Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vychovávali ho jako krále, teď má domácí vězení. Saúdskému princi hrozila vražda?

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2017
22:39

V Saúdské Arábii přibývá spekulací kolem osudu princů, podnikatelů a magnátů, kteří uvázli v síti protikorupčního zátahu. Podle serveru Middle East Eye jsou tito nejbohatší muži světa uvězněni v pětihvězdičkovém hotelu v centru Rijádu a mnohým byla zmrazena konta. Ke zkazkám kolem jejich osudu patří i ta o údajném zavraždění nejmladšího syna někdejšího krále Fahda Abdala Azíze bin Fahda.

Sociálními sítěmi obíhají zprávy, podle nichž byl tento čtyřiačtyřicetiletý princ zastřelen v sobotu, když kladl odpor při zatýkání, podle jiných byl zabit až ve vazbě. Aby se zabránilo nejistotě, prohlásil mluvčí ministerstva informací, že princ je v pořádku a zdráv.

Podle zdroje Middle East Eye je princ několik měsíců v domácím vězení a nedávno byl převezen z Džiddy do nemocnice Krále Fajsala, vzdálené asi čtvrthodinu jízdy od hotelu Ritz Carlton, kde je vězněna část princovy rodiny. Zatčení prý budou brzy propuštěni do domácího vězení, kde vyčkají na proces. Začít má 1. prosince.

Strýcové si ho nepřáli jako krále

K Abdal Azízovi server napsal, že byl vychován jako možný budoucí král. Po otcově smrti v roce 2005 se však stal běžným členem rodiny, přišel o svou někdejší moc, avšak je významným investorem.

„Je něco jako neúspěšný MbS,“ řekla o princi Madáví Rašídová z Londýnské ekonomické školy. MbS je zkratka současného korunního prince Muhammada bin Salmána, který přes své mládí postoupil rychle v hierarchii a je nyní považován za faktického vládce království. Abdal Azíz byl podle Rašídové zjevně nejoblíbenějším Fahdovým synem, král ho s sebou bral na cesty i na televizní rozhovory.

Jenomže pro Abdal Azíze nebyl vhodný čas, jelikož jeho strýcové byli mladí a Abdal Azíze v roli krále si nepřáli. Když otec zemřel, bylo mu něco přes 30 let a klan ho odsunul na vedlejší kolej. „Je už nějakou dobu politicky bezvýznamný, je to tragická postava, ovšem s množstvím peněz,“ sdělil Christian Henderson, který působí na univerzitě v Leidenu. A právě kvůli těmto penězům se stal Abdal Azíz zřejmě jedním z cílů protikorupčního tažení.

Muhammad bin Salmán řekl, že chce systém vyčistit. Podle listu The Wall Street Journal jde korunnímu princi o zabavení majetku v hodnotě 800 miliard dolarů (18 bilionů Kč).

Sídlo za 131 milionů dolarů

Investiční zájmy Abdal Azíze jsou široké, od Saudi Oger – což je stavební firma libanonské rodiny Harírí, která se dostala do finančních problémů, ale do té doby se podílela na mnoha stavebních zakázkách v království – po vysílací společnost Middle East Broadcasting Centre (MBC), která patří Abdal Azízově strýci Valídovi Ibráhímovi. Podle všeho je i strýc mezi těmi, kdo teď dlí v hotelu Ritz Carlton. Podle dalších zpráv investoval Abdal Azíz do londýnské věže Heron a miliardový majetek má v USA.

V roce 2013 prodával v Londýně sídlo za 131 milionů dolarů. V následujícím roce přepadl v Paříži jeho kolonu o deseti vozech ozbrojený gang a ukradl z ní 262.000 dolarů. Princ směřoval k soukromému letadlu na letišti Le Bourget. Ukončil tehdy dvouměsíční pobyt v luxusním apartmánu hotelu Jiřího V., který patří saúdskoarabskému princi Valídovi bin Találovi. I ten je nyní mezi zatčenými.

Podle Rašídové v poslední době Abdal Azíz opouštěl svůj dosavadní hejskovský styl života a obrátil se k víře. Často se modlil a tweetoval o verších z koránu. Mezi tweety se ale zamíchaly i ty s kritikou MbS, zejména o „odstavení“ předchozího korunního prince Muhammada bin Najífa a o sbližování Rijádu se Spojenými arabskými emiráty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi