Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Iráčtí vojáci ovládli další čtvrť v Mosulu. Česko chce do země poslat 10 milionů

Autor: bkr, ČTK - 
2. prosince 2016
15:00

Iráčtí vojáci v Mosulu ovládli hustě obydlenou čtvrť Zuhúr a postoupili do další. Oznámil to velitel speciálních jednotek, které bojují na území města. O Mosul se bojuje od října a armáda musela v obydlených čtvrtích zpomalit postup, aby se vyhnula ztrátám mezi civilisty.

Podplukovník Muhanad Tamímí agentuře AP řekl, že jeho muži mají nyní plně pod kontrolou čtvrť Zuhúr, o niž bojovali přes týden. V pátek obsadili další čtvrť, Kádisíja.

Vojsko postupuje do Mosulu z jihu a východu. Zuhúr leží asi pět kilometrů od řeky Tigris, která Mosul protíná ze severu na jih. Armáda chce podle svých plánů dosáhnout břehů řeky na jihu v nejbližších dnech.

Proti vojákům a jejich spojencům, k nimž patří kurdské a šíitské oddíly i mezinárodní letecká koalice, stojí radikálové z organizace Islámský stát (IS). Druhé největší irácké město obsadili bez boje v roce 2014 a nyní v obraně používají sebevražedné atentátníky, odstřelovače, miny a využívají také četné tunely.

Armáda už bojovníky IS vytlačila z více než dvaceti čtvrtí a vesnic na východním okraji města. Některé irácké kruhy ji kritizují za pomalý postup, kurdský prezident Masúd Barzání ji však ocenil za spolupráci s pešmergy. „Operace postupuje v klidu a podle původního plánu centrální vlády,“ řekl Barzání. I podle něj jsou hlavním problémem nastražené nálože a atentátníci, kteří útočí nepředvídatelně.

Česko chce do oblasti poslat 10 milionů

Česko chce poslat deset milionů korun do Iráku a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky kvůli vojenské ofenzivě u Mosulu. O poskytnutí peněz bude v pondělí rozhodovat vláda. 

Podle odhadů je vojenskými operacemi v oblasti zasaženo až 1,5 milionu osob. České ministerstvo chce polovinu částky poslat komisaři OSN pro uprchlíky. Cílem je poskytnout okamžitou humanitární podporu lidem žijícím v zasažené oblasti a zabránit masovému pohybu osob mimo region a případné masové migrační vlně do Evropy,“ stojí v překládací zprávě pro vládu, kterou získala ČTK.

Druhou polovinu peněz by pak měl získat guvernorát v Duhoku na rozšíření ubytovacích kapacit pro vysídlené děti bez rodičů a příbuzných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi