Obradorova koalice Juntos Haremos Historia (Společně budeme vytvářet dějiny) dostala asi 42 procent hlasů ve volbách poslanců, a bude tak nejsilnější koalicí v dolní komoře.

Mexičané Amla milují

Nadšení z nového prezidenta neskrývají ani Mexičané. „Máme obrovskou radost, jsme šťastní, ale ještě šťastnější budeme, až mu v prosinci přes ramena přehodí prezidentskou šerpu,“ sdělila novinářům pouliční malířka Lucero Roblesová.

 

snehulak ( 5. července 2018 07:42 )

To tedy dělá chybu. Spojené Státy, kde mají odvěkou demokratickou tradici střílení prezidentů, má hned za kopečky.

Zobrazit celou diskusi