Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Odešli v roce 2015: 15 nejvýznamnějších osobností, které letos zemřely

/
  • Tyto významné osobnosti zemřely v roce 2015.
    Tyto významné osobnosti zemřely v roce 2015. (profimedia.cz/EPA/Reuters/ČTK)
    1. ledna 2016 ● 16:40

    Smrt si nevybírá a jednou si nás k sobě zavolá všechny. Rok 2015 byl v tomto směru velmi smutný. Do nebe odešli slavní herci, zpěváci i politici. Toto je 15 nejvýznamnějších osobností, po nichž bude svět právem truchlit. Nechť je jim země lehká.

  • 1.

    Anita Ekberg (†83), švédská herečka

    Úspěšná modelka vyhrála v roce 1950 titul Miss Švédsko. Vítězství vystřelilo její kariéru vzhůru, stala se známou herečkou a někdejším sexsymbolem. Nesmrtelnou z ní učinil film režiséra Federika Felliniho Sladký život. Noční scéna koupání ve fontáně di Trevi, ve které hrála společně s Marcellem Mastroiannim, je považována za jednu z nejslavnějších scén filmové historie. Anita Ekberg zemřela 11. ledna na římské klinice po dlouhotrvající nemoci.
    Anita Ekberg patřila k nejkrásnějším herečkám své doby.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd (†90), saúdskoarabský král

    O jeho smrti se spekulovalo už několik týdnů. Naposledy saúdskoarabský král vydechl 23. ledna. Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd byl významným spojencem Západu. Podlehl rozsáhlému zápalu plic, se kterým byl předtím několikrát hospitalizován. Jmění krále se odhadovalo na 440 miliard, údajně měl přes 30 manželek. Kolik jich ale ve skutečnosti bylo, si vzal král do hrobu.
    Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd zemřel ve věku 90 let.
    Autor: EPA

  • 3.

    Demis Roussos (†68), řecký zpěvák

    Byl to nefalšovaný sexsymbol 70. let, který svými písněmi šířil lásku. Demis Roussos imponoval ženám vzhledem i tím, že zpíval naostro. Jeho zpěv prorazil i komunistickou bariéru cenzury a řecký zpěvák se stal velmi populárním i v tehdejším Československu. Jeho vysoký tenor však obvykle neseděl mužům, kterým jeho zpěv připadal moc nasládlý. Roussos zemřel 25. ledna v athénské nemocnici po dlouhých měsících bojů s depresemi.
    Demis Roussos – hvězda řecké hudby – zemřel.
    Autor: ČTK

  • 4.

    Boris Němcov (†55), politik a největší Putinův kritik

    Nebál se mluvit proti vládě Vladimira Putina. Několikrát mu za to vyhrožovali smrtí, ale on nepřestal. Když se Boris Němcov 27. února vracel se svou přítelkyní, ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou (23) z večeře, byl na mostě v moskevském Kremlu čtyřikrát střelen zezadu neznámým střelcem, který jel kolem něj ve voze. Z vraždy pak byli obviněni čtyři Čečenci. Celý západní svět však kroutil hlavou, že jde o zinscenované obvinění a vraždu spáchal někdo z Putinových lidí.
    Němcov byl chladnokrevně zastřelen.
    Autor: ČTK

  • 5.

    Leonard Nimoy (†83), herec a představitel Spocka ze Star Treku

    Jako legendární Spock ze Star Treku přál všem, aby žili „Dlouho a blaze.“ Sám herec Leonard Nimoy se dožil úctyhodných 83 let. Dlouhou dobu ho ale sužovaly problémy s plícemi. Kvůli vášnivému kouření trpěl chronickou obstrukční plicní nemocí. A to i přesto, že se pak 30 let nikotinu ani nedotkl. Nemoc se mu nakonec stala osudnou. Nimoy zemřel 27. února. Spocka ztvárnil celkem v osmi filmech, dvou hraných a jednom animovaném seriálu.
    Leonard Nimoy ve své nejslavnější roli
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Sam Simon (†59), tvůrce seriálu Simpsonovi

    Sam Simon stál u zrodu kultovního seriálu Simpsonovi, který běží na televizních obrazovkách již 29. sezónu. A byť scénárista a producent tvůrčí tým Simpsonových opustil po čtyřech letech, nesmazatelně se podílel na jeho tvorbě a dokonce vymyslel několik postav. Poté se Simon věnoval charitě. Před pěti letu mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva a prorokovali mu tři měsíce života. Simon bojoval do poslední chvíle a před svou smrtí rozdal dvě miliardy charitě. Zemřel 8. března.
    Žlutá rodina Simpsonovi ze stejnojmenného seriálu truchlí. Zemřel jim jeden z tvůrců – Sam Simon (†59).
    Autor: Foto: ČTK, Reuters

  • 7.

    Terry Pratchett (†66), spisovatel a tvůrce Zeměplochy

    Anglický spisovatel Terry Pratchett patřil a vždy bude patřit k nejznámějším tvůrcům humorného fantasy. Jeho série Zeměplocha, která se dočkala 41 knih, je právem kultovní. Terry Pratchett dlouhé roky bojoval s Alzheimerovou chorobou. Rval se přitom za práva na eutanazii. Pratchett, který získal od britské královny titul rytíře, zemřel na alzheimera 12. března.
    Zemřel britský spisovatel Terry Pratchett.
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Cynthia Lennon (†75), exmanželka člena Beatles Johna Lennona

    Než přišla Yoko Ono (82), byla Cynthia Lennon největší láskou hudebníka Johna Lennona (†40), člena legendárních Beatles. Když ji přitom prvně balil, odmítla ho s tím, že je zasnoubená. Nakonec se vzali a ona mu porodila syna. Po rozvodu se stáhla do ústraní, ale o svém slavném vztahu napsala knihu. Zemřela 1. dubna na rakovinu.
    Cynthia Lennon a John Lennon v době, kdy byli manželé.
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    B. B. King (†89), kytarista a zpěvák, král bluesu

    Byl to bluesman tělem i duší. S kytarou uměl divy a dokázal své posluchače jamováním i rozplakat. B. B. King měl však problémy se srdcem, které mu selhávalo a v kombinaci s obtížemi způsobenými Alzheimerovou chorobou to pro něj znamenalo smrt. Zemřel 14. května. Jeho dcery se domnívaly, že byl otráven, ale pitva to vyvrátila.
    B. B. King byl podle dcer otráven.
    Autor: ČTK

  • 10.

    Pierre Brice (†86), herec a představitel Vinnetoua

    Pocházel z francouzské šlechtické rodiny a podle kolegyň to byl velký džentlmen. Herec Pierre Brice proslul především jako legendární náčelník Apačů Vinnetou ve filmových adaptacích knih Karla Maye. Mimo hraní se věnoval i zpěvu. Brice, jenž je v Česku dodnes nesmírně populární, zemřel na zápal plic 6. června.
    Brice jako Vinnetou
    Autor: archiv Blesku

  • 11.

    Christopher Lee (†93), herec

    Proslul jako Drákula, ale role slavného upíra jeho kariéru nepohřbila, nýbrž nakopnula. Mladší diváci ho znají jako Hraběte Dooku ze Star Wars nebo zlého čaroděje Sarumana z Pána prstenů. Britský herec Christopher Lee, který hrál ve více než dvou stovkách filmů, byl dokonce oceněn titulem sir. Ve stáří ho sužovaly problémy s plícemi i srdcem. Ty se mu nakonec staly 7. června osudné.
    Christopher Lee jako Hrabě Dooku
    Autor: profimedia.cz

  • 12.

    Nicholas Winton (†106), zachránce dětí před nacisty

    Za druhé světové války zachránil Nicholas Winton více než 650 československých dětí před jistou smrtí v koncentračních táborech. Riskoval přitom vlastní život, ale osud převážně židovských trpících dětí mu nebyl lhostejný. Byl to tichý a skromný člověk, který se dožil úctyhodného věku 106 let. Zemřel 1. července, ale jeho památka nebude nikdy zapomenuta.
    Sir Nicholas Winton
    Autor: AP Photo/Petr David Josek

  • 13.

    Omar Sharif (†83), herec

    Proslavil se jako šejk Ali z kultovního snímku Lawrence z Arábie, jeho hvězda pak ještě stoupla po premiéře filmu Doktor Živago, v němž ztvárnil hlavní roli. Omar Sharif patřil k největším egyptským filmovým legendám. Poslední roky ho však sužovala Alzheimerova choroba. Nepoznával ani své bližní. Nakonec ale podlehl infarktu. Sharif zemřel 10. července.
    Omar Sharif zemřel v 83 letech.
    Autor: Blesk - Ondřej Požár

  • 14.

    Wes Craven (†76), režisér hororů

    To v jeho mysli se zrodily legendy hororu jako série Noční můra v Elm Street nebo Vřískot. Wes Craven patřil k těm nejlepším a nejuznávanějším hororovým režisérům, po němž smutní kolegové. Nebýt jeho, neexistuje Freddy Krueger. Bohužel mu diagnostikovali nádor na mozku, se kterým si lékaři nedokázali poradit. To on byl jeho nejhorší noční můrou. Rakovině režisér podlehl 30. srpna.
    Režisér hororů Wes Craven podlehl rakovině.
    Autor: profimedia.cz

  • 15.

    Jackie Collins (†77), spisovatelka ženských románů

    Její tvář byla možná pro některé neznámá, její romány však znají všechny ženy. Právě romantika a červená knihovna byla její parketou. Britská spisovatelka Jackie Collins napsala 32 bestsellerů, které byly přeloženy do 40 jazyků včetně češtiny. Prodalo se jich přes 500 milionů kopií. Podle osmi z nich byly natočeny filmy či televizní seriály. Zemřela na rakovinu prsu 19. září.
    Zemřela známá spisovatelka ženských románů Jackie Collins.
    Autor: reuters, profimedia

     

  • 16.

    Lemmy Kilmister ( 70), zpěvák, zakladatel skupiny Motörhead

    Legendární zpěvák s chraplákem, milovník alkoholu a drog a pak hlavně drsné hudby. Tohle všechno byl Lemmy Kilmister, zakladatel heavymetalové skupiny Motörhead, jejichž hudba se vyznačuje spojením surovosti punku a údernosti heavy metalu. Ještě před tím, než dala tato legenda dohromady Motörhead, hrála například ve skupině Hawkwind, The Head Cat nebo Sam Gopal. Mezi jeho nejznámější skladby patří bezpochyby písně Ace Of Spades nebo Overkill. Určitě všichni znáte také song Ozzyho Osbourna Mama, I´m Coming Home, pak vězte, že text k této písni napsal právě Lemmy. Ten zemřel po velmi krátkém boji s rakovinou, o níž se dozvěděl pouhé dva dny před tím, než ho 28. prosince tato zákeřná nemoc porazila. Bylo to také pouhé čtyři dny po oslavě jeho 70. narozenin.

    Lemmyho Kilmistera zabila rakovina.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

nicnezpravda:  Je rok 2016,takže už ne letos,ale loni..

(02. 01. 2016 00:18)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy