Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Iráčané chtějí utáhnout smyčku kolem ISIS. Dobyli město u Mosulu

Autor: mib/ČTK - 
13. listopadu 2016
14:40

Irácké jednotky v neděli dobyly starověké město Nimrúd, který dva roky ovládal Islámský stát (IS). S odvoláním na iráckou armádu o tom informovala agentura Reuters. Nimrúd leží asi 30 kilometrů od města Mosul, kde pokračuje ofenziva vládních sil, které tam v sobotu získaly kontrolu nad dalšími čtvrtěmi. Armáda je podle Reuters připravena utáhnout smyčku okolo bojovníků IS, brutálně se bránícími ve své irácké baště, a to i ve vlnách sebevražedných útoků podnikaných v autech.

„Jednotky deváté divize zcela osvobodily Nimrúd a vztyčily irácké vlajky nad vládními budovami ve městě,“ uvedla armáda v krátkém prohlášení. Během bojů bylo zabito mnoho příslušníků IS, sdělil podle agentury AP irácký velitel.

Nimrúd byl kdysi centrem starověké Asyrské říše a známým místem archeologických nálezů. Radikálové z IS ve městě ale záměrně buldozery a výbušninami zničili mnoho cenných památek, což Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) odsoudila jako válečný zločin.

Společně se starobylým asyrským městem iráčtí vojáci osvobodili z rukou IS také nedalekou obec Númaníja, sdělila v prohlášení irácká armáda.

Čtyři týdny tažení proti Mosulu, který je největším městem v rukou ultraradikálních sunnitských islamistů v Iráku a Sýrii, vedly k téměř úplnému obklíčení města. Ale tvrdou obranou džihádistů se podařilo proniknout pouze elitním jednotkám na východě města.

IS druhé největší město Iráku obsadil v roce 2014 a v něm vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil téhož roku chalífát.

Jde o největší operaci šíitské vlády v Iráku během desetiletí chaosu, který vypuknul po americké invazi, jež v roce 2003 vedla ke svržení diktátora Saddáma Husajna. Do operace, která má skoncovat s působením IS v Iráku, je nasazeno na 100.000 mužů koalice, zahrnující také kurdské a šíitské milice, podporované americkým letectvem. Boje ale ještě mohou trvat dlouho.

Jeden z důstojníků speciálních sil na severní frontě uvedl, že cílem je čtvrť al-Hadba, viditelná ze stanoviště jednotky ve vsi, odkud vojáci vytlačili bojovníky IS, ačkoliv postup zpomalovala přítomnost civilistů, které islamisté využívali jako lidské štíty. „Náš postup bude velice pomalý a opatrný, abychom mohli rodiny osvobodit z rukou IS,“ řekl agentuře Reuters brigádní generál Alí Abudulláh. Načasování dalšího postupu bude podle něj záviset na postupu na dalších frontách.

Vládní síly postupují jižně od Mosulu na městské letiště na západním břehu řeky Tigris.

Tvrdá daň za boje: Odchody z domovů 54 tisíců lidí

Bojovníci IS podle generála využívají sebevražedných atentátníků v autech naplněných výbušninami, nástrah u silnic, odstřelovačů a minometů s dalekým dostřelem, aby zpomalili postup armády na sever. Stejná taktika má smrtící účinky i na východní frontě, kde jsou nasazeny elitní protiteroristické jednotky a obrněná divize.

V jedné z osvobozených vsí podle jiného důstojníka v hodnosti kapitána využívají islamisté sítě tunelů k překvapivým útokům na útočící jednotky. Některé oblasti přecházejí třikrát i čtyřikrát z rukou do rukou. „Zase se islamisté vrátili, a toho jsme se báli. V noci zuřily boje a slyšeli jsme silné výbuchy,“ řekla Reuters místní žena.

Civilisté platí během bojů o Mosul tvrdou daň. Z domovů muselo utéci na 54.000 lidí. Norská humanitární organizace varovala, že v dobytých oblastech tisícům lidí chybí voda, potraviny, elektřina a základní zdravotní péče. Patrně 700.000 lidí potřebuje přístřeší, jídlo, vodu a lékaře.

Organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch v neděli upozornila, že Kurdové bojující proti IS zničili Arabům na severu Iráku domy v množství měst a vsí, což může představovat válečný zločin.

Sunnitští předáci již dříve obviňovali Kurdy, že se snaží ovlivnit demografické složení smíšených oblastí, bohatých na ropu. Všechny strany bojující o Mosul čelí obviněním z porušování lidských práv, nejhorší zločiny se přisuzují IS.

spoon ( 13. listopadu 2016 16:22 )

to jsou tak tupý ho.vada, až to není možný!!

Zobrazit celou diskusi