Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kim je s USA připraven jednat kdykoli. V šoku ze zrušení summitu je Jižní Korea

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. května 2018
12:10

Severní Korea je nadále otevřená dialogu se Spojenými státy. Řešit problémy s USA je připravena kdykoli a jakkoli, řekl podle severokorejské oficiální agentury KCNA náměstek severokorejského ministra zahraničí Kim Kje-kwan. Právě on je rovněž hlavní vyjednávač KLDR při jednáních o severokorejském jaderném programu. Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek zrušil červnový singapurský summit s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

„Velmi jsme si cenili úsilí prezidenta Trumpa, bezprecedentního u jakéhokoli jiného prezidenta, o uskutečnění historického severokorejsko-amerického summitu,“ uvedl Kim Kje-kwan v prohlášení, které zveřejnila KCNA. „Ještě jednou Spojeným státům říkáme, že jsme připraveni řešit problémy kdykoli jakýmkoli způsobem,“ dodal severokorejský diplomat.

Bílý dům ve čtvrtek zveřejnil dopis, v němž Trump severokorejskému vůdci vysvětluje, proč odřekl své setkání s ním, plánované na 12. červen v Singapuru. Za důvod svého rozhodnutí označil Kimovy nedávné projevy s nepřátelskými výpady proti USA.

Summit možná bude v původním termínu

Později při projevu v Bílém domě Trump ale nevyloučil, že se summit nakonec v dohodnutém termínu uskuteční, případně někdy později, záležet to ale bude na Kimově přístupu. KLDR předtím oznámila, že zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko. Kim Kje-kwan následně dodal, že jejich „záměrem je zajistit mír a prosperitu na Korejském poloostrovu“.

„Náhlé zrušení summitu bylo nečekané a litujeme, že se prezident Trump přiklonil k tomuto kroku,“ reagoval jménem severokorejské vlády Kim Kje-kwan. Odborníci upozorňují, že severokorejské reakce na zrušení summitu jsou nezvykle smířlivé; řada expertů od Pchjongjangu očekávala agresivní odpověď. Ko Ju-hwan z univerzity v jihokorejské metropoli Soulu uvedl, že vyjádření náměstka severokorejského ministra zahraničí „je takřka omluvným dopisem“.

Překvapivě smířlivá KLDR

Expert na KLDR George Lopez uvedl, že to od Severokorejců byl velmi promyšlený a chytrý tah. „Nezaujali hned čistě útočné stanovisko, vyzvedli Trumpovu snahu o jednání a zničením jaderné střelnice ukázali, že se jsou ochotni přistoupit k nějaké formě odzbrojení,“ vysvětlil Lopez. Kim Tong-jup, odborník na KLDR v soulském Ústavu studií Dálného východu, prohlásil, že reakce KLDR je pozoruhodně „zdvořilá, diplomatická a zdrženlivá“. To podle něj svědčí o tom, že Severní Korea má velký zájem o rozhovory s Washingtonem. 

Analytici CIA se domnívají, že Kim svými „projevy s nepřátelskými výpady proti USA“ rozhodně nechtěl Trumpa dohnat k tomu, aby summit úplně zrušil. Vůdce KLDR podle nich chtěl jen vyjádřit jejich nespokojenost s jednáním a výroky viceprezidenta Mikea Pence a bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona.

Zasmušilý výraz jihokorejského prezidenta

Jihokorejský prezident Mun Če-in Trumpovo rozhodnutí přijal se zasmušilým výrazem. Podle dostupných informací nevěděl, co jeho americký protějšek chystá. Přestože spolu muži o připravovaném jednání mezi USA a KLDR několikrát mluvili, naposledy v úterý 22. května.

Jihokorejský prezident Mun Če-in a jeho poradci byli v naprostém šoku, když se dozvěděli, že Trump zrušil summit s Kimem. Jihokorejský prezident Mun Če-in a jeho poradci byli v naprostém šoku, když se dozvěděli, že Trump zrušil summit s Kimem. | Reuters

Mun do mírových hovorů mezi Kimem a Trumpem vkládal velké naděje. Sám se s Kimem sešel na konci dubna na historickém mezikorejském summitu. Dohodli tam nejen podepsání smlouvy, která oficiálně ukončí válku z 50. let, ale i denuklearizaci Korejského poloostrovu.

„Rozhodnutí prezidenta Trumpa mě značně vyvedlo z míry,“ nechal se slyšet Mun. Podle jihokorejské agentury Jonhap prezident tlačí na Kima a Trumpa, aby o summitu jednali přímo oni dva a ne jejich prostředníci. „Jsem velmi zklamaný, hovory o míru na Korejském poloostrovu a jeho denuklearizaci nemůžeme odkládat,“ řekl prezident.

Japonci Trumpa chápou

Oproti tomu japonská vláda uvedla, že Trumpovu rozhodnutí „naprosto rozumí“, a přislíbila, že na KLDR vyvine maximální tlak v otázce jaderného odzbrojování. „Zrušení summitu by měl být pro Severokorejce jasným signálem, že jejich jednání se neshoduje s jejich sliby. Musí ukázat, že jsou ochotni vzdát se svých jaderných zbraní,“ prohlásil mluvčí vlády Jošihide Suga.

 

sakajeva ( 25. května 2018 13:52 )

Kdyby se Kimovi podařilo nějakým způsobem se "přimknout" k Číně, nejspíš by nepotřeboval ani atomové bomby ani sumit s Trumpem. Být na jeho místě, byl by to můj hlavní cíl, nehledě na to, že je to jediné řešení, které může Kim fyzicky přežít. Každé jiné řešení (hlavně takové, jaké vymýšlí Trump), by vedlo k pádu Kima a nejspíš i jeho smrti. Je to přece vždycky stejný scénář: Jakmile se amíkům podaří nepřítele přimět k odzbrojení, vždy ho následně úplně zničí.

Dannero ( 25. května 2018 12:59 )

Trump se chová jak malé rozmazlené děcko, už by mu měl někdo konečně vysvětlit co znamená v politice "diplomatické jednání dvou zemí", že slouží k vyřešení neshod a sporů a že její vypovězení je projev arogance a agrese a má za následek zhoršení vztahů.Já si myslím že má ze schůzky spíš naděláno v kalhotách, protože ví že na asiaty ty jeho povýšenecké praktiky neplatí.

Zobrazit celou diskusi