Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

„Princ teroru“ truchlí nad smrtí syna. Pojmenoval ho po svém otci Usámovi bin Ládinovi

Autor: Darina Jíchová - 
4. ledna 2018
17:50

„Následník trůnu“ al-Káidy a syn teroristy Usámy bin Ládina Hamza oznámil, že zemřel jeho nejstarší syn, kterého pojmenoval po svém otci. „Korunní princ teroru“, jak Hamzovi přezdívají média, o synovi promluvil v dopise, kde ho popsal jako „hrdinské mládě“ a „vnuka statečnosti“. Žádné další podrobnosti o životě a smrti malého Usámy ale nejsou známé.

Deník DailyMail informoval o smrti malého Usámy. Zprávy jsou založeny na základě dopisu, který zveřejnila na svém webu organizace Globální islámská fronta. V jeho záhlaví stálo: „Dopis od mudžáhida šejka Hamzy bin Ládina“, obsah se týkal nejen smrti jeho syna, Hamza se znovu zmiňoval i o svém otci. O obou mluvil Hamza jako o mučednících víry.

Malý mučedník

„Alláh se nad ním smiluje,“ napsal o svém synovi, neuvedl však, jak byl chlapec starý ani to, jak zemřel. Nicméně saúdská média Al Arabiya dostala informace od anonymního zdroje, který uvedl, že malému Usámovi bylo dvanáct let a příčinou smrti byla nějaká nemoc. Často si prý hrával s dětmi na scény z koránu, Usáma byl prý vždy v roli mučedníka. Pravdivost informací nebyla zatím potvrzena.

Hamza bin Ládin byl oblíbeným synem Usámy staršího, který zosnoval útoky na americké obchodní centrum v září roku 2001. Letos v listopadu vyzval muslimy, aby „pomstili smrt vůdce a zaútočili na Američany“. Až do roku 2011, kdy se americké armádě podařilo zneškodnit Usámu bin Ládina, toho o něm nebylo moc známo. V pevnosti, kde se terorista skrýval, však vojáci zajistili množství dopisů a nahrávek z života Ládinovy rodiny mapující i Hamzův život.

CIA následně některé informace odtajnila, na veřejnost se dostalo i video z Hamzovy svatby. Svět tak „prince teroru“ poprvé spatřil jako dospělého muže, jeho věk se odhaduje na dvacet osm let. V minulosti kvůli Hamzově bezpečí totiž al-Káida používala v rámci propagandy pouze jeho dětské fotografie. 

Záběry ze svatby Hamzy bin Ládina:

V poslední době si ale uvnitř teroristické organizace vydobyl prominentní postavení a mezi vůdčími členy al-Káidy je chápán jako nástupce svého otce. Zahraniční média mu přisoudila přezdívku „korunní princ teroru“, Hamza využívá svého vlivu a v rádiovém přenosu už několikrát vyzval k útokům na Londýn, Washington a Paříž.

Tento týden byl Hamza bin Ládin oficiálně zařazen na seznam známých teroristů. V roce 2015 jeho úmysly pokračovat „v díle šejka bin Ládina“ potvrdil jeden z předních členů al-Káidy Ajman al-Zawahiri, který v propagandistickém videu oznámil, že Hamza se přidal k organizaci a pokračuje ve stopách otce.

Budoucnost al-Káidy

Al-Káida věří, že jim jméno bin Ládin zajistí vlnu nových členů. Organizace se považuje za předního nositele džihádu na Středním východu. V posledních letech ale zaznamenala velké ztráty, ať už díky západním spojencům, kteří se snaží terorismus zlikvidovat, nebo vinou jiné teroristické organizace.

gabreta ( 5. ledna 2018 02:31 )

"Tento týden byl Hamza bin Ládin oficiálně zařazen na seznam známých teroristů"? Tak to ho tenhle tejden už CIA začala vyzbrojovat, cvičit a úkolova!!!

pupi ( 4. ledna 2018 18:24 )

Konečně tě ty ***ečku jebe ten váš Aláh do ***e !!!!

Zobrazit celou diskusi