Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zvrat v případu Barborky (†2), která vypadla z vlaku: Může za smrt jiný cestující?

Autor: ČTK - 
4. ledna 2018
10:22

Teprve dvouletá Barborka zaplatila životem za fatální chybu průvodčí a vlakvedoucí z Olomoucka. Tak to aspoň vidí obžaloba, která dvě ženy viní z toho, že nezkontrolovaly, zda jsou dveře vagonů řádně zavřené. Jedny totiž nebyly a právě z nich Barborka za jízdy vypadla. Průvodčí před soudem vinu odmítla, do vagonu měl prý po kontrole totiž nastoupit ještě jeden cestující. Vizuálně jí prý dveře přišly zavřené...

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy na konci července 2016. Obžalované se podle žalobce před vypravením vlaku z hlavního nádraží v Olomouci nepřesvědčily o uzavření dveří. "Způsobily tím odjezd vlaku s řádně neuzavřenými dveřmi, které se z vnitřní části jevily jako uzavřené. V důsledku zrychlování vlaku na trati mezi hlavním nádraží a Štěpánovem došlo k prudkému a neočekávanému otevření dveří. Z nich vypadla dívka, která stála v té době na přestavku, kde čekala na svou matku a sestru, které se nacházely v prostoru WC," uvedl žalobce Jaroslav Rašendorfer.

Vlak byl poté zastaven ruční brzdou. Barborku našla vlakvedoucí, která ji běžela zhruba kilometr po trati s lékárničkou hledat. Na místo letěl ještě vrtulník, pomoci dítěti už záchranáři nemohli. Dívenka utrpěla těžké poranění hlavy, na místě zemřela. Podle žalobce zaměstnankyně drah porušily povinnosti vyplývající ze svého zaměstnání.

Souprava měla šest vozů. Vlakvedoucí, která se ze čtvrtečního jednání omluvila, měla na starosti první dva vozy, obžalovaná Jana S. v roli průvodčí zbylé vagony. Dítě vypadlo z třetího vagonu. "V té době nám předpis nenařizoval znovu přebouchnout dveře, měly jsem povinnost dveře kontrolovat jenom vizuálně. Od té doby je nový pokyn projít celou soupravu a všechny dveře otevřít a znovu zavřít," uvedla Jana S. Osudné dveře prý zavřela před odjezdem vlaku, když postupovala směrem dozadu. Poté nastoupila do posledního vagonu a vlakvedoucí dala signál, že je vlak připraven k odjezdu. "Pohledem jsem zkontrolovala, že jsou dveře pozavírané. Žádné se mi nezdály nedovřené," dodala žena.

Dění na peronu těsně před odjezdem vlaku měla podle ní kontrolovat už vlakvedoucí. Z podchodu v té chvíli vyběhl podle kamerových záznamů těsně před odjezdem vlaku poslední cestující, který nastoupil právě do třetího vagonu. Ženy si ho však zřejmě nevšimly, průvodčí již byla podle svých slov ve voze a vlakvedoucí v té chvíli dávala signál strojvedoucímu k odjezdu. "Když jí dám souhlas, ona se otočí a komunikuje se strojvedoucím," dodala Jana S.

Žalobce však slova průvodčí popřel, podle kamerových záznamů totiž v té chvíli obě ženy ještě stály na peroně. "Osoba, která je zachycena, jak nastupuje, nebyla ustanovena. Ale dá se říci, že neporušila žádný předpis. Cestující nastoupil do dveří, které poté byly nedostatečně zavřené. Obě pracovnice byly v tu dobu na peroně, ty dveře už poté nebyly zkontrolovány. Po několika desítkách vteřin poté došlo k odjezdu vlaku," řekl novinářům žalobce.

Před otevřením kauzy u soudu se objevilo svědectví dalšího pracovníka, že Barborka mohla vypadnout z okna. Okolnosti tragédie by měla před soudem objasnit i rodina oběti. Náhradu škody po obžalovaných nepožadují, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejich zmocněnce mají zájem na řádné vyšetřování celé události a zejména toho, aby se podobná událost neopakovala.

flora ( 4. ledna 2018 21:26 )

Aha, je to psané v jiném článku. Ovšem pak už vůbec nechápu myšlení rodičů. A nechápu, jak mohla matka okamžitě vědět že dcera vypadla, přičemž nevěděla, kde má druhé dítě. Možná ten vlakový barista mluví pravdu. Okno je o asi 1,5 metru výš než dveře. Dítě není peří, aby ho mohl vidět oknem jak letí.

fandasever ( 4. ledna 2018 14:05 )

Jestli ty dveře nebyly pořádně zavřené tak to je vždy na plošince vagónu poznat, je tam průvan a větší hluk, a to dost výrazný, to by měl poznat každý dospělý, no a pokud tam matka nechala dítě bez dozoru tak primárně je vinna a ne průvodčí, průvodčí nemůže nést odpovědnost za to kdo s těmi dveřmi manipuluje během jízdy

flora ( 4. ledna 2018 13:14 )

Kdo nezavřel dveře vagonu nevím, ale nad myšlením dnešních matek zůstává mnohdy rozum stát. Nepožádá spolucestující o ohlídání dítěte (protože bezpečně ví z časopisů pro ženy, že je to mezi cestujícími samý vrah a pedofil). Ale nechá dvouleté dítě pak stát samotné a bez dozoru na plošině u WC, kde to nejvíc hází. Ani se nemusí dveře vagonu otevřít a tak malé dítě tam může přijít k smrtelnému úrazu nárazem na ty všemožné přišroubované věci a madla. Navíc se tam automaticky i otvírají dveře na přechod do druhého vagonu.

Guarana ( 4. ledna 2018 12:53 )

K obsahu clanku se vyjadrovat nechci, ale ten kdo delal korekturu tohoto textu se opravdu nevyznamenal!

nafta ( 4. ledna 2018 12:44 )

"Náhradu škody po obžalovaných nepožadují," - a máš to napísané dokonca po česky. Darmo, sú blbci čo ani vlastnému jazyku nerozumejú. Popros nejaké dieťa nech ti to prečíta a vysvetlí čo znamená slovo "NEPOŽADUJÚ".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání