Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Historická schůzka Trumpa s Kimem už má čas a místo, řekl prezident USA

Autor: ČTK, nkov - 
4. května 2018
16:45

O času a místě americko-severokorejského summitu je rozhodnuto. Novinářům to v pátek v Bílém domě sdělil prezident Donald Trump s tím, že oznámení o tom přijde brzy. Podle dřívějších informací by se měl se severokorejským diktátorem sejít koncem tohoto měsíce nebo v červnu, jako místo v úvahu údajně připadá demilitarizovaná zóna mezi Korejemi nebo Singapur.

Trump rovněž komentoval informace o možném propuštění tří Američanů, které severokorejský režim vězní. „Pokud jde o ně, stalo se už mnoho věcí,“ řekl prezident bez dalšího vysvětlení.

Možnost propuštění Američanů před připravovaným summitem posílila informace jihokorejských médií o jejich přemístění z pracovního tábora do hotelu na předměstí Pchjongjangu. Sám Trump v minulých dnech na Twitteru naznačil, že by jasněji mohlo být již brzy.

Pokud jde o spekulace kolem případného stažení amerických vojáků z Jižní Koreje, podle šéfa Bílého domu nebude během jednání s Kimem „nic takového na stole“. Trump ale připustil, že by v příhodném okamžiku přivítal, kdyby mohl peníze vynaložené na armádní výsadek USA v Jižní Koreji ušetřit. Od korejské války z let 1950-1953 je tam rozmístěno více než 28 tisíc příslušníků americké armády.

Soulská vláda dala ve středu najevo, že ani po případném podpisu mírové smlouvy s KLDR by američtí vojáci z jihu poloostrova odejít neměli. „Přítomnost amerických vojáků v Jižní Koreji je záležitostí aliance mezi Jižní Koreou a Spojenými státy. S podpisem mírových dohod to nemá co dělat,“ řekl mluvčí jihokorejské prezidentské kanceláře Kim Ui-kjom.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi