Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zástupce Trumpa se chtěl setkat s Kimovou sestrou. KLDR schůzku zarazila

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. února 2018
11:50

Americký viceprezident Mike Pence se během své návštěvy zimní olympiády v Pchjongčchangu v Jižní Koreji chtěl setkat s představiteli KLDR, včetně sestry severokorejského vůdce Kim Čong-una. Severní Korea ale takové setkání na poslední chvíli odmítla. S odkazem na středeční sdělení šéfa Pencova týmu o tom informovala agentura Reuters.

„Severní Korea zvažovala, zda se setkat s viceprezidentem s cílem zjemnit jeho postoj, což by jí umožnilo během olympiády zesílit svou propagandu," uvedl šéf Pencova štábu Nick Ayers. Zástupci KLDR si setkání rozmysleli poté, co Pence odsoudil porušování lidských práv v Severní Koreji, a oznámil, že USA chce na zemi uvalit nové ekonomické sankce, dodal Ayers.

Pence byl připraven na setkání

„Naše vláda stojí v cestě Kimově touze prezentovat svůj krutý režim v lepším světle. Fotky z olympiády nemůžou zakrýt to, co se v Severní Koreji děje. Možná to je ten důvod, proč zrušili setkání. Dobře vědí, že my tohle nebudeme tolerovat, nebo je možné, že se s námi ani setkat nezamýšleli,“ doplnil Ayers.

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong na zahajovacím ceremoniálu. Kousek od ní seděl i americký viceprezident Mike Pence. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong na zahajovacím ceremoniálu. Kousek od ní seděl i americký viceprezident Mike Pence. | Reuters

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová vzápětí uvedla, že Pence byl „připraven na možnost setkání“ a použil by ho, aby zdůraznil americké obavy z balistického a jaderného programu KLDR. Spojené státy litují, že představitelé KLDR setkání na poslední chvíli zrušili, dodala. „Nevyhýbal jsem se jí, ale ignoroval jsem ji. Nemyslím si, že si ona a celá jejich výprava zasloužila naši pozornost,“ promluvil Pence o Kim Jo-čong, sestře severokorejského diktátora.

KLDR o schůzku nemá zájem

„Severokorejská delegace na poslední chvíli rozhodla, že k žádnému setkání nedojde. Litujeme ztracené příležitosti. Vina ale není na naší straně, porušování lidských práv nemůžeme ignorovat. Rovněž nemůžeme zapomenout na nespravedlivou smrt mladého Američana,“ řekla Nauertová. Od Severní Korey zatím nepřišla žádná odpověď, ale již před olympiádou její představitelé oznámili, že nemají zájem o schůzku s Pencem.

terezkaterka33333 ( 22. února 2018 15:35 )

Ušáci majú doma dosť svojej kriminality. Ľudské práva sa u nich tiež nedodržiavajú. Teroristov svojich majú tiež dosť. Nech si len robia poriadky doma a nestarajú sa o iné suverénne štáty. Banda zločinecká.

Zobrazit celou diskusi