Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Spropitné číšníkům v EET nebude. Hospodské uklidňuje kvůli pokutám

Autor: simao - 
15. srpna 2016
10:30

Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky, zní v písni Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. A od prosince tam bude i pokladna s elektronickou evidencí tržeb (EET), přizvukuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jenže hostinští na to povětšinou připraveni nejsou a obavy mají i ze sankcí. Babiš se je proto snaží uklidňovat. K tomu dodává, že spropitné pro číšníky se evidovat nebude. To ale prý neznamená, že by se nemělo danit.

Ministr financí Andrej Babiš hájil usilovně EET ve Sněmovně, kde se mu ji podařilo protlačit, detaily kolem evidence se však s jejím blížícím se startem snaží nadále obhajovat, kde se dá. Pozastavil se nyní nad „bouří ohledně spropitného“.

„Ať si každý dává spropitné, jaké chce – je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavézt, na tom nechce nic měnit,“ přesvědčuje nyní na svém blogu Babiš.

Kvůli EET účtenka na spropitné?

Šéf státní kasy Babiš upozorňuje, že je rozdíl v tom, pokud si spropitné nechává personál nebo pokud jde do kapsy majitele. Ať už celé, či částečně. „Jestliže si ho nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec?! Nic se nemění. Pořád to stejné. Tedy – neeviduje se!! Ano, čtete správně, neeviduje se. Což neznamená, že by se nemělo danit,“ uvádí Babiš. 

Upozorňuje, že „spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění“ a že jde tedy o příjem jako každý jiný. „A že jej v realitě (nejspíš) nikdo nezdaňuje? Všichni si na to zvykli a nikdo to neřeší, postěžoval si Babiš. 

Nechává-li si spropitné plně nebo částečně majitel restaurace? Eviduje se. Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné,“ dodal Babiš.

Babiš: Budeme hodní, pokuty za EET hned tak nebudou

Ministr financí se však pustil i do uklidňování hospodských. V případě, že dojde k výraznému zvýšení jejich tržeb po zavedení EET, nebudou se prý postihy první dva měsíce udělovat. Tedy většinou, tvrdí nyní Babiš.

„Dost lidí se ptá na velice zajímavou otázku: jak bude finanční úřad koukat na výrazné zvýšení tržeb u některých restaurací po zavedení EET. Tak jsem se ptal kolegů a pozor: Finanční správa bude hodná,“ vzkázal restauratérům Babiš na Facebooku.

Budeme hodní, říká tak nyní Babiš. Ale ne na všechny. „Celní ani Finanční správa nebudou po první dva měsíce udílet sankce. Přistoupí k nim pouze ve výjimečných případech opakovaného bezprecedentního porušování povinností dle zákona,“ doplnil. 

Co to ve výsledku znamená? Pokud se po spuštění systému Babišem prosazované elektronické evidence objeví náznaky, že provozovatel dosud šidil stát na daních, finanční úřad ho nechá na pokoji, alespoň prozatím, upozornil deník Právo.

Ministr financí se při tom opírá o zkušenosti se zavedením kontrolního hlášení. „U kontrolního hlášení uložila Finanční správa v prvním pololetí tohoto roku pouze čtyři (4) sankce (!), přestože máme asi 500 000 plátců, a čekala na možnost promíjení, která je účinná od 1. srpna 2016,“ argumentuje.

„Takže klid, prudké zvýšení tržeb po zavedení EET samo o sobě k zahájení daňové kontroly nepovede,“ dodal Babiš s tím, že vždy to vyloučit nemůže a daňová kontrola bude zahájena, pokud se informací o poplatníkovi sejde více. Samotné zvýšení tržeb prý ale stačit nebude, ujišťuje Babiš.

EET se týká nejen hospod, připravit se musí i část jídelen

Dlouho diskutovaná EET má začít fungovat od 1. prosince právě pro restaurace a také hotely. Jak ale upozorňují Hospodářské noviny, spadají sem i další podnikatelé, kteří na první pohled mezi restaurace a hotely nepatří.

EET se tak bude vztahovat třeba také na školní jídelny i menzy některých škol. Jde o případy, kdy školy nejsou placené z veřejných peněz – tedy o desítky soukromých vysokých škol a stovky základních a středních škol. Nikoli v případě obědů pro samotné žáky a učitele, ale v případě, že se tam chodí stravovat i někdo jiný – třeba důchodci či ženy na mateřské. 

„Elektronická evidence tržeb se netýká školní jídelny či bufetu, které jsou provozovány příspěvkovou organizací. V jiných situacích bude nutné tržby evidovat, včetně plateb elektronickými peněženkami a čipovými kartami,“ potvrdila Babišova náměstkyně Alena Schillerová.

konecny ( 15. srpna 2016 22:18 )

Babiš tlačí EET proti odporu všech živnostníků a nesnese žádný odpor, jen se podívejte jak se jeho média pouštějí do hejtmana Haška, který jej kritizuje. Hejtman Novák ho zkrititoval také a jak dopadli, Babiš je hned označil za gaunery... Podle hejtmana MS kraje Nováka na něj Babiš útočí v osobní rovině, která nemá nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý vadí, že mu "synek z Ostravy" Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu. "Pan inženýr Babiš nesnese odpor a v té chvíli nazývá lidi výrazy i daleko horšími. My jsme si za holkama nechodili, já jsem mu nic neprovedl, a tak si vyprošuji, aby se ke mně takhle choval," vypověděl Novák.

dzery ( 15. srpna 2016 20:26 )

To říkám taky.

istyl ( 15. srpna 2016 18:06 )

uz to pisu znova...ale místo EET uz tu v ucetnictvi instrument je(penezni denik), jenze financakum se nechce chodit to kontrolovat

pajaad ( 15. srpna 2016 15:44 )

Přesné, pak se přimalují a obarví na ministerstvu čísla a malý český závistivý človíček bude spokojen...

bobou ( 15. srpna 2016 13:47 )

Kdyby se hned po sametu zavedly EET tak byl klid. Jenže to se muselo počkat několik desítek let. Než si ti nenažranci nahrabou a nyní když se konečně má dělat to co mělo být již dávno, tak je kolem toho ohromný rozruch. Spočítal již vůbec někdo o kolik peněz náš stát díky daňovým únikům od roku 1989 přišel? Co se týče platů číšníků, servírek atd. to nemá s EET vůbec nic společného. Jenom jejich zaměstnavatelé budou zase nadávat, že kvůli pořízení EET mají velké výdaje a nemohou jim přidat. A když bude chtít dát host spropitné, tak jej může dát hotově, jako se to dělá všude ve světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa