Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neprojde sýr ani müsli. „Pamlsková vyhláška“ likviduje školní bufety

Autor: bud - 
14. listopadu 2016
10:38

Školním bufetům hrozí zánik. Od září totiž platí nová pravidla, co se může dětem prodávat. A jak se ukazuje, většina výrobků nebo potravin nesplňuje přísné normy na cukry, soli nebo tuky. Řada základních škol už proto bufety v minulém roce zrušila. Tam, kde zůstaly, zejí pulty prázdnotou. Informuje o tom pondělní MF Dnes.

Bufety mohou do konce roku doprodávat již dříve nakoupené zboží, nové věci, které nevyhovují nové vyhlášce, však už do nabídky zařazovat nemohou. A to platí pro většinu výrobků – kvůli vysokému obsahu cukru, tuku nebo soli je mimo hru většina potravin, a to včetně jogurtů, sýrů nebo třeba müsli tyčinek. Například řada sýrů překračuje o pár procent limit povolené soli.

Tím, že není možné prodávat řadu zboží a nabídka je velmi omezená, si na sebe většina bufetů nevydělá, a je tak pravděpodobné, že skončí. Ostatně řada škol své bufety zavřela už loni – právě v obavách z nové „pamlskové“ vyhlášky.

Děti si nezdravé věci koupí samy

„Dobře zavedené školní bufety zavřeme a děti si budou kupovat chipsy a limonádu cestou do školy. Je to celé nesmysl,“ řekla deníku ředitelka Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Například ředitel Malostranského gymnázia Tomáš Ledvinka se obává, že se děti budou o přestávkách vypravovat do blízkého rychlého občerstvení. „Za rohem máme McDonald’s. V době, kdy občerstvení ve škole ještě nebylo, jsme každou chvíli řešili nepovolené opuštění školy. Vyskočit oknem v přízemí a doběhnout za roh pro hranolky se za přestávku pohodlně stihne,“ řekl Ledvinka deníku MF Dnes.

Čím je možné zakázané potraviny nahradit? Zatím se neví, protože nejsou stanoveny konkrétní požadavky. „Odborná část stanovující výživové limity a vhodné potraviny je v gesci ministerstva zdravotnictví, které v současnosti připravuje metodiku k uvedenému předpisu,“ říká mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

zednik ( 15. listopadu 2016 08:34 )

Když mámy namazaly chleba se sádlem, nebo se do aktovky hodila houska a jablko byl klid. Ti z bohatších rodin měli máslo a salámek. Nikdo to neřešil, škola se soustředila na učení. K zubaři se chodilo povinně. A byl klid.

al.bunda ( 14. listopadu 2016 14:06 )

 určitě je cesta správným směrem

hanah61 ( 14. listopadu 2016 11:44 )

"...v současnosti připravuje metodiku k uvedenému předpisu..." Jako ve většině případů, nejdříve se zakáže, pak se teprve připravují pravidla. Význam tohoto předpisu se míjí účinkem - my žádný bufet ani automat na potraviny ve škole nemáme a děti již od prvního stupně běžně mají ke svačině brambůrky, colu a jiné nevhodné potraviny. Jediné řešení - zakázat prodejcům potravin tyto dětem prodávat - třeba to naši "moudrou" ministryni napadne. Ona je na dobré nápady přebornice.

Zobrazit celou diskusi