Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma: Zeman chce předběhnout Trumpa

Autor: base - 
8. března 2018
11:44

Donald Trump prohlásil, že chce nový úřad v Jeruzalémě. Toho se chytl prezident Miloš Zeman a chce přesunout českou ambasádu z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma. Nechce, aby jeho iniciativu někdo předběhl. Informovaly o tom čtvrteční Lidové noviny.

Již skoro před rokem měl Miloš Zeman zažít vrchol své zahraniční politiky, a to návštěvou Bílého domu. Z plánu ale sešlo a není zatím jisté, jestli se do sídla amerického prezidenta někdy podívá.

O přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma mluvil prezident již před čtyřmi lety. Přestože oficiálně Zeman své druhé funkční období začíná až čtvrteční inaugurací, o stěhování začal Hrad lobbovat již minulý měsíc.

Americký prezident Donald Trump nečekaně prohlásil, že chce nový úřad v Jeruzalémě otevřít už letos v květnu – jako symbolický dar Spojených států k 70. výročí vzniku státu Izrael. To vyvolalo u Zemana iniciativu. Trump by se mohl osobně zúčastnit otevření ambasády.

Podle Lidových novin vyvolalo zveřejnění termínu poplach na Hradě a Zeman pověřil svůj tým, aby urychlili plánování přesunu české ambasády. V Černínském paláci se na konci února sešla meziresortní pracovní skupina pro Izrael, v níž zasedají vysocí úředníci ministerstev a Úřadu vlády. Na koordinační schůzce zastupoval Pražský hrad Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Byl to právě on, kdo otevřel téma stěhování našim diplomatům.

Pro urychlené stěhování Zeman podporu nemá

Ministerstvo zahraničí se stěhováním ale nesouhlasilo. Odvolává se na nutnost konzultace s partnery v Evropské unii, kteří Trumpův plán odmítli jako nebezpečný a jednostranný. Také se odvolává na potřebu sondovat náladu v arabských zemích, aby případné nečekané prohlášení z Hradu o tom, že Česko již na stěhování pracuje, nevyvolalo jakousi paniku.

Podporu pro urychlené stěhování nemá Zeman ani v kruzích expertů pohybujících se v česko-izraelských vztazích. Bývalý český velvyslanec v Tel Avivu Tomáš Pojar Lidovým novinám řekl, že je zastáncem přítomnosti českého státu v Jeruzalémě, ale každý krok by měl být udělán s rozmyslem.

Podobný názor má i šéf Česko-izraelské obchodní komory Pavel Smutný. I on se přiklání k Jeruzalému, varuje ale před zbrklostí. „Konzultovat s EU je vhodné, už proto, abychom s partnery sdíleli názory samostatné české zahraniční politiky,“ řekl.

Pro stěhování není zatím žádná vhodná budova

Stěhování ale komplikuje další fakt. Česko zatím nemá v Jeruzalémě vhodnou budovu. Stejný problém mají i Američané. Květnové stěhování bude spíše formální, protože americký velvyslanec bude do úřadu nadále dojíždět ze své rezidence v Hezliji a ambasáda bude fungovat jen provizorně v budově konzulátu.

Česko je jedinou zemí EU, která o stěhování velvyslanectví uvažuje. Kromě Američanů potvrdila přesun svého úřadu z Tel Avivu do Jeruzaléma jen středoamerická Guatemala. O Filipínách a Hondurasu se zatím spekuluje.

Video  Při Zemanově inauguraci dostanou lidé teplý čaj zdarma  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

rudyptak48 ( 18. března 2018 11:54 )

Dobrý nápad od Zemana. Není to však jenom naschvál za to, že jej Trump nepřijal když byl Zeman v OSN? Když už to Zeman slíbil, měl by to splnit. Pak by si mohla ČR dát podmínku, že bude přijímat z utečenců pouze své přátele Židy, a bude mít argument proč nepřijmout muslimy.

agfor ( 8. března 2018 15:19 )

Až zase Trumpovi lupne v kouli a prohlásí za hlavní město Čech Dolní Beřkovice, tak celý patolízalský svět tam přestěhuje své vyslance ? (Tedy ne, že by tam spousta vládních idiotů dávno nepatřila)

Zobrazit celou diskusi