Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

USA chce od KLDR její jaderné zbraně a Japonci od Kima požadují pravdu o unesených lidech

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2018
22:00

Spojené státy podle jihokorejských médií tlačí na Severní Koreu, aby své atomové zbraně, balistické střely a jaderný materiál poslala do USA. Kim Čong-un prý dostal od USA ultimátum, buď se do společného summitu naplánovaného na 12. června zbaví zbraní, nebo Trump nestáhne uvalené sankce, napsal deník The Telegraph.

S odvoláním na bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona zprávu publikovala jihokorejská agentura Jonhap. Bolton dodal, že pokud budou mít USA podezření, že KLDR neukončila svůj jaderný program, přísná nařízení neuvolní.

„Postup by měl být jednoznačný. Severní Korea se musí vzdát všech svých jaderných zbraní, neutralizovat je a všechno spojené s programem poslat do Národní laboratoře v Oak Ridge ve státě Tennessee, kde budou zbraně podrobeny důkladnému výzkumu,“ prohlásil Bolton. V oakridgeských laboratořích je uskladněna například podstatná část libyjského jaderného programu.

Denuklearizace KLDR

USA tvrdí, že tento krok je podstatnou částí přípravy na jednání mezi Kimem a prezidentem Donaldem Trumpem, ke kterému dojde v červnu v Singapuru. Reakce Pchjongjangu na toto ultimátum není známá, tamní vláda podle jednoho ze zdrojů odmítá zničit všechna svá data a vyslala desetitisíce jaderných vědců do zahraničí.

Bílý dům trvá na tom, aby Severokorejci odevzdali veškeré dokumenty, které k jadernému programu mají. Pokud by jim získaná data zůstala, mohli by jej kdykoliv obnovit, nebo informace prodat jiným států, případně teroristickým organizacím. KLDR během summitu s Jižní Koreou 27. dubna souhlasila, že zastaví svůj jaderný program a zničí své testovací středisko.

Pomocná ruka USA

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo slíbil Severokorejcům, že pokud dodrží všechny požadavky spojenců, pomůžou jim se stavbou elektrárny, která by je měla zbavit jejich problémů s rozvodem proudu. Pompeo také slíbil, že USA povolí, aby v KLDR investovaly jejich soukromé firmy.

„Vše zatím nasvědčuje tomu, že KLDR dostojí svému slovu a v zemi proběhne naprostá denuklearizace. Izolovaný stát má velkou naději stát se normální republikou a zaujmout místo ve světové struktuře, jako je tomu u Jižní Korey,“ nechal se slyšet Bolton.

Únosy z doby studené války

Státní severokorejská média KCNA se k požadavkům USA nijak nevyjádřila, na svých stránkách převážně řeší postoj Japonska k vývoji na Korejském poloostrově. „Brání míru, jejich chování je hloupé. K únosům Japonců docházelo během studené války, nemá to žádný vliv na to, čeho se snažíme dosáhnout,“ uvádějí severokorejští novináři.

Japonská vláda trvá na tom, aby KLDR vyřešila případ několika unesených Japonců, kteří zmizeli v 70. a v 80. letech, do té doby s nimi odmítá obnovit diplomatické styky a jednat o míru. „Tuto věc naše vláda považuje za uzavřenou, s Japonskem se o únosech jednalo již několikrát. Nyní bychom se všichni měli soustředit na mír na Korejském poloostrově,“ napsali v KCNA.

Osud pohřešovaných Japonců

Tajné služby KLDR podle Japonska unesly 17 jejich občanů. Ti měli severokorejské agenty učit jejich jazyku a kultuře. Pchjongjang dovolil pěti uneseným Japoncům, aby se i se svými rodinami vrátili zpátky domů v roce 2002, a tvrdí, že osm dalších osob je po smrti a že další čtyři pohřešovaní nikdy na území Severní Korey nepobývali.

„Kim se musí rozhodnout, buď chce fungovat na normální diplomatické úrovni, nebo ne. K tomu potřebuje Japonsko a my vzájemné vztahy neobnovíme, dokud se situace s unesenými nevyřeší,“ oznámil japonský premiér Šinzó Abe. O tématu jednal i s Trumpem, se kterým se má setkat ještě před červnovým summitem mezi severokorejským vůdcem a americkým prezidentem.

 

Antonin Blaha ( 15. května 2018 06:32 )

 Vubec s USA nekomunikovat ,kazde jejich slovo je lez

Zobrazit celou diskusi