Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Saudský princ si vzal na palubu letadla 80 sokolů: Všem koupil letenky

Autor: aba - 
1. února 2017
11:17

Kuriózní fotografie, která za pár dní obletěla svět, zachycuje interiér letadla, ve kterém je usazeno několik mužů a mezi nimi desítky opeřených krasavců.  Saudský princ koupil letenky svým cvičeným sokolům, kteří si užívají luxusu jako málokdo.

Fotografii sdílel na síti Reddit jeden z uživatelů, k ní připsal komentář „fotografii mi zaslal můj kamarád, saudský princ koupil 80 letenek pro svoje sokoly.“ Ačkoli na Středním východě není nijak neobvyklé vidět sokola cestovat se svým majitelem v letadle, počet ptáků v tomto letu je unikátní.

Sokoli jsou mezi bohatými prominenty Východu velice oblíbení. Jejich chovem si připomínají svojí beduínskou a nomádskou minulost a skoro půlka světové populace sokolů žije na Středním východě. Podle některých uživatelů sítě Reddit je sokol na palubě letadla něco, co se celkem běžně vidí při častějších letech do Kataru nebo Emirátů.

Video  Přeprava dravých ptáků v letadle není ničím neobvyklým  - YouTube
Video se připravuje ...

Katarské aerolinky mají dokonce vlastní pravidla pro přepravu dravých ptáků. Cestující si smí vzít jako doprovod na palubu letadla do ekonomické třídy sokola, avšak maximálně šest sokolů najednou se může v jednom letu přepravovat. Každý sokol musí mít také vlastní pas, aby se zamezilo přepravě načerno pašovaných ptáků.

Jeden takový dobře cvičený sokol z dobrého chovu může přijít i na miliony korun a Saudové je často kupují z USA, Kanady, ale i z Čech. Saudský princ má unikátní sbírku, ale rozhodně po jejím pořízení nijak nestrádá. Bývalý saudský král Abdullah bin Abdul Aziz totiž podle odhadů za svého života nashromáždil mění v hodnotě patnácti miliard liber. 

brambora1 ( 1. února 2017 17:31 )

jim nepustil televizi

naidka ( 1. února 2017 17:20 )

Kdepak mají sokolíci bezpečnostní pásy?

MILLLIS ( 1. února 2017 16:54 )

Skoda, ze jsi nebyl na palube mezi tema ptakama i ty Teprve pak by melo to to tvoje vysnene spadnuti letadla cenu

agfor ( 1. února 2017 13:38 )

Pokud letěl z Evropy domů, tak je škoda, že nesvezl několik desítek svých souvěrníků.

iFender ( 1. února 2017 12:51 )

..a my abychom se tady starali o uprchliky.Saudska Arabie postavila plot proti pristehovalcum a uprchlikum!To "radoby Madonu" a Streep samozrejme nezajima.Chteji jen provokovat!

Zobrazit celou diskusi