Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hlasovat o vystoupení z EU či daních? Odborník: Referendum není kouzelný proutek

Autor: Jitka Mikysková - 
9. dubna 2018
05:20

Zákon o referendu se pomalu začíná stávat českým evergreenem. Ve Sněmovně se jeho koncepty objevují již od roku 1996 a momentálně mají poslanci na stole hned tři návrhy - hnutí SPD, komunistů a sociálních demokratů. Ovšem s tak odlišnými parametry, že shoda se bude hledat velmi těžko. Podle politologa Jana Kubáčka není referendum samospasitelné a ti, co si od něj slibují dramatické zkvalitnění politiky, se mýlí.

Referendum momentálně rezonuje jak českou veřejností, tak politickým stranami. SPD a komunisté chtějí podle návrhu zákona nechat voliče rozhodovat skoro o všem.

To sociální demokraté jsou mnohem opatrnější, s referendem o vystoupení z EU nebo NATO nepočítají a potřebných podpisů by chtěli na 850 tisíc. V názoru na podobu normy ale zdaleka nejsou jednotní. Statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola si myslí, že je žádoucí umožnit lidem hlasovat i o setrvání v Evropské unii a uvítal by ve straně diskuzi. Podle něj nepanuje shoda mezi předloženým poslaneckým návrhem a názory řadových členů strany i voličů. Občany prý nejvíce rozčiluje nedůvěra, že by se nedokázali sami správně rozhodnout. Na odsouhlasení vstupu jsme vám byli dobří, ale teď nám nevěříte, zní prý od veřejnosti.

Podle Jana Birkeho, jednoho z předkladatelů zákona z dílny ČSSD, „návrh s referendem o setrvání v EU či NATO nepočítá,“ jak upřesnil pro Blesk Zprávy.

Vojtěch Filip bude pro komunistický návrh hledat konsenzus, aby prošel Sněmovnou. Za zásadní považuje, aby v referendech mohli lidé rozhodovat i o zahraniční politice, což odmítá hnutí ANO.

TOP 09: Referendum je zkratkovité řešení

TOP 09 považuje zákon o obecném referendu za nebezpečný pro demokracii v zemi.  „Zkratkovitá řešení typu referend nejsou odpovědná a velmi často vítězí jeden názor nad druhým jen velmi těsně. Politika není černobílá,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil k problematice.

Podle poslance TOP 09 Dominika Feriho je názorová roztříštěnost dána jinými hodnotovými východisky i jiným politickým programem.„To znamená, že pro racionální strany z těch, které chtějí referendum, není přípustné, aby se dalo hlasovat například o vystoupení z Evropské unie nebo NATO. Ústavní zákon je z podstaty velmi složitá norma, které by se měla věnovat patřičná pozornost,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Strana návrh nepodpoří v žádné podobě, ale chce se aktivně podílet na jeho přípravě, protože nechce  aby „výsledkem byl nějaký legislativní paskvil,“ dodal Feri.

ODS: Motivem autorů zákona je populismus

Podle předsedy ODS Petra Fialy různé verze zákona o obecném referendu ukazují na to, že je složité ho rozumně připravit. „Motivem autorů není žádná skutečná potřeba referenda, ale populismus. Občané z toho ale mít nic nebudou. Obecné referendum demokratické rozhodování nijak nevylepší, často naopak vede ke zjednodušení a vyostření problému. Největší problém je, kdo potom nese odpovědnost za přijatá rozhodnutí, zvláště pokud se ukáží jako chybná,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy.

STAN a lidovci: Se změnami Ústavy opatrně

Zastáncem zastupitelské demokracie, kde mají rozhodovat volení zástupci, ne referenda na základě emocí a pocitů, je i předseda STAN Petr Gazdík. „Myslím si, že o změnách Ústavy bychom se měli bavit delší dobu, opravdu je posuzovat, ne se  vzájemně šermovat třemi různými návrhy a tvrdit, že se dají dát dohromady. Návrh SPD dle mého názoru směřuje spíše k demontáži demokracie pod zástěrkou zavádění mnohem demokratičtějších poměrů. Zbylé dva návrhy se s tím dají dát dohromady jen velmi obtížně,“ dodal pro Blesk Zprávy. Podle Gazdíka by o změnách Ústavy měla diskutovat společná parlamentní komise, aby z toho vzešel smysluplný návrh. Zvlášť v případě Ústavy by „lidovou tvořivost” nedoporučoval.

Lidovci dlouhodobě podporují obecné referendum na komunální úrovni, kde občané mohou rozhodnout o místních investicích nebo obecně prospěšných stavbách v místě, které dobře znají. „Nicméně celostátní obecné referendum vnímá KDU-ČSL jako nástroj zcela výjimečný a měl by mít přesně vymezené parametry. Současný legislativní návrh SPD o obecném referendu v žádném případě nedosahuje legislativních kvalit ústavního zákona. KDU-ČSL proto takovýto katastrofálně nekvalitní návrh nepodporuje," uvedla tisková mluvčí Morgensteinová.

Politolog: Referendum v roli otloukánka

Podle politologa Jana Kubáčka teprve teď, když se sešlo několik návrhů, začne vznikat tlak najít kompromisní smysluplnou variantu, se kterou by se mohla ztotožnit vláda i politické strany. „Ti, co si od toho slibují dramatické zkvalitnění politiky, ať tuhle svoji představu opustí, než budou zklamáni, protože pokud se podíváme kdekoliv jinde, tak ta účast u referend je velmi mizerná,“ nastínil ale politolog. Jako příklad uvádí sousední Slovensko nebo Rakousko, kde účast není nijak dramaticky velká a úspěšnost referend je mizivá.

„To téma je trošku trendy,“ vysvětluje Kubáček, „jak ve své době měla všechno zachránit přímá volba prezidenta, teď se očekává, že všechno zachrání referendum. Není to automaticky všespásné řešení.“ Roztříštěnost názorů sociálních demokratů  podle něj pramení z toho, že je to v podstatě nové téma, sice dlouhodobě zmiňované, ale neřešené a teď si na tom mnozí teprve pilují své názory. Teď si zákonodárci sednou a začnou se tomu systematicky věnovat a začnou ladit, o kterých otázkách by se mohlo hlasovat nebo jaký počet hlasů by byl potřeba.

Podle Kubáčka není vůbec jisté, jestli se zákon podaří přijmout v tomto volebním období.  „Někteří si z toho udělali otloukánka, někteří zase vývozní artikl, všichni slibují všechno, jedni straší, že to všechno zničí, což také není pravda, druzí se zase tváří, že to bude ten všespásný kouzelný proutek, který všechno vyléčí, což také není pravda. Kdoví jestli to v tomto volebním období vůbec projde, jestli to nezůstane ve fázi, kdy se začne pilovat nějaký společný návrh. Na druhou stranu je dobře, že se o tom mluví, alespoň si na to veřejnost může udělat názor.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 9. dubna 2018 09:11 )

 největší problém pravicových stran je , jak lidi přesvědčit že mají svobodu a demokracii a přitom jim žádnou svobodu a demokracii nedat. Musíme poslouchat někoho v zahraničí a to by mohlo referendum kazit, těch pár zvolených politiků co rozhodují za lidi se dá vždy nějak názorově,, usměrnit,, , ale v referendu by to nešlo. Proto ty dlouhé debaty a snaha zákon okleštit ,aby to byl opravdový nefunkční paskvil.

pjotri ( 9. dubna 2018 08:50 )

Referendum ke VSTUPU bylo mozne? Tam nic nevadilo??? Smeju se, az se za bricho popadam.. Tenkrat jeste byla demokracie...

MarDis ( 9. dubna 2018 08:28 )

Ještě jste zapomněl na Německo, Rusko, Čínu a další státy Snad jen Austrálie a Nový Zéland jsou v pohodě, ale to je dáno geograficky, protože jsou od ostatních tak daleko!

MarDis ( 9. dubna 2018 08:23 )

"Největší problém je, kdo potom nese odpovědnost za přijatá rozhodnutí, zvláště pokud se ukáží jako chybná". Tak tohle mě rozesmálo, pane Feri! Jako kdyby teď naši politici nějakou odpovědnost nesli!

pjotri ( 9. dubna 2018 08:18 )

 Elementarni logika rika, ze pokud jsme se do EU dostali prostrednictvim referenda, MUSIME byt schopni prostrednictvim referenda i VYSTOUPIT. Je to stejna logika, jako ze jednim klicem ZAMYKAM i ODMYKAM. Neni proste mozne odemcit a pak tvrdit, ze timtez klicem uz nejde zamcit. To je totalni blbost a arogance moci. Jedine, co me hreje u srdce je, ze jsem byl v referendu PROTI a tusil jsem, jak to dopadne. Tuse ni me, sice, nezklamalo, ale na druhe strane je mi to prd platny.. REFERENDUM ZA VYSTOUPENI Z EU!! Kdyz ho mohli mit Anglani, proc ne my??? Jsme snad min?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa