Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Lháři z USA. Kšeftaři.“ Trumpa zastupuje v Izraeli Ivanka, Palestinci zuří dál

Autor: ČTK, ivm - 
14. května 2018
11:34

Kritizovaný přesun americké ambasády bude v pondělí završen v Jeruzalémě - otevřena bude za účasti dcery amerického prezidenta Ivanky Trumpové a jejího chotě a Trumpova poradce Jareda Kushnera. Trump se slavnostní akce nezúčastní, očekává se ale, že promluví na videu. Od Palestinců dál zaznívá ostrá kritika Trumpova rozhodnutí.

Významný poradce šéfa palestinské samosprávy Saíb Irikát dnes v palestinském rozhlase Hlas Palestiny kritizoval rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa přemístit velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvedl, že Spojené státy svým rozhodnutím porušily slib nepřesouvat ambasádu, dokud se neuskuteční nové kolo mírových rozhovorů.

K tomuto kroku je však kritické i Japonsko. Přesunutí ambasády může rozpoutat další vlnu nepokojů.

Trump loni v prosinci oznámil, že uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele a hodlá tam přesunout americké velvyslanectví. Jeho rozhodnutí pobouřilo Palestince, kteří chtějí z východního Jeruzaléma anektovaného Izraelem učinit hlavní město svého budoucího státu.

Video  Trump naštval Palestince, pálili pak vlajky USA i jeho portrét  - Reuters
Video se připravuje ...

Lháři, bouří Palestinci

Trumpovu administrativu palestinský poradce přitom označil za ulhanou a podotkl, že Bílý dům už nemůže být partnerem v mírových rozhovorech s Izraelem.

Irikát v rozhlasu také poukázal na to, že Trumpův tým pro Blízký východ je nekvalifikovaný. Realitního magnáta Trumpa označil de facto za „kšeftaře“. „Svět potřebuje opravdové lídry a oni (představitelé Bílého domu) lídři nejsou, jsou to obchodníci s nemovitostmi,“ uvedl.

Japonsko se obává dalších nepokojů

Ozývají se však i různé varovné hlasy. Také Japonsko se obává, že rozhodnutí USA přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma přispěje k eskalaci napětí na Blízkém východě a ztíží mírové rozhovory, sdělil agentuuře AP mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. 

„Japonsko se obává, že krok ztíží mírový proces na Blízkém východě a přispěje k eskalaci napětí,“ uvedl Suga s tím, že Tokio bude vývoj v regionu nyní bedlivě sledovat.

Suga rovněž řekl, že Washington se zavázal k řešení otázky Jeruzaléma s Izraelci i Palestinci. Japonsko podle mluvčího považuje mírové rozhovory za velmi důležité a doufá, že k nim bude moci přispět pomocí projektů, jejichž cílem je podpořit izraelsko-palestinský dialog a důvěru.

Úřad má být oficiálně otevřen dnes u příležitosti 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 14. května 2018 12:18 )

podle meho je situace analogicka, kdyz NSR prohl. Berlin za sve hlavni mesto a take tam myslim uskutecnovali volby.. Zde se to za tak zvaneho totalitniho rezimu povazovalo za pprovokativni jednani 

Zobrazit celou diskusi