Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Korunní princ se zbavil všech soupeřů: Risk i obrovská protikorupční čistka v Arábii

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. listopadu 2017
19:09

Saúdský korunní princ Muhammada bin Salmán provedl rychlou, ale riskantní čistku. Díky ní se zbavil všech svých politických protivníků. Od chvíle, kdy se stal korunním princem, začal Muhammada bin Salmán přetvářet zemi k obrazu svému. Žádná z jeho reforem se ale nevyrovná bleskovému upevnění moci, kterého dosáhl za posledních pár dní.

Bylo zatčeno několik členů královské rodiny, mezi zadrženými byl princ Valída bin Talál z investičního podniku Kingdom Holding. Miliardář a člen vládnoucího klanu Saúdů je jednou z jeho nejvýraznějších postav. Investoval mimo jiné do společností Twitter, Apple, Citigroup či hotelového řetězce Four Seasons. Je také jedním ze zastánců posilování ženských práv ve velmi konzervativní islámské zemi.

Dále přišlo na odstranění prince Mutaba bin Abdalláha, který od roku 2010 stál v čele Národní gardy a byl poslední autoritou mimo krále a korunního prince, potom následovalo zadržení nejméně 11 členů vládnoucí rodiny a zhruba 12 dalších, mezi nimi byli současní i bývalí ministři a významní podnikatelé. Princ Mutab byl dlouho považován za jednoho z možných budoucích kandidátů na trůn a soupeře korunního prince Muhammada bin Salmána. 

Letos v létě byl z nástupnictví vyřazen další možný kandidát Muhammad bin Najíf, který do té doby vedl ministerstvo vnitra. Podle AP se odstraněním obou soupeřů ujal korunní princ kontroly celého bezpečnostního aparátu a posílil své nástupnické šance. Je rovněž saúdským ministrem obrany.

Protikorupční výbor

Nový orgán má právo vyšetřovat, zatýkat, zakazovat cestování, zmrazovat účty a portfolia, sledovat finanční toky a aktiva jednotlivců zapojených do korupčních praktik. Zabývat se hodlá zejména okolnostmi záplav v Džiddě v roce 2009, při nichž v tomto rudomořském pobřežním městě zahynulo 122 lidí. Událost vyvolala obecnou kritiku zkorumpovaného úřednictva a podezření ze zneužití peněz určených na kanalizaci.

„Celé je to o konsolidaci moci a o frustraci z toho, že reformy nepostupují dostatečně rychle,“ cituje agentura Reuters nejmenovaného ekonoma v jedné z bank působící v oblasti. „Vlna zatýkání může znamenat, že se princ Muhammad místo hledání spojenců snaží dostat pod pevnou kontrolu vládnoucí rodinu, armádu a Národní gardu, aby se postavil opozici proti svým reformám a válce v Jemenu, která podle všeho narůstá v řadách královské rodiny i armády,“ řekl analytik James Dorsey ze singapurské Školy pro mezinárodní studia.

Korunní princ se postupně zbavuje veškeré opozice

V září bylo zadrženo několik desítek oponentů saúdskoarabských vládců – mezi nimi duchovní, intelektuálové i aktivisté. Na seznamu zatčených je také vedle prince Mutába a jeho bratra a bývalého guvernéra Rijádu prince Turkiho bin Abdalláha i současný ministr hospodářství Adel Fakieh, bývalý ministr financí Ibrahim al-Assaf, bývalá hlava královského dvoru Chalíd al-Tuwaijiri, bratr teroristy Usámy bin Ládina a předseda stavitelské firmy Binladin Bakr bin Ládin a velitel námořnictva Abdalláh al-Sultán a mnoho dalších.

Korunní princ si mezi ostatními členy královské rodiny a vlády vydobyl respekt, jeho poslední čin mu ale zajistí i to, že se ho lidé budou obávat. Tento jeho smělý akt ale není nijak v rozporu s tím, jak doposud jednal. Hromaděním moci chce princ dokázat, že se vzdaluje od pragmatického postupu, který až dosud volili saúdští vládci. Chce ukázat, že bude hájit zájmy královské rodiny, ale zároveň bude modernizovat společnost bez zkostnatělých přežitků minulé éry.

Princům ustlali na podlaze

Muži zatčení v protikorupční čistce byli zvyklí žít v luxusu, dnes svět obletěla fotografie zachycující je v jejich novém „vězení“. Na snímku lze vidět několik osob ležících na tenkých matracích na zemi. Podle zdroje deníku DailyMail jsou mezi zobrazenými i princové Mutab bin Abdalláh, Turki bin Abdalláh a Valíd bin Talál.

Zatčení saúdští princové Zatčení saúdští princové | reprofoto/twitter

 

Trump čistku v saúdské vládě schvaluje

Jeho počínání ocenil i americký prezident Donald Trump, který na Twitteru napsal, že do saúdskoarabských představitelů po razii vkládá hlubokou důvěru. „Přesně vědí, co dělají,“ uvedl prezident s tím, že řada zadržených roky svou zemi finančně vysávala. Korunní princ přislíbil, že bude bojovat nejen s korupcí, ale i s radikálním islámem.

Je ale nutné podotknout, že korunní princ Muhammad výrazně podporuje válku v Jemenu. Je pravděpodobné, že díky tomuto postoji se mohou opakovat sobotní události, kdy jemenští rebelové Hútíové proti Rijádu vypálili raketu. Saúdům se naštěstí podařilo střelu ještě před dopadem zlikvidovat. Mezi Saúdy se objevila i tvrzení, že raketu poskytl rebelům Írán, pokud by se situace vyhrotila, mohlo by dojít k vojenské konfrontaci mezi Saúdskou Arábií a Iránem.

Saúdský princ zahynul při nehodě vrtulníku:

prycsnima ( 7. listopadu 2017 23:06 )

 Všechny je posílat makat na stavbu a zametat silnice ať zkusí práci co pro tyhle otrokáře dělaj za málo peněz importovaný pracovníci.

rudyptak48 ( 7. listopadu 2017 19:48 )

V Saudské Arábii bude brzy demokracie. Z čeho tak soudím? Protože přebírá prvky vládnutí od evropských demokratických států. Nevyužívá se již otevřená válka, ale kriminální praktiky.

Zobrazit celou diskusi